CDR.cz - Vybráno z IT

Thrustmaster T80: První závodní volant pro PS4, bude ale kde jezdit?

thrustmaster_t80_4.jpg
I když je Playstation 4 na trhu již delší dobu, nedá se říci, že by na tuto novou konzoli byl trh se závodními ovladači a hlavně hrami nějak připravený. První vlaštovkou v této oblasti je volant Thrustmaster T80.

Pokud chcete mít co nejlepší zážitek ze závodní hry, neobejdete se bez volantu a pedálů. Jednak se takové ovládání nejvíce blíží realitě, ale i z hlediska citlivosti zatáčení vede kvalitní volant nad klasickým gamepadem. Jakýmsi hybridem může být volant s ručním plynem a bržděním, ale takové ovládání je oproti dedikovaným pedálům na nohy nepraktické a nepohodlné.

První volant pro PS4 přinesla na trh firma Thrustmaster, která se dlouhodobě specializuje na vývoj a výrobu nejrůznějších herních ovladačů. Thrustmaster je známý v oblasti volantů například licencí od Ferrari, která umožňuje tvorbu oficiálních replik reálných volantů závodních formulí italské automobilky. Volant se prodává ve dvou verzích, jedna nese označení T80, druhá navíc frázi Drive Club Edition. Verze jsou co do funkcionality totožné, pouze druhý jmenovaný nese logo hry.

thrustmaster_t80_7.jpg

Jak je patrné z názvu, Thrustmaster T80 Drive Club Edition bude oficiálním volantem netrpělivě očekávané závodní pecky Drive Club, která by po odkladu vydání snad měla vyjít během letošního roku. Volant v tuto chvíli bohužel nepodporuje NFS: Rivals, což znamená, že si závodní hru na Playstationu 4 s T80 zatím nezahrajete. Situaci však zachraňuje zpětná kompatibilita s Playstation 3 - Thrustmaster vás tedy nechává trénovat ovládání na starší konzoli, dokud nevyjdou podporované hry pro PS4.

Chaotická situace závodních nextgen titulů

V situaci s Drive Clubem se nejspíš v tuto chvíli nikdo nevyzná a potvrzují to i bezradné zprávy z herních médií. Samotný Thrustmaster podle všeho pozdržení hry vůbec nečekal, jinak by oficiální Drive Club volant na trh možná ani nepustil. 

Mimo zmiňovaného NFS: Rivals na Playstation 4 žádná závodní hra není, odhalení slibné The Crew se čeká až na podzim tohoto roku. Na Xboxu One NFS sekunduje Forza Motorsport 5, ale tím to přátelé končí. Půl roku od vydání nextgen konzolí si můžeme zahrát na novém Playstationu jednu závodní hru. Zápas o celkový počet závodních her čistě na nextgeny vede Xbox One po prvním poločase 1:0.

Samotný volant Thrustmaster T80

Nechme však problémy s nextgen závodními hrami stranou a pojďme se podívat na první závodní volant pro Playstation 4. Jak jste již mohli odhadnout z úvodu, mimo samotného volantu obsahuje balení i dvojici pedálů. Inteligentní firmware funguje na bázi Plug&Play, nic tedy nemusíte nastavovat, stačí zařízení zapojit do konzole (nic jiného dnes člověk snad ani neočekává). Díky integrovaným tlačítkům “Share”, “Options” a “PS” nemusíte při hraní sahat po Dualshocku, ani když budete chtít do menu nebo sdílet obsah na sociální síť. 

thrustmaster_t80_3.jpgthrustmaster_t80_2.jpg

Volant má v průměru 25 cm a povrch je pogumovaný a ergonomicky přizpůsobený pro příjemné držení. Úhel otáčení byl měl být autentický - tedy stejný jako u opravdového vozu, což umožňuje mnohem citlivější zatáčení než u klasických páček na gamepadu. Důležitý je také lineární odpor při zatáčení, který obstarává technologie Bungee Cord, u levnějších volantů najdete často nelineární odpor - čím více volantem točíte, tím větší sílu musíte vynaložit. Je možné také nastavit citlivost volantu.

thrustmaster_t80_1.jpgthrustmaster_t80_6.jpgthrustmaster_t80_5.jpg

Řazení je sekvenční a probíhá pomocí pádel umístěných pod volantem na konstrukci. Tlačítkovou základnu tvoří mimo řadících pádel celkem 11 programovatelných tlačítek doplněných o vícesměrový D-pad. Na rozdíl od oblíbeného počítačového volantu Thrustmaster RGT nemá T80 spojku, řazení je tak na úkor realističnosti jednodušší. U pedálů je možné nastavit sklon a brzdový pedál funguje na bázi progresivního odporu.

Volant upevníte pomocí centrálního připevňovacího systému, hmotnost celého zařízení je 3,2 kg. V současné době koupíte volant na českých e-shopech za cenu kolem 2000 korun. V ČR zajišťuje pro herní zařízení Thrustmaster záruční i pozáruční servis firma DISKUS, spol. s r.o.

Poděkování

Za zapůjčení produktů Thrustmaster T80 a Playstation 4 pro účely testování děkujeme Alza.cz:

Alza

Thrustmaster T80
Thrustmaster T80

Alza

ps4

Playstation 4

Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Thrustmaster T80: První závodní volant pro PS4, bude ale kde jezdit?

Středa, 23 Duben 2014 - 14:07 | petr22 | Softwarova uprava a komunikacni protokol vcetne...
Středa, 23 Duben 2014 - 08:38 | AndyF1 | Dokedy sa este vyrobcovia mienia krcovite drzat...

Zobrazit diskusi