CDR.cz - Vybráno z IT

Československý Twitter za hranicí 100 000 uživatelů. Dostane za to dvojí lokalizaci

twitter-with-czech
Pokud Twitter sledujete pravidelně, jistě jste zprávu o tvorbě české lokalizace dobrovolníky už něco zaslechli. Podle posledních zpráv, které poletují Twitterem, to vypadá, že překlad do naší mateřštiny již bude brzy na světě.

Někým možná nepochopitelný krok, pro někoho zrovna ten dobrý důvod se na Twitter konečně podívat. Stále hovořím o české lokalizaci. Ta byla oficiálně komunikována, respektive její schválení a začlenění do "Translation Center", už před cca měsícem. Tento fakt vzbudil zajímavé ohlasy, ať už ty kladné, tak i záporné. Co všechno je součástí překladu, zatím není úplně jasné – doufejme ale, že nepůjde jen o rozhraní a prostředí sítě, ale například i o trendy.

translation_center in twitter

Dobrou zprávou je, že konečně Twitter akceptoval i několikrát avizovanou lokalizační (zeměpisnou) chybu České republiky. Stále se totiž naše města zobrazují dle geolokace v sousedních státech (Praha v Německu, Brno v Polsku). Před časem se však objevila na Twitteru zpráva, která potvrzovala, že Twitter konečně chybu zaznamenal a na opravě prý pracuje. (Proto tedy ta dvojí lokalizace, viz nadpis.)

Doporučujeme ke sledování naše Twitter účty
@jiri_molnar @Deep_in_IT_cz

Server klábosení, který dle specifických a poměrně přísných norem počítá československé uživatele Twitteru, ukazuje za Q2 (samozřejmě aktuálního roku) překonání 100 000 hranice v celkovém počtu uživatelů sítě Twitter v Čechách a na Slovensku. To je určitě velmi krásné číslo.

chart

Twitter je v našich krajích spíše vnímán jako něco příliš "technického". Ve světě se však těší velké oblibě i u běžných uživatelů, celebrit, politiků... U nás již pomalu ale jistě také vstupuje do veřejného života a bude to možná právě česká lokalizace, která zamává s rychlostí růstu československých uživatelů. Jestli to bude dobře nebo ne, nelze zatím příliš bez reálných dat objektivně hodnotit. 

Twitter má také nové zjednodušené logo

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Československý Twitter za hranicí 100 000 uživatelů. Dostane za to dvojí lokalizaci

Čtvrtek, 14 Červen 2012 - 13:07 | logout | Jsem na Twitteru skoro pět let a popravdě chyby v...

Zobrazit diskusi