CDR.cz - Vybráno z IT

USA získají dva nové superpočítače, budou nejrychlejší na světě

Data Centrum
Nejvýkonnější superpočítač na světě má v současnosti Čína. Jedná se o počítač Tianhe-2 s výpočetním výkonem 33,86 PFLOPS, který se nachází na univerzitě Sun Yat-sen. To se má ale v blízké budoucnosti změnit, díky Nvidii a IBM by měly být USA zase na špici.

Americké ministerstvo energetiky vyčlenilo celkem 425 miliónů dolarů na vybudování dvou zbrusu nových superpočítačů. Bude se jednat o superpočítače s označením Summit a Sierra.

Summit – superpočítač se zdaleka nejvyšším výpočetním výkonem vznikne v Oak Ridge National Laboratory v Tennessee. Výpočetní výkon Summitu by se měl pohybovat v rozmezí 150 až 300 PFLOPS. Summit má být složen ze zhruba 3400 uzlů. Každý uzel by měl disponovat výpočetním výkonem kolem 40 TFLOPS. Co se týká dalších HW specifikací, celému řešení bude vévodit triumvirát technologií: IBM Power9 CPU, NVIDIA Volta Tesla GPU a Mellanox EDR Infiniband pro systém propojení. IBM Power9 budou využívat DDR4 paměti. Co se týče GPU, tak se v architektuře Volta objeví 3D paměti HBM (velký skok oproti GDDR5, při kombinaci několika čipů se dosáhne propustnosti okolo 1 TB/s) V rámci jednoho uzlu má být k dispozici 512 GB paměti (DDR4+HBM). Výpočetní kapacita superpočítače Summit má být nabídnuta výzkumníkům z celého světa.

Sierra – o něco méně výkonnější Sierra (měla by nabídnout výpočetní výkon 100+ PFLOPS) vznikne v Lawrence Livermore National Laboratory v Kalifornii. Má mít obdobný HW jako Summit. Hlavním rozdílem bude zaměření. Sierru využije NNSA (National Nuclear Security Administration) v rámci výzkumu jaderných zbraní.

Summit a Sierra mají být dokončeny někdy mezi léty 2017-2018. Měly by se stát nejrychlejšími superpočítači na světě. Tedy za předpokladu, že Čína tajně nepracuje na ještě výkonnějším stroji.

Když už je řeč o superpočítačích, tak nezaostává v budování výkonných řešení ani ČR. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava získá nový superpočítač s výpočetním výkonem okolo 2 PFLOPS. Nový superpočítač pro VŠB stavící na SGI ICE X bude mnohonásobně výkonnější než dosavadní ostravský superpočítač Anselm s výpočetním výkonem 73 TFLOPS.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku USA získají dva nové superpočítače, budou nejrychlejší na světě

Žádné komentáře.