CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Těžké začátky: Stačilo málo a série GTA by nikdy nevznikla

Násilná hra sama o sobě násilníka z normálního člověka neudělá. Děti ovšem nejsou normální dospělí lidé. Destička k detičce, hřebíček ke skobičce a časem může být rakvička hotová. Ne nadarmo nečteme malým dětem na dobrou noc pohádky ve stylu a zlý zloděj povraždil svou rodinu a jestli neumřel, tak z jejich nakradených peněz chlastá po hospodách s děvkama dodnes.... Nebo a hrdinný stalin nechal postřílet miliony svých neposlušných poddaných a tak mohl silou vládnou až do své smrti....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Náhodu některé pohádky jsme z ideologického důvodu vyřadili - např. Hloupý Honza je normální lempl, nevím, proč jej heroizovat. Podobně se překavpivě často setkávám s příklady "šikany" od hlavního "kladného" hrdiny, který terorizuje okolí svými schopnostmi - zářným příkladem je Rumcajs. Kdyby aspoň jako Robin Hood daroval ukradené věci potřebným, ale on si je drze využívá ve prospěch své rodiny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na tom Rumcajsovi nějak nevidíš příčinu a následek. Rumcajs se stal loupežníkem, protože ho Humpál vyhnal z Jičína. A co vím, tak Rumcajs vyloženě nekradl, neloupil, ale pomáhal potřebným (zvířátkům, lesním bytostem i poctivým lidem) a utahoval si z kníže pána a starosty. Pak jednou ukradl boty a ty ho přivedli "zpět" k poctivosti.
Každopádně pořád lepší, než přehršel nesmyslů, kde se protagonisté mlátí pánvičkou po hlavě a jinak vážně si vzájemně ubližují a má to být legrace (Tom a Jerry, Datel Woody)...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak Tom a Jerry je horší každopádně. :-) Ale Rumcajse neberu. Napřed je krátký úvod, kde je to vysvětleno, pak je Rumcajs v podstatě celou dobu škodolibým záškodníkem (to je to jediné, co si děti pamatují a tvoří to prakticky celý děj) a pak je nějaký konec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jdi, rumcajs v té pohádce vždy jen reaguje na nějaké bezpráví, a končí to vždy pozitivně. Rozhodně ne tak že by někoho okradl a z toho žil...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V žánru těchto her mi přijde úplně geniální první Mafie - hlavní hrdina je od začátku až do konce v podstatě férový chlap s kladnými vlastnostmi, i když je to postupem času mafián. Na dvojce mě celou dobu iritovalo, že Scaleta je normální nemakačneko asociál.

A GTA? Ze začátku to bylo s těžkým nadledem, takže to bylo vtipné a řekl bych i neškodné, ale od čtyřky je to IMHO na prd - vytratila se vtipnost a přímočarost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nehrozí, aby sa moje dieťa k takejto hre s mojím vedomím dostalo. Rovnako ani žiadna americká rozprávka s kocúrom a myšou, čo sa sekajú na kusy a podobnými idiotinami banalizujúcimi násilie. Maximum, čo moja dcéra od malička videla, bolo keď v dokumentárnom filme vlk/lev/atď zožral jeleňa/antilopu/atď. Takéto nutné násilie pred ňou skrývať nebudem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vsadim se, ze ten chlapec pred zastrelenim babicky taky pil vodu. A mozna ji dokonce zastrelil do 24 hodin po konzumaci chleba! Oboji by se melo zakazat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Když někdo pravidelně hraje násilnické hry, tak se mu naprogramuje mozek tak, že si začne myslet, že na tom násilí přece nic není. Proto se také v Americe, kde se počítačů prodává nejvíce páchá nejvíce trestných činů. Pokud si někdo myslí, že nemám pravdu, tak ať se zamyslí nad tím, že pravidelně opakující se činnost musí mít na mozek člověka vliv. Je to vlastně vytrvalé učení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejmenší počet PC a prodaných lincecí SW je v zemích s nejvyšším počtem násilných smrtí na zemi: Salvador, Belize, Mexiko, Nikaragua, Kolumbie, Chile, Nigérie, Libérie, Ivory coast.

Nejvyšší počet PC a prodanách licencí je v zemích s nejnižžším počtem tr.činnosti na světě: Jižní Korea, Japonsko, Austrálie, Kanada, Benelux...VB.

Hraju pravidelně násilnické/válečné/dobyvačné hry. Dříve dokonce ligově. Miluji Postal, Carmagedon,.... kupodivu nemlátím děti a partnerku jako Češi co vysedávají v hospodě, u tv a pod.
V domácím násilí jsme na předních příčkách EHS/EU od 1980(kvůli pivu jsme TOP1 v rakovině a výdajích na zraví).
Zrod PC her o 15let později tuto statistiku nijak nezměnil, ale po 2008(nový trestní řád) jsme klesly v domácím násilí o 2 stupně dolu.

Občas někoho zkopu do krychličky, ale jen proto, že to nařizuje zákon trestního řádku 40/2009 §28. "Impriting" a "konformita" není samozřejmost ve všem. To bych musel pít pivo a kouřit a ne mít na následky pití a kouření ordinaci :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.