CDR.cz - Vybráno z IT

Čtvrtý operátor na obzoru: U:Fonu se prý daří, letos vstoupí na GSM trh

shutterstock_94995277_large_verge_medium_landscape
Air Telecom po koupi U:Fona hýří optimismem. Prodeje prý rostou a co je důležitější, připravován je vstup na český GSM trh. Bude rok 2013 rokem nových operátorů?

Dlouhou dobu se spekulovalo o tzv. čtvrtém mobilním operátorovi. Stát se jím mohlo hned několik různých společností, které se zároveň chtěly zúčastnit aukce kmitočtového pásma. Ta běžela od listopadu minulého roku a světe div se, nedopadla nakonec vůbec nijak. Šéf ČTÚ Pavel Dvořák se rozhodl aukci kmitočtů pro LTE začátkem března zastavit, což ho nakonec stálo místo.

Konec v této funkci musel být Dvořákovi jasný ještě před ukončením aukce. Nebylo by potom divné, kdyby za vším stál lobing velké trojice. Cena se totiž dostala poměrně vysoko (o tom aukce je!), což by se dle slov šéfa ČTÚ muselo projevit na cenách služeb pro zákazníky. Příště by při podobných prohlášeních nebylo špatné vzít v úvahu nadsazené ceny našich stávajících operátorů a jejich přehnané zisky.

mobile_thief_221245

Poslední zprávy ukazují, že nás tento rok čeká spouštění několika dalších virtuálů. V létě dorazí Tesco Mobil, chystá se i Centropol Telecom a mluví se také o mediální skupině Mafra. Tesco se spolehne na služby O2, Centropol (prodejce elektřiny) pro změnu zmínil, že O2 to určitě nebude.

Ufon-logo_HR

Virtuálové mohou být v určitých ohledech pro zákazníka levnější, ale současný český trh by spíše potřeboval vstup nového operátora jako takového. Právě zde přichází do kurzu Air Telecom s U:Fonem. V nedávné tiskové zprávě se kromě několika čísel ohledně prodeje společnost jakoby náhodou zmínila o vstupu na GSM trh.

air_telecom_logo_barva

„U:fonovy služby brzy přesáhnou také do nejrozšířenějšího standardu sítě GSM. Zde by měly být šestileté zkušenosti s poskytováním telekomunikačních služeb klíčovou výhodou oproti běžným virtuálním operátorům, kteří se na trh teprve chystají. U:fon v tomto případě navíc nehodlá být pouhým přeprodejcem služeb, bude nadále plnohodnotným operátorem.“

Doufejme, že slůvko brzy opravdu znamená kratší časový úsek, než několik dlouhých let. Pokud by U:Fon dodržel svůj slib a na GSM trh vstoupil v nejbližších několika měsících, mohl by se stát zajímavým hybatelem cen a konkurentem pro stávající trojici operátorů.

Zdroje: 

Tisková zpráva Air Telecom

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrtý operátor na obzoru: U:Fonu se prý daří, letos vstoupí na GSM trh

Sobota, 23 Březen 2013 - 18:21 | chdpctkkt | Český mobilný trh je na tom veľmi zle (z pohľadu...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 14:22 | Izak | Nam nepomuze dalsi GSM operator ... nam pomuze...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 15:53 | HKMaly | Osobne bych podeziral Kalouska.
Pondělí, 18 Březen 2013 - 09:26 | HEC | PROBOHA! A kdo mu to vykecal? :)
Pondělí, 18 Březen 2013 - 09:13 | LipcaCZ | No to je pěkné, ale nový operátor stejně nemůže...

Zobrazit diskusi