CDR.cz - Vybráno z IT

Uber proti Google - za vlastní mapy zaplatí 500 milionů dolarů

Uber Cdr 002
Mobilní aplikace Uber chce zkvalitnit své služby, a tak se pouští do nového projektu mapovacího systému, který se mu bude hodit i pro chystané samořídící automobily.

Společnost Uber Technologies, známý americký provozovatel alternativní taxislužby se sídlem v kalifornském San Francisku, se chystá investovat do vývoje vlastního globálního mapovacího systému. Částka 500 milionů dolarů, což je v přepočtu přes 12 miliard korun, mu má dopomoci oprostit se ze závislosti na mapách Google, který si za využívání služby účtuje stále vyšší poplatky. Kromě toho Google Maps obsahují mnoho nadbytečných dat (například zmapovaná dna oceánů), které firma samozřejmě nepotřebuje.

Uber chce vlastními mapovými podklady zpřesnit lokalizaci zákazníků a zároveň si připravit půdu pod nohama pro příchod autonomních vozidel bez řidiče, jejichž vývojem se rovněž zabývá. Na novém projektu pracuje také Brian McClendon, bývalý vedoucí vývoje Google Maps, jenž se k firmě připojil v červnu 2015.

Uber App

Společnost má v plánu zmapovat celý svět a zaměřit se především na rozvojové státy, které nejsou tak dobře zpracovány Googlem. Mapování ve spolupráci s firmou DigitalGlobe již bylo zahájeno a speciálně upravená vozidla aktuálně pořizují snímky ve Spojených státech a v Mexiku. Později mají následovat další země.

I když byl Google jedním z prvních investorů mobilní aplikace Uber, jejich cesty se očividně brzy rozdělí a stanou se z nich konkurenti jak v poskytovaných mapových službách, tak na poli autonomních vozidel. Na druhou stranu se alternativní taxislužbě nedaří v Číně, kde ji koupila podobná tamní konkurenční firma Didi Chuxing.

Uber funguje prostřednictvím mobilní aplikace v 69 zemích světa ve více než 400 městech včetně Prahy. Službu jsme otestovali na vlastní kůži, přečtěte si naši recenzi služby.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uber proti Google - za vlastní mapy zaplatí 500 milionů dolarů

Žádné komentáře.