CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k V Indii mají první energeticky nezávislé letiště na světě

Co je prosím "jednotka solární elektřiny" ? Je tím myšlena Wh (watthodina), nebo jiná jednotka? Nebo nějaká speciální jednotka týkající se pouze elektřiny ze solárních elektráren?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No ta je přece v soustavě OlgaKolková.si jelito. Je to ošklivé ode mě, že si dělám z redaktorky srandu. Trošku se i stydím.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně to bude kilowatthodina. Podle počítadla na pvwatts.nrel.gov vyrobí 12 MWp elektrárna situovaná v dané lokalitě v průměru 50 MWh za den, takže to by odpovídalo. Roční variace je od asi 40 MWh za den v červnu (že by sezónní deště?) až po 59 MWh za den v březnu, tedy sice nikoli zanedbatelná, ale mnohem nižší než u nás. Celkový kapacitní faktor je velmi pěkných 17-18%, což společně s problematickou indickou elektrickou sítí (výpadky jsou na mnoha místech časté) znamená, že on-site fotovoltaika je v dané oblasti výhodná volba - průměrná cena elektřiny v Indii je kolem 2 Kč/kWh, ale nízká místní cena práce při instalaci velkého systému a příznivý kapacitní faktor znamenají velkou konkurenceschopnost.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jestli by kočka neměla raději psát posudky na vzhled notebooků, třeba jestli se hodí ke kabelce a tak.
Zrovna O. Kolková dělá ty nejvíce technické články a min. každý druhý článek to nějaká perla. Jo a to jsou většinou jen převzaté a pře papouškované z angličtiny. Ta emancipace ano, ale ať se nemusí chudák stydět, určitě najdete témata co jí budou bližší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Těch perel je víc:
Co je Wp? (Pokud je na mysli špičkový výkon, jako peak, tak když už tak p by mělo být v dolním indexu):
"Elektrárna o výkonu 12 MWp"
"o výkonu 1 MWp,"
"každý o výkonu 250 Wp"
Jednotka solární elektřiny už byla zmíněna:
"48 000 jednotek solární elektřiny za den"
"50 až 60 000 jednotek solární elektřiny"
Emise uhlíku mě matou. Nemá to náhodou být spíš emsie oxidu uhličitého?
"emisí uhlíku o 300 tisíc tun"
Je mi úplně jedno že v odkazovaných článcích to mají stejně blbě. Kdyby Kolková klikala na odkazy dál k původnímu zdroji, tak zjistí že to je opravdu oxid uhličitý.

Mám pocit, že Olga Kolková je jen akronym pro Google Translate. I když zase byla schopna přepočítat neujeté míle na neujeté kilometry. To ještě Google Translate neumí...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak Wp jsem taky neznal, ale našel jsem si to. Wp = Watt-peak a udává maximální možný výkon. U solární elektrárny to dává smysl, protože se nejspíš její výkon bude hodně měnit podle denní doby, jestli je zataženo atd.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co to, mazání komentářů jen tak bez vysvětlení ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Letiste je naprosto ekologicke a energeticky nezavisle a letadla, ktere z nej startuji, za den spotrebuji tolik benzinu kolik to letiste usetri za ... mesic? rok?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně chcete tímto říct? Že spotřeba letiště je v porovnání s letadly zanedbatelná a tudíž to nemělo smysl? Nebo to, že přechodem na solární elektřinu se zvýšila spotřeba u letadel? Podle mne způsob získávání energie pro letiště nemá na spotřebu letadel žádný (nebo jen velice malý) vliv a proto nevidím důvod vzájemně je porovnávat. Zrovna tak by se dalo říct, že žádná jednotlivá solární (nebo jiná) elektrárna nemá smysl, protože to co "ušetří" na emisích za rok, vyprodukují uhelné elektrárny ve světě za pár hodin (minut?).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluju. Přeměnili jste asi tak dvojnásobek rozlohy letiště v nepřístupnou poušť, jenom aby jste ho napájeli.

Mě se obvzlášť líbí, jak kolem runwaye a na střechy nedali skoro žádné panely a zničili schválně okolí :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud plocha střech není dostatečná (což není), tak by stejně musela být postavena další kapacita bokem. Přitom podle fotografií na střechy dali panelů spoustu. Spíš mi ale přijde, že hlavní výhoda tady bude ve stínění střechy před teplem.

A s tím "dvojnásobkem rozlohy letiště" bych si nebyl tak jist, podle Google Maps má tamní letiště plochu asi tří set hektarů, přitom tahle elektrárna jich má osmnáct. Takže rozloha elektrárny není dvojnásobkem, ale šestnáctinou rozlohy letiště. Navíc v Google Maps ta zabraná plocha vypadala jako takové hnědé blivno, takže posadit na ni elegantní moderní technologii dost možná vzhledu spíš prospěje.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Řídil jsem se fotkou v článku. Perspektiva je mrcha, ale na 1-1,5x rozlohy letiště (budovy terminálu, runwej a přilehlá tráva) to bude. Ze stejné fotky střechy budov komplexu vypadají prázdné, až na jeden kousíček, který je zvětšený v druhé fotce článku. Na fotce tam jsou hezké lesíky, loučky a aleje - Google Maps asi fotil v zimě.

Na to že MUSÍ být postavena, bych odpověděl protiargumentem: a co kdyby toto dělal každý? Aneb argumentem Renewablestánu (že pro pokrytí světové spotřeby elektřiny je potřeba panel asi o rozloze USA. To už je slušná environmentální katastrofa, ne?)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Perspektiva je mrcha, ale na 1-1,5x rozlohy letiště (budovy terminálu, runwej a přilehlá tráva) to bude."

Nebude, jak jste na to přišel? Podívejte se do mapy: https://www.google.cz/maps/place/Cochin+International+Airport/

"Na fotce tam jsou hezké lesíky, loučky a aleje - Google Maps asi fotil v zimě."

Další blbost, Kérala nemá "zimu", je to osm stupňů na sever od rovníku.

"že pro pokrytí světové spotřeby elektřiny je potřeba panel asi o rozloze USA"

To je samozřejmě taky nesmysl. Stačí umět počítat... Panely o rozloze USA vyrobí o dva řády více elektřiny, než kolik svět v současnosti potřebuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Nebude, jak jste na to přišel?"
Jak říkám z té fotky(no uznávám nebyl jsem tak pohotový jako Vy abych šel hned na Google Maps). Předpokládám(můžu se mýlit), že elektrárna pokračuje na druhé straně silnice, protože počet panelů na fotce(inu zase odhadem) a v článku mi nevychází. No vy počítáte nominální území vlastněné letištěm (včetně té elektrárny). Pak to samozřejmě vyjde jak říkáte. Já jsem pro transparentnost vyjmenoval co počítám (a přilehlou trávou myslím, tak aby se mi to jednodušeji obdélníčkovalo - aby nedošlo k dalšímu slovíčkaření). Pak se můžem bavit které budovy do toho patří (mají i golfové hřiště koukám :) ). Nicméně pointa je trochu někde jinde a bavíme se tu o nesmyslným detailu. Představte si že jsem řek K x rozlohy budov které napájí, kde K je příliš vysoké, kdyby to dělal každý.

Obecně řečeno, listnáče opadávají i na rovníku vlivem sezónního počasí(nevím jak tomu období říkají - období sucha? Ale tuším že je to kalendářně většinou kolem zimy). Nicméně teď když vidím to co jste viděl na GM, tak to hnědo je způsobeno bagry(příprava na tu elektrárnu), a ne vegetací.

A čas na matematiku, ať to máme přesně bez demagogie! Světová spotřeba energie může být ~160 PWh za rok a stoupá. Řekněme, že průměrně solární panel vyprodukuje ~200 KWh za rok a m². Když to podělíme tak nám vyjde 800 000 km²(bez externalit - žádné pěšinky, žádné přečerpávací stanice, žádné baterie, žádné rozvodné sítě...). Kontinentální USA má ~8 000 000 km². Takže jen o jeden řád mimo(ale jak řikám čistě panel - bez externalit). Takže panel o rozloze ummm... Turecka řekněme?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no ono okoli letiste neni zrovna vhodny pozemek k cemukoliv a skoro vzdy je to prakticky poust (stavet se tam moc nesmi, bydlet se tam neda atp...)

Je to sice na poli, ale porad to radeji uvidim tady nez na urodnem poli nekde ve volne krajine.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tráva a křoví e podle mne furt menší "poušť", než solární panely kam se podíváš..
Mimochodem nadpis je lež, na spoustě míst ve světě jsou "energeticky nezávislá" letiště odedávna. Prostě se bez elektriky obejdou. Dokonce bych řekl, že úplně první letiště byla "energeticky nezávislá" odzačátku :0)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

a jste si jisty ze ta letiste jsou mezinarodni?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

A proč by mělo, tady snad nadpis obsahuje slovo mezinárodní?
A první letiště samozřejmě byla "mezinárodní" létalo se z nich všude...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Solary vedla letiska je chytry napad. Inak je to plocha ktora lezi ladom. Mozu to tak spravit v Prahe aj Brne

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V Brně je vedle letiště také solární elektrárna, jen asi nedodává přímo letišti, ale do sítě. Hádám, že elektrické nároky letiště pokryje také.

Jinak postavit panely vedle letištní plochy je velmi špatný nápad. Ta tráva je tam i z toho důvodu, že pokud má letadlo přistávat bez podvozku, tak ideálně na něco měkčího, než je beton.
A kdyby tam byly solární panely a jejich standardní nosné konstrukce typu betonová patka + ocelové jekly, tak by to asi nebylo úplně fajn jelo by to jak po struhadle...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

tady je vidět jak šíleně neefektivní je výroba el. pomocí solárních panelů... hrůza děz běz

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.