CDR.cz - Vybráno z IT

Úžasné využití 3D tisku: Proběhla nevšední transplantace umělé lebky

nepřehlédněte
Tisknout dnes můžeme prakticky cokoliv, proč tedy nevyužít technologii k něčemu opravdu smysluplnému, jako je záchrana lidského života? Nizozemští vědci sáhli po technologii 3D tisku a transplantovali pacientce s vývojovou vadou část lebky!

Technologie 3D tisku, kdy je vrstvením materiálu možné vytvořit vlastně jakýkoliv objekt, nás udivuje už od svého vzniku. Tiskárny se postupem času naučily zvládat nejen plast, ale i další materiály jako je dřevo, kovy, karbon, nebo třeba jídlo. A dávno se již nejedná o hračky pro pár nadšenců, což potvrzuje i nejnovější zpráva ze světa 3D tisku.

Náhrada části lebky na míru, aneb když vám lépe padne ta z 3D tiskárny

Pacientka, dvaadvacetiletá Holanďanka, měla vývojové problémy, které způsoboval neustálý růst stěn její lebky, což by ji bez vhodného zákroku stálo život. Tým odborníků se nakonec rozhodl pro nevšední zákrok. Sáhli po 3D technologiích a celou horní část její lebky nahradili vytisknutou náhradou.

Video pro silnější povahy, na záběrech jsou vidět i detailní záběry na transplantaci umělých částí

Operace nakonec byla úspěchem nejen z pohledu technologického, ale také z hlediska lékařského. Doktoři Bon Verweij a Marvick Muradin z University Medical Centre v Utrecht prováděli náročný zákrok celých 23 hodin. Včasná operace byla pro pacientku nutností, neboť tloušťka stěn její lebky už dosahovala 5 cm, což je třikrát více, než je normální stav. "Nemoc se ze začátku projevuje pouze bolestí hlavy," řekl Dr. Bon Verweij. "Postupem času ale kvůli narůstajícímu tlaku na mozek docházelo k poškozování zrakových a koordinačních center. Bylo jen otázkou času, než selžou klíčové mozkové funkce a žena zemře."

Operace na sebe nenechala dlouho čekat a náhrada za odříznutou horní část lebky musela být vytvořena velmi přesně - na míru. Z tohoto důvodu se rozhodli doktoři zkusit "nový" postup a sáhnout po technologii 3D tisku, s jejíž pomocí za dobu 3 měsíců vznikla perfektní (avšak tenčí) kopie horní části lebky pacientky. Na vytváření modelu se podíleli profesionálové z nejmenované australské společnosti a použit byl speciální materiál, který by mělo tělo bez problémů přijmout.

Psali jsme o 3D tisku:

"Implantáty vytvářené ručně, za pomoci speciálního materiálu na sále, mají daleko k ideálu," vysvětlil jeden z doktorů. "Nasazením 3D tisku můžeme udělat extrémně přesný model. Nejedná se však pouze o kosmetickou záležitost, ale bude to mít především pozitivní vliv na funkci mozku pacientky."

Přestože již k náhradám částí lebky docházelo dříve, tentokrát se jednalo o jednu z největších částí vytvořenou na 3D tiskárně. Minulý rok však američtí odborníci dokázali podobným způsobem nahradit dokonce 75 % lidské lebky během unikátního zákroku. Žena je nyní už 3 měsíce po operaci a zdá se být v pořádku. Dokonce se jí obnovil zrak, opět chodí do práce a užívá si běžného života. Doktoři plánují v budoucnu stejný postup aplikovat na pacienty po těžkých nehodách, nebo s různými druhy nemocí.

Je skvělé vidět, jak může být technologie nápomocná. A to je nepochybně jen začátek...

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Úžasné využití 3D tisku: Proběhla nevšední transplantace umělé lebky

Pátek, 28 Březen 2014 - 13:05 | Miky | Zajímavé informace od 3D tisku taky na http://...

Zobrazit diskusi