CDR.cz - Vybráno z IT

Designová krabička Transporter: Zapomeňte na Dropbox a vytvořte si vlastní online úložiště z externích disků

sync
Neustálý přístup k soukromým datům není ani v době cloudových úložišť samozřejmostí. Díky zařízení Trasporter Sync se ke svým souborům připojíme odkudkoli, stačí k němu připojit libovolný externí disk.

Nejeden uživatel řeší situaci, kdy má data uložená na několika místech naráz. Smartphony, tablety, notebooky a stolní počítače jsou doslova plné souborů, které máme i jinde, čímž vznikají zbytečné duplicity. Jak se zlepšila dostupnost internetového připojení, nemělo by nic bránit opravdovému „online“ životu a proč tedy místo ukládání všech oblíbených multimediálních dat lokálně nesáhnout po sdílení dat přes internet.

transporter_1

Pokud po kauze s NSA trpíte paranoiou a o své soubory se bojíte, asi nebudete chtít využít tradičních služeb, jako je SkyDrive od Microsoftu, Drive od Google, nebo oblíbeného Dropboxu. Jedním z možných řešení je pořízení vlastního NASu, který však není nejlevnější investicí. Sázíte-li ale na jednoduchost a nízkou cenu, může být zajímavou alternativou zařízení Transporter Sync.

Minulý rok společnost Connected Data dokončila úspěšnou Kickstarterovou kampaň, v níž nabízela zařízení, které z běžného úložiště udělalo soukromý cloud. Hlavní myšlenkou bylo právě sdílení souborů napříč různými zařízeními, avšak bez pravidelných měsíčních poplatků.

To se nakonec povedlo, projekt byl zafinancován a vznikla krabička Transporter. Ta uvnitř skrývá pevný disk, přičemž se jedná o jakýsi „hloupější“ NAS. Cena se liší dle velikosti integrovaného úložiště, ale opomíjen byl zákazník, který by chtěl sáhnout po HDD vlastním. Transporter Sync, tedy nový model v portfoliu, vychází z přání komunity a rozhodl se oslovit i zákazníky, kteří nechtějí platit vyšší sumu za integrovaný HDD.

Sync za 99 dolarů (cca 2 000 Kč) nabízí plnou funkcionalitu původního Transporteru, ale díky absenci disku je menší a levnější. Stačí tedy v obchodě zakoupit jakýkoli externí pevný disk a připojit jej pomocí USB rozhraní. Po nastavení potřebných údajů se do svého úložiště připojíte odkudkoli.

transporter_5

První generace s 500 GB diskem vyšla na 199 dolarů (cca 4 000 Kč), což lze při současné cenovce disků s Transporter Sync nasimulovat o přibližně 1 000 Kč levněji. Navíc je pravdou, že nějaký ten HDD doma leží většině z nás.

Samotná krabička se připojí k napájení, pomocí Ethernetu k internetu a poté už zbývá jen zapojit HDD přes USB. Více netřeba a i naprosto neznalý uživatel by měl konfiguraci zvládnout. Ke svým datům se uživatel následně dostane pomocí bezplatných aplikací pro desktop, ale i mobilní zařízení s iOS a Androidem. Aplikace se v mnohém podobají právě zmíněnému Dropboxu či Google Drive.

Sdílení může probíhat i mezi Transporter zařízeními jako takovými, čímž lze snadno vytvořit decentralizovanou synchronizovanou síť. Všechna komunikace pak probíhá s využitím šifrování.

learnmore-share

Transporter Sync se zdá být zajímavým řešením pro ty, kteří by si chtěli vytvořit vlastní síťové úložiště a nechtějí investovat do NASu. Nemalou roli může hrát i nevšední design a relativně nízká cena. Pokud tedy uživatel nehledá rozšířenou funkčnost NAS řešení a vystačí si pouze s pokročilým sdílením dat, může být novinka zajímavou volbou. Nám se však více líbí staré dobré kutilské řešení níže.

Nejen pro kutily: Levnější alternativou je cloud s minipočítačem Raspberry Pi

Nedávno jsme vás informovali o novém operačním systému arkOS, který udělá z levného minipočítače Raspberry Pi soukromý cloud. Stačí tak připojit disk, nastavit bezplatný operační systém podle návodu v článku a díky počítači za 35 dolarů (700 Kč), který se prodává i u nás, získáte zajímavé cloudové řešení, které nabízí ještě více funkcí, než zmíněný Transporter.

Raspberry Pi sice nakonec není zabalené v natolik vyšperkovaném kabátku, zato se s ním můžete pořádně vyřádit a vytvořit z něj prakticky cokoli.

raspberry_cloud

Psali jsme o Raspberry Pi:

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Designová krabička Transporter: Zapomeňte na Dropbox a vytvořte si vlastní online úložiště z externích disků

Pátek, 1 Listopad 2013 - 21:13 | Nick | To jsou spíše odvážná tvrzení. Není vyloučeno, že...
Pátek, 1 Listopad 2013 - 16:21 | HKMaly | "díky počítači za 35 dolarů (700 Kč), který...
Pátek, 1 Listopad 2013 - 12:50 | Asuan | nedávno jsem četl článek o BitTorrent Sync (teď...
Pátek, 1 Listopad 2013 - 07:58 | Miroslav Jasso | Je to Transporter nebo Transformer? :)

Zobrazit diskusi