CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme elegantní Nubia My Prague: Čínský iPhone s českým jménem

nepřehlédněte
Nubia My Prague 01
První telefon pojmenovaný po Praze sází na slušnou výbavu a stylové zpracování uvnitř 5,5mm tlustého hliníkového těla. Jak dopadla Nubia My Prague a zda dostála svým očekáváním, se dozvíte v našem článku.

Když v létě čínská Nubia svolala v Praze svou první konferenci, čekalo na nás milé překvapení v podobě uvedení historicky prvního telefonu výrobce pojmenovaného podle metropole. A proč vlastně Praha? Podle vyjádření ambasády i výrobce samotného je právě naše hlavní město oblíbenou destinací pro čínské novomanžele a s ničím si v tomto ohledu nezadá třeba s Paříží. 

Nobia My Prague 2

My Prague měla potěšit kvalitním zpracováním, výbavou vyšší třídy a zajímavým fotoaparátem s podporou malování světlem. To se nakonec stalo realitou a nedávno telefon konečně dorazil na český trh. V ČR se novinka prodává pouze ve variantě kombinující zlatou a bílou barvu, což je zároveň ta s nejlepší výbavou. V ní nalezneme osmijádrový SoC Snapdragon 615, 3 GB RAM a 32GB úložiště rozšířitelné o paměťové karty typu microSD.

Za telefon na českém trhu zaplatíme 11 990 Kč, což rozhodně není málo. Jak se smartphone povedl a jaké jsou naše dojmy?

Obsah balení

Nubia vsadila na minimalistické elegantně zpracované balení, ve kterém nenajdeme nic zbytečného. Vedle telefonu samotného, který vypadá na od prvního vyndání z krabičky opravdu povedeně, se zde nachází nabíjecí kabel se síťovým adaptérem, sponka na otevření slotů a letáček se základními informacemi. A to je vlastně vše.

Nubia My Prague Cdr 6Nubia My Prague Cdr 4

Špunty či pecky byste hledali marně a abychom se přiznali, ani nám v balení nechybí. Dnes již nějaká ta lepší sluchátka spousta z nás má a modely dodávané v balení s telefonem většinou za moc nestojí.

Pochválit lze zvolený plochý kabel po vzoru One Plus, který se nezamotává a vypadá opravdu pěkně. Samozřejmostí je pak 1,5A nabíječka pro rychlé dobití baterie. A rychlá doopravdy je - už za 10 minut máte zpět kolem 25 procent baterie.

Pohled na zpracování a hardwarová konfigurace

Nubia vznikla před třemi lety jakožto odnož značky ZTE, které je považováno spíše za masového výrobce, k němuž punc luxusu příliš neseděl. Nutno podotknout, že je na Nubii příjemně znát, jak se nesnaží dělat kompromisy za každou cenu. Pro uživatele to na druhou stranu znamená o něco vyšší cenovku.

CPU/Procesor

Qualcomm Snapdragon 615, MSM8939, osmijádrový procesor
(Quad-Core ARM Cortex A53)

ROM/RAM

32 GB ROM + 3 GB RAM
rozšířitelné až do 128 GB pomocí MicroSD karty

Systém

Nubia UI 3.0 (vychází z Android 5.02)

SIM

DualSIM (MicroSIM + NanoSIM)

Sítě

TD-LTE B38/B39/B40/B41; FDD-LTE B1/B3/B7/B8 (české LTE frekvence);
TD-SCDMA B34/B39; WCDMA 850/900/1900/2100; 
CDMA 1x&EVDO 800; GSM 850/900/1800/1900;

WiFi

2.4/5GHz Dual Band WiFi, IEEE 802.11 a/b/g/n/ac

GPS

GPS GLONASS, Beidou

Bluetooth/IR

Bluetooth 4.0

Obrazovka

5.2" FHD / 1920 x 1080 px 

Fotoaparáty

13.0 MPix zadní / 8.0 MPix přední

Audio

AKM4375 / 7.1 surround sound

Video

Zoomování během nahrávání

Mikrofon

Dvojice mikrofonů 

Senzory

kompas, světelný senzor, gyroskop, proximity senzor, hall senzor

Velikost a Hmotnost

147,8 x 72,1 x 6 (mm) / 135 g

Barvy

bílá/stříbrná; bílá/zlatá; zlatá

Ostatní

OTG, přisvětlovací dioda

Baterie

Li-ion baterie 2200 mAh

Chytrý telefon o rozměrech 147,8 × 72,1 × 5,5 mm potěší tenkým zpracováním, kde se nešetřilo ani na kovu. Hliníkový je rámeček okolo displeje i záda zařízení. Plastové jsou pouze tenké pruhy kolem fotoaparátu a dole na zádech u reproduktoru.

Nubia My Prague Cdr 11Nubia My Prague Cdr 14

Přední stranu s 5,2" Super AMOLED displejem chrání tvrzené sklo. Displej se může pochlubit rozlišením FullHD a jemným 424 ppi, přičemž skvělé jsou i pozorovací úhly a čitelnost na přímém slunci. Přímo pod displejem se nachází trojice senzorových tlačítek, podsvícených červenou barvou. Permamentně viditelné je pouze to středové, zbylá dvě se zobrazí pouze při doteku dolní části pod obrazovkou.

Nubia My Prague Cdr 1Nubia My Prague Cdr 12

Na levé straně telefonu najdeme dvojici slotů a tlačítko. Hybridní slot pro microSD lze využít i pro další nanoSIM. V případě, že nevyužijete paměťovou kartu, tak můžete využívat telefon jako dualSIM. Tuto kombinaci můžeme na trhu vídat čím dál častěji a její použití chválíme. Pod sloty se nachází zmíněné selfie tlačítko, pro zachycení fotografie. V Nubii prý totiž vycházeli z výzkumu, že selfie děláme zásadně levačkou. Asi jsme v redakci "jiní", ale vzít telefon do levé ruky by tu napadlo málokoho - máte to stejně?

Pravá strana se pochlubí dvojicí mechanických tlačítek pro úpravu hlasitosti a jedním pro odemykání obrazovky.  V horní části nad displejem zase hledejme 3,5mm jack, na dolní straně zařízení pak mikrofon a microUSB konektor umístěný uprostřed.

Nubia My Prague Cdr 9Nubia My Prague Cdr 13

Při pohledu na použitý hardware narazíme na již zmíněný úsporný osmijádrový Snapdragon 615, doplněný o 3 GB RAM a 32GB úložiště. Po spuštění zařízení je k dispozici nějakých 2,1 GB operační paměti a lehce přes 25 GB volného úložiště. Kombinace je to slušná a systém běží na dané hardwarové konfiguraci plynule. Záškuby jsme spatřili jen zřídka.

Samozřejmostí je WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), nechybí Bluetooth 4.0 a došlo i na GPS, Glonass a Beidou (čínská obdoba GPS). Po připojení sluchátek potěší digitální zvukový převodník se zesilovačem AKM4375, pro lepší kvalitu zvuku. Ačkoliv je zvuk ve sluchátkách velmi dobrý, nedá se to samé říct o vestavěném reproduktoru, který patří k průměru.

 Zte Nubia My Prague Elite

Použitý akumulátor má jako daň za tenkost zařízení pouze 2 200 mAh. Z toho plyne denní výdrž, kdy na konci dne budete s posledními procenty sahat po nabíječce. Díky podpoře rychlonabíjení však není problém do hodiny nabít baterii na 100 %. 

Fotoaparát umí manuál či noční focení

Pro focení je připraven zadní fotoaparát s CMOS ISOCELL snímačem, rozlišením 13 Mipx a přisvětlovací diodou, schopný natáčet videa ve FullHD (30 fps). Myšleno bylo i na tolik oblíbená selfie, pro něž je připravena 8Mpix přední kamerka.

My Prague Camera 2My Prague Camera 5My Prague Camera 8

V šeru nejsou výsledné fotografie žádný sláva, byť zařízení nabízí funkce pro noční focení a malování světlem. Co potěší, je možnost plně manuálního módu, ve kterém lze nastavovat veškeré parametry fotoaparátu bez nutnosti spoléhat na automatiku.

My Prague Camera 3My Prague Camera 4Nubia Selfie

Dobrých výsledků Nubia My Prague dosahuje pouze za dobrých světelných podmínek. Což fotoaparát řadí spíše k průměru, nežli k tomu nejlepšímu, co jsme mohli na trhu spatřit. To je velká škoda, neboť jsme podle prohlášení výrobce čekali, že bude patřit k absolutní špičce.

Česká pásma LTE? Ano, ale ne všechna

Přestože výrobce ve své původní tiskové zprávě tvrdil, že podporována jsou všechna česká LTE pásma, nakonec tomu tak není. Naneštěstí chybí jediné, ale na druhou stranu poměrně důležité LTE 800 MHz, což je velká škoda. Podporována jsou vedle GSM/3G/HSPA+ LTE pásma 900, 1800, 2100 i 2600 MHz.

Nubia My Prague Cdr 18Nubia My Prague Cdr 15

Android s motivy Prahy

Jako operační systém byl zvolen Android ve verzi 5.0.2 Lollipop s vlastní grafickou nadstavbou Nubia UI 3.0. V praxi to znamená nejrůznější obrázky z Prahy a poupravený vzhled systémových menu. Nadstavba smartphone obohatila o chytrá gesta na krajích obrazovky, kde tažením prstem po levé straně přepínáte aplikace, tažením po obou okrajích naráz upravujete jas displeje či hlasitost. Gesta lze samozřejmě částečně upravit k obrazu svému.

Škoda je drobných chyb v českém překladu, které se sem tam objeví, ale nepovažujeme to za zásadní problém.

Nubia Prague 4

Závěrem aneb funkčnost podřízena vzhledu

Když si odmyslíte, že telefon bude každý kolem vás nazývat Nuoio (ono to logo zkrátka takto vypadá), jedná se zajímavou alternativu k Apple iPhone 6. Design je nepřehlédnutelně podobný, ale rozhodně nechceme Nubii ošidit o vlastní invenci, která je znatelná.

Zařízení ukryté v tenkém hliníkovém těle je nadstandardně zpracované a slušná je i použitá výbava. Skvělou funkcí je rychlonabíjení, což částečně kompenzuje slabší výdrž na baterii. Škoda snad jen fotoaparátu, který měl patřit k tomu lepšímu a místo toho se zařadil k průměru.

Nobia My Prague 3

Nubia My Prague je povedeným modelem, který určitě stojí za povšimnutí. Trhat prodejní rekordy asi nebude, ale díky svému designu a slušné výbavě zaujmout dokáže. Pokud vám jde o poměr cena/výkon, porozhlédněte se raději po konkurenčních modelech, jako je Honor 7 či LG G3. Pokud hledáte hlavně designovku se slušnou výbavou a nevadí vám vyšší cena, může být Nubia My Prague tou pravou.

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme elegantní Nubia My Prague: Čínský iPhone s českým jménem

Pondělí, 30 Listopad 2015 - 17:12 | DDR0 | další číňan co to silně přestřelil s cenou....
Pondělí, 30 Listopad 2015 - 15:53 | pecako | Hledím jak trubka! Tak tenký telefon! Komu čest,...
Pondělí, 30 Listopad 2015 - 11:59 | Klop Klop | Ja mám už rok čisto čínsky huawei g620s-L01 za...
Pondělí, 30 Listopad 2015 - 09:53 | RedMaX | Neuveritelne predrazene, mainstreamovy procesor (...
Pondělí, 30 Listopad 2015 - 09:47 | Pety | Hm. To, co používáte vy, není z Číny? Nebo ještě...
Pondělí, 30 Listopad 2015 - 08:57 | JVc | Proc jsou posledni dva obrazky zrcadlove?...
Pondělí, 30 Listopad 2015 - 04:35 | Klop Klop | Další čínsky džad. Za tu cenu to nestojí už teraz...

Zobrazit diskusi