CDR.cz - Vybráno z IT

Tvůrci série Crysis na pokraji krachu. Ruší vývoj svých připravovaných her

Homefront Bg
Úspěšné německé vývojářské studio Crytek, které si po dobu své existence vybudovalo velké jméno zejména díky sérii Crysis nebo prvnímu dílu Far Cry, má finanční potíže. Neplatí své zaměstnance a ukončuje vývoj střílečky Homefront 2.

O tom, že s ekonomickou stránkou Cryteku je něco v nepořádku, už herní scéna spekuluje zhruba měsíc. Ačkoliv tyto informace zástupci studia vylučovali, dostávají se nyní na povrch fakta, o kterých se pravda mluví jen velice těžce. Crytek se topí ve velkých finančních problémech způsobených prý změnou firemní strategie a přerodem vývojářského studia na online vydavatelství.

Společnost tak musela vynaložit větší kapitál, než vůbec fyzicky vlastní, čímž došlo k hromadnému odchodu zaměstnanců jak z pozic vývojářů, tak vrcholového managementu, protože Crytek neměl své lidi z čeho platit. Našel se prý investor, který největší potíže zažehnal a studio má být z nejhoršího venku, nesvědčí o tom však kroky vedoucí k ukončení vývoje některých připravovaných her.

Nejvíce se událost dotkla futuristické střílečky Homefront 2: The Revolution, kterou vývojáři v rámci honosné prezentace představovali na letošním veletrhu E3, a nutno podotknout, že veřejnost veskrze zaujali. A to zejména díky kombinaci neokoukané tématiky, atmosféry prvního Homefrontu a prvků, které jsou jinak pro tento tým typické a fanouškům série Crysis velice dobře známé.

Crytek ukončil vývoj Homefront 2. Reakce vydavatelství Deep Silver na sebe však nenechala dlouho čekat a značku se vším všudy odkoupilo. Na hře by se tak mělo dále pracovat, tentokrát však pod záštitou zbrusu nového studia Dambuster, pravděpodobně sestaveného z odchozích vývojářů Cryteku. Napovídají tomu slova majitele vydavatelství: "Stále doufáme v potenciál Homefront 2: The Revolution a věříme novému týmu v tom, že bude dál kráčet cestou, kterou se v posledních letech vydal."

Hráči se podle všeho nedočkají ani pokračování Xbox exkluzivního Ryse: Son of Rome, na hraně jsou i značky Arena of Fate nebo Hunt: Horrors of the Gilded Age. Jak tedy celá věc s Crytekem nakonec dopadne, ukážou následující dny. Nejhorším scénářem je pochopitelně definitivní uzavření studia. V takovém případě by byl ámen třeba se zmiňovaným ačkním trhákem Crysis.

Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tvůrci série Crysis na pokraji krachu. Ruší vývoj svých připravovaných her

Pátek, 1 Srpen 2014 - 23:38 | Psycho Mantis | ano, v dnešní době u velkých společností člověk...
Pátek, 1 Srpen 2014 - 13:25 | TheKing akaIngkar | No pan redaktor ma zjavne stare informacie ......
Čtvrtek, 31 Červenec 2014 - 16:37 | HKMaly | Netusil jsem, ze linuxovy vyvojari jsou placeni...
Čtvrtek, 31 Červenec 2014 - 11:40 | BTJ | Neni crytek nahodou ta firma, ktera nedavno...

Zobrazit diskusi