CDR.cz - Vybráno z IT

Tým fyziků sestrojil akustický vlečný paprsek, pohybuje s malými objekty

nepřehlédněte
Určitě znáte koncept vlečného paprsku ze sci-fi klasiky jakou je například Star Trek nebo Star Wars. Výzkumníkům z univerzity Dundee ve Skotsku se částečně podařilo toto sci-fi převést do naší všední reality, cílí na biomedicínu a životní prostředí.

Na začátku našeho článku nejprve zmiňme brněnské vědce z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR, kterým se minulý rok povedlo sestrojit laserový vlečný paprsek. Čeští vědci dokázali rozpohybovat různé objekty o velikosti v řádu mikrometrů, jako jsou např. buňky nebo mikroorganismy. Laserový svazek s neměnnou intenzitou v ose šíření dokáže pohybovat s částicemi dokonce i proti směru šíření světla, přitáhne tak částice ke zdroji světla. A to není vše, pomocí laserů můžeme objekty nejenom přitáhnout, ale dokonce je i třídit a organizovat. Díky tomu tak v mikroskopickém světě biologie budeme moci v budoucnu využít laserový vlečný paprsek ke třídění rozmanitých bakterií a buněk.

S laserovým vlečným paprskem experimentuje i NASA. Jednou z možností je, že ho v budoucnu využije pro odběr vzorků (mikroskopického života) z kosmických těles.

Zpátky ale k akustickému vlečnému paprsku. Skotští vědci s pomocí kolegů z USA sestrojili vlečný paprsek pro makroskopické objekty. Místo fotonů z laserového světla ale využívá poněkud odlišný princip. S objekty manipuluje pomocí ultrazvukových vln. Bohužel zatím jen s objekty kolem 1 cm, ale i tak to stačilo, aby si vědci z Dundee zapsali prvenství v manipulaci s dosud největšími objekty, pomocí vlečného paprsku.

Vynález nejprve bude směřovat do oblasti biomedicíny a mimo jiné má napomoci třeba v boji s rakovinou. Už v roce 2011 se povedlo americkým lékařům zničit rozsáhlý neoperovatelný nádor, právě díky ultrazvukovým vlnám. Pokud zaměříme několik ultrazvukových vln do cílené oblasti v těle, tak zvýšíme teplotu postižené tkáně natolik, že jí jednoduše zničíme. Pomocí akustického vlečného paprsku budeme moci efektivně manipulovat s objekty, tekutinami a tkáněmi uvnitř těla. Například budeme moci dopravit pomocí vlečného paprsku malé kapsle s léky přesně do oblasti, kterou chceme léčit a zefektivníme tím celou léčbu.

Mimo biomedicínu se počítá i s nasazením při monitorování životního prostředí. Akustický vlečný paprsek tak pomůže se sběrem vzorků z nebezpečných a těžko přístupných oblastí.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tým fyziků sestrojil akustický vlečný paprsek, pohybuje s malými objekty

Žádné komentáře.