CDR.cz - Vybráno z IT

Upozorňujeme: Končí podpora Javy na Windows XP

nepřehlédněte
Javacode 908579
Pravidelná čtvrtletní aktualizace zabezpečení Javy, která bude uvolněna za 11 dní, již nebude zahrnovat bezpečnostní záplaty a aktualizace pro systém Windows XP. Oracle tímto krokem oficiálně ukončuje podporu tohoto systému.

Aktualizace Javy 7 a 8, která dorazí 15. července, již nebude dle Oracle obsahovat žádné bezpečnostní opravy pro systém Windows XP. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí je oficiální ukončení technické podpory se strany společnosti Microsoft tohoto systému. Pro uživatele tak zůstane „nejaktuálnější“ sestavení Javy ve verzi 7, přičemž logicky setrvání na této verzi je bez záruky – provoz na vlastní nebezpečí.

Uživatelé s vyšší verzí Windows budou mít k dispozici dvě stabilní a aktualizované verze, Java 7 a Java 8. Zvolení mezi nimi bude čistě v rukách uživatelů. Oracle přiznává, že Java 8 má kompatibilní problémy s Windows XP a že tak s největší pravděpodobností nebude tato verze pro XP už vůbec oficiálně uvolněna. Zároveň s tím dodává, že se bude alespoň snažit držet Java uživatele XPéček na posledním funkčním sestavení Javy 7.  Podobně jako Microsoft, který doporučujeme svým uživatelům upgrade na novější verzi, aby mohl lépe udržet stabilní a bezpečné prostředí, tak i Oracle je v tomto směru stejného doporučení. Tedy jednoduše řečeno, chcete používat nejnovější Javu na Windows, upgradujte svůj operační systém Windows.

Java Winxp By Heimdal

Podle dánské společnosti Heimdal Security tvoří Windows XP v podnikové sféře stále slušné zastoupení. Na těchto systémech, na základě vlastních statistik Heimdal, běží Java až v 88 procentech případů, což představuje z hlediska její neaktuálnosti jednoznačně veliké bezpečnostní riziko. Paradoxně v posledních letech to však byla samotná Java, která se stala i přes vlastní aktualizace naprosto reálnou bezpečnostní hrozbou.

Máte Windows XP a nainstalovanou Javu?

Ano, mám Windows XP a nainstalovanou Javu.
40% (106 hlasů)
Ano, mám Windows XP, ale Javu nemám nainstalovanou.
7% (19 hlasů)
Používám jinou verzi Windows s nainstalovanou Javou.
28% (76 hlasů)
Používám jinou verzi Windows a Javu nemám nainstalovanou.
9% (23 hlasy)
Mám jiný operační systém.
16% (43 hlasy)
Celkem hlasů: 267
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Upozorňujeme: Končí podpora Javy na Windows XP

Sobota, 5 Červenec 2014 - 22:26 | petr22 | Update nebude, zatim vyzaduje vyssi verzi Windows...
Sobota, 5 Červenec 2014 - 14:03 | Fakovnik | No aspon nadpis je spravny :)
Pátek, 4 Červenec 2014 - 11:27 | peter pan | Já teda tomuhle rozumím jinak. Update bude,...

Zobrazit diskusi