CDR.cz - Vybráno z IT

V Japonsku začnou prodávat robota, který reaguje podle lidských emocí

Pepper Robot 2
Jmenuje se Pepper a dokáže to, čeho mnohdy nejsou schopni ani někteří lidé. Vyhodnocuje lidské emoce, a podle toho adekvátně reaguje. Nižší cena z něho dělá zajímavý tip pro společníka do domácnosti.

Pokud chceme v blízké budoucnosti začlenit roboty do běžné domácnosti, tak se budou muset vypořádat s lidskými emocemi a umět na ně reagovat. Roboti budou muset být schopni sociální interakce. Polohumanoidní robot Pepper je proto navržen tak, aby své chování přizpůsobil rutinnímu chodu domácnosti a mohl se snadno začlenit do rodinného života.

Pepper Robot 3

Robot Pepper je společný projekt SoftBank Mobile a Aldebaran Robotics (vyrobili už mini humanoidní roboty NAO a NAO Next Gen). Na rozdíl od svých mladších brášků už Pepper není žádný mini robot sloužící jako hračka. Na výšku měří 121 cm a váží 28 kg. Pro pohyb využívá otočný systém koleček a dosahuje s nimi rychlosti 3 km/h. Má dvě velké oči, které tvoří dvojice kamer, díky nimž je Pepper schopen rozeznat člověka až na vzdálenost 3 metrů a díky svému softwaru důkladně analyzovat jeho emoce. Pepper je vybaven WiFi připojením na internet (obsahuje ale i Ethernet konektor).

Pepper Robot 1Pepper Robot 6

Robot je naprogramován tak, aby neustále zkoumal své okolí a vyhodnocoval co se děje (reaguje na emoce lidí podle mimiky tváře a zároveň podle tónu hlasu). Informaci jak vhodně reagovat pak čerpá z neustále se vyvíjející cloudové databáze. V době komerční dostupnosti pro koncové zákazníky bude mít robot schopnost se i sám učit na základě vlastních zkušeností.

 Pepper je dále vybaven celou řadou senzorů. Hlavu tvoří 4 mikrofony, 2 RGB kamery, 3D senzor a trojice dotekových senzorů. V hrudi je zabudován gyroskopický senzor. Ruce pak obsahují dvojici dotykových senzorů. Co se týká dolní části těla, tak ta má 2 sonary, 6 laserových dálkoměrů, 3 senzory nárazu a podobně jako v hrudi se i zde nachází gyroskopický senzor. Robot je navíc i vybaven 10.1 palcovým dotekovým displejem. Je schopen až 12hodinového provozu  s Li-Ion baterií o kapacitě 30.0Ah/795Wh.

 Pepper Robot 4Pepper Robot 5

Bohužel, co robota bude omezovat, je absence dvou humanoidních nohou, takže schody budou pro něho představovat těžko řešitelný problém. To ale bude kompenzovat jeho nízká pořizovací cena. V Japonsku by se měl začít prodávat v únoru 2015 za pořizovací cenu 198 000 jenů (zhruba 39 500 korun).

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V Japonsku začnou prodávat robota, který reaguje podle lidských emocí

Čtvrtek, 12 Červen 2014 - 17:01 | HKMaly | ... nejaky priklad reakce na lidskou emoci co...
Čtvrtek, 12 Červen 2014 - 15:30 | ica sk | Japonci vnimaju svet dost odlisne oproti europe...
Čtvrtek, 12 Červen 2014 - 09:34 | DRK | Jak tak koukám na ten úvodní obrázek, s tou...

Zobrazit diskusi