CDR.cz - Vybráno z IT

V Evropě byla představena nejnovější generace humanoidního robota ASIMO

Perex Asimo
Pamatujete si ještě na humanoidního robota ASIMO od společnosti HONDA? Jeho nejnovější verze si tento měsíc odbyla svou evropskou premiéru v Bruselu. Je nový ASIMO konečně tím robotem, který by mohl zastat různé pracovní činnosti v běžné domácnosti?

Nejnovější ASIMO (model 2014) má vylepšenou inteligenci a je více autonomní a vnímavější ke svému okolí. Dokáže rozpoznat tváře a hlasy více osob hovořících současně. Může pozastavit právě prováděnou operaci a upravit své chování tak, aby se přizpůsobil nově vzniklé situaci. Předvídá i směr, kterým sledovaná osoba asi půjde, a okamžitě tak zvolí alternativní trasu, aby nedošlo ke srážce s člověkem.

Americká premiéra ASIMO model 2014 (New York, 17.4.2014)

Evropská premiéra ASIMO model 2014 (Brusel, 16.7.2014)

ASIMO dokáže běžet rychlostí 9 km/h. Běžet dokáže i pozpátku, plus dokonce i nepřetržitě skákat jen na jedné noze, a to vše, aniž by upadl a rozplácl se o zem. Samozřejmě dokáže suverénně kráčet jak po schodech nahoru, tak i ze schodu dolů. U nového ASIMA rovněž zapracovali i na jeho prstech a na technologii pro rozpoznávání předmětů. ASIMO tak lehce provede úkon, kdy vezme láhev, odšroubuje její uzávěr, pak do druhé ruky uchopí skleničku a nalije bez rozlití do skleničky tekutinu z láhve. Se svými obratnými prsty ovládá i znakovou řeč.

Honda Asimo

Konstruktéři dále zapracovali na jeho operačních stupních volnosti. Nový model jich má celkem 57. Nejnovější ASIMO měří na výšku 130 cm a váží 50 kg. Lithium-iontová baterie zajistí robotovi ASIMO přibližně 40 minut provozu. Pak se robot musí znovu dobít. 

Vývoj humanoidních robotů pokračuje raketovým tempem kupředu. Jsme zvědaví kdy se takoví roboti, jakým je třeba ASIMO stanou běžnou součástí domácností. Kdy to tipujete vy?

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V Evropě byla představena nejnovější generace humanoidního robota ASIMO

Středa, 23 Červenec 2014 - 07:58 | Max Devaine | Mno, tak třeba barový míchač koktejlů nepotřebuje...
Úterý, 22 Červenec 2014 - 17:38 | Marv-CZ | A stejně, jako u jiných technických vymožeností,...
Úterý, 22 Červenec 2014 - 12:03 | jakub novak | Me by pro moji matku stacila levnejsi verze -...

Zobrazit diskusi