CDR.cz - Vybráno z IT

Sdílejte data bezdrátově: Toshiba uvedla přídavný síťový adaptér k externím HDD

Malá krabička japonského výrobce jako veliký pomocník pro bezdrátové sdílení či zálohování dat v domácnosti. Z externího HDD vytvoří bezdrátové úložiště přístupné z telefonu, tabletu a jiných přenosných zařízení.

Majitelům externích pevných disků přichystala Toshiba užitečnou novinku: přídavný síťový adaptér Toshiba Canvio nesoucí stejné označení, jako stylová řada externích disků výrobce. Využít jej ale můžeme s kterýmkoli diskem připojitelným přes USB, který se rázem promění v bezdrátové úložiště snadno přístupné přes Wi-Fi (standard IEEE 802.11b/g/n) až z osmi zařízení současně.

Kromě rychlého zálohování fotek z telefonu nebo tabletu jej snadno využijeme pro streamování multimediálního obsahu (například do naší chytré televize). V této souvislosti se však hodí poznamenat, že je adaptér osazen USB konektorem verze 2.0, což zrovna neodpovídá nejnovějším požadavkům a rychlejší konektivitu u externích disků s USB 3.0 zde bohužel nevyužijeme. Maximální dostupná přenosová rychlost dat potom činí 300 Mb/s.

 

Klasické USB doplňuje také MicroUSB konektor, který slouží výhradně k napájení. Ani tento malý gadget se samozřejmě neobejde bez nutného připojení k elektrické síti (v balení nalezneme USB kablík s adaptérem do zásuvky), uvažuje se však o budoucí variantě s vestavěným akumulátorem, což bychom ocenili zejména na cestách.

Adaptér má opravdu štíhlé rozměry (63 x 48 x 10 mm) a hmotnost pouhých 24 gramů, přičemž kompatibilní je takřka se všemi nejrozšířenějšími systémy. Plnou podporu nabídne jak pro mobilní Windows Phone, Android nebo iOS, tak i desktopovým systémům Windows 7/8 či OS X.

Malým rozměrům krabičky Canvio koresponduje poměrně vyšší cenovka, kterou Toshiba stanovila na rovných 80 dolarů, tedy na zhruba 1 600 korun bez daně. Adaptér si můžete už nyní objednat na oficiálních stránkách výrobce, možná se ale vyplatí ještě nějaký ten čas počkat. Totiž až dorazí adaptér na světové obchody – stát se tak má už 4. dubna -, dá se očekávat, že bude jeho cenovka postupně klesat na přívětivější hodnoty.

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sdílejte data bezdrátově: Toshiba uvedla přídavný síťový adaptér k externím HDD

Žádné komentáře.