CDR.cz - Vybráno z IT

OS Tizen nebude jen pro mobily, Samsung jej chce i do tabletů a počítačů [první demoverze na videu]

Tizen OS - úvodní foto
Prvních zařízení s novým operačním systémem Tizen od Samsungu bychom se měli dočkat už letos. Systém je založený na Linuxu, je nástupcem "odpískaného" Bada OS a nebude určen pouze chytrým telefonům.

Zhruba před třemi měsíci jsme vás na našem webu informovali o novém nástupci operačního systému Bada od Samsungu - je jím na Linuxu postavený operační systém Tizen. Jak známo, vývoj dlouholetého operačního systému Bada už výrobce dávno zastavil a veškerá snaha o konkurenceschopnost vůči Androidu a jiným systémům je nyní vkládána do Tizenu. První zařízení s ním by se tak mohla objevit už ve druhé polovině tohoto roku (možná i spekulovaný telefon Samsung Redwood) a mimo webových či nativních aplikací bude podporovat i ty nynější pro Badu.

Tizen OS - vs Bada OS

S prvními dojmy z nového operačního systému Tizen jsme se mohli setkat už dříve od zahraničních novinářů, kteří se účastnili veletrhu MWC 2013, kde byl demonstrován na upraveném modelu telefonu Galaxy S III. S novými infomacemi nyní přišla také zpráva, že systém nebude v budoucnu použit pouze na nových chytrých telefonech Samsungu, ale i na tabletech a dokonce i noteboocích, stolních počítačích či "chytrých" televizích. Výrobce tedy vytváří tak trochu po vzoru Microsoftu jednotný systém pro použití v různých zařízeních, což je rozhodně zajímavé zjištění a zároveň rozhodně i veliké sousto. Jsme moc zvědaví, jak použitelné to ve výsledku bude. Sice věříme, že si Samsung dá na vychytání případných much v systému určitě záležet, ale na druhou stranu jsou zde také obavy, zda-li se nezůstane jen u smělých plánů, o kterých se z pochopiteného rozčarování hovoří v našich diskusích pod články o projektech Firefox OS či Ubuntu Phone OS...

Tizen OS - UI
U
živatelské prostředí Tizen OS

Prostředí Tizenu je založeno na bázi GNOME Shell 3 a podporuje již výše zmíněné spouštění jak nativních aplikací (LibreOffice aj.), tak i těch webových. S touto spojitostí Samsung pracuje i na úvodní obrazovce systému pod názvem Tizen Shell, kde bude kromě nabídky aplikací také možnost umístit různé widgety a jiné "fičury" známé i z ostatních OS. Spolupráce Tizenu s herní platformou Steam je také velmi přínosná - slibuje podporu nepřeberného množství herních titulů závislých jen na hardwarové konfiguraci vašeho přístroje. Jak by mohlo prostředí operačního systému vypadat na notebooku reálně popisuje níže uvedené video.

Notebook na videu má čtyřjádrový procesor Intel Core i7 Ivy Bridge, systém ale svižně poběží i na méně výkonných zařízeních. Nynější vývojová verze Tizenu má označení 2.1, ta konečná přijde s číslovkou 3.0 a spolu s ní bude dodáván i otevřený kód. Květnová verze 2.1 přináší vylepšený webový framework s podporou standardů HTML5/W3C a API pro vývojáře. Kromě toho ale také nové funkce webového rozhraní nebo nativní vývojové prostředí WYSIWYG s průvodcem a testovacími nástroji či dynamickým analyzátorem. (SDK ke stažení a zdrojový kód naleznete v případě zájmu pod tímto odkazem.)

Tizen OS - loga
Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku OS Tizen nebude jen pro mobily, Samsung jej chce i do tabletů a počítačů [první demoverze na videu]

Středa, 29 Květen 2013 - 11:35 | bager | Tizen az taky novy neni, je to dlhodobo znamy...
Úterý, 28 Květen 2013 - 21:13 | RedMaX | Taky jsem se zasmal, telfony, tablety, televize...
Úterý, 28 Květen 2013 - 16:24 | BTJ | Neni pravda.
Úterý, 28 Květen 2013 - 16:12 | disposable | najpredavanejsi notebook v USA: http://www.amazon...
Úterý, 28 Květen 2013 - 12:36 | BTJ | ROFL, pry na noteboocich:o) Pamatujete ty zastupy...

Zobrazit diskusi