CDR.cz - Vybráno z IT

V ulicích New Yorku mají chytré odpadkové koše s Wi-Fi

Bigbelly
Solární odpadkové koše Bigbelly alias Wi-Fi hotspoty sklízí úspěch. Kromě rychlého internetu pomohou městům snížit náklady na svoz komunálního odpadu.

Jak jednoduše zakomponovat Wi-Fi hotspot do městské infrastruktury? V centru Dubaje si s tímto problémem poradili instalací solárních palem Smart Palm. Moderní velkoměsta se mohou zase inspirovat interaktivním informačním portálem NYfi. Nyní přichází mnohem jednodušší řešení, které má smysl.

Společnost Bigbelly Solar již před dvanácti lety zahájila svůj projekt pro vylepšení systému nakládání s odpady. Odpadkové koše Bigbelly se třemi nádobami pro oddělení papíru, plastu a směsného odpadu jsou vybaveny solárním panelem. Získaná energie se využívá pro pohon integrovaného lisu, který pravidelně odpad stlačuje do menšího objemu. Díky tomu se do koše vejde pětkrát více odpadků. Starší typ odpadkových košů najdeme v mnoha velkých amerických městech a také v několika dalších zemích. V České republice se první koše Bigbelly brzy objeví na osmi místech v Karlových Varech.

Bigbelly Solar Wifi Garbage

Netradiční projekt byl vylepšen a ze solárních odpadkových košů se staly Wi-Fi hotspoty. Firma ve spolupráci s Downtown Alliance v rámci pilotního testování umístila do ulic New Yorku dva takové odpadkové koše Bigbelly, které především u mladších obyvatel města sklízí úspěch. To však není všechno, nové koše Bigbellyjsou propojeny přes cloudové připojení. Odpadové společnosti tak mohou jednodušeji sledovat stav zaplnění košů a lépe si naplánovat svoz odpadů. Do budoucna by koše mohly fungovat rovněž jako informační systém města, zobrazovaly by další aktuální dění - míru znečištění ovzduší, úroveň radonu, výsledky sportovních zápasů apod.

Bigbelly Solar Wifi Garbage Recycling

Bezdrátové připojení k internetu má propustnost 50 až 70 Mb/s, a jelikož nejsou veřejné Wi-Fi hotspoty stíněny budovami nebo jinými stavbami, poskytují dostatečně silný signál. Solární energie sice bude mít jistá omezení v noci nebo v zimních měsících, nicméně tento způsob je vhodný pro rozšíření aktuální infrastruktury hotspotů. Přece jen není nutné utrácet za další nevzhledné stožáry ve městech a mladiství se aspoň už nebudou muset krčit jen na lavičkách obchodních domů, ale budou se moci shlukovat přímo na ulici.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V ulicích New Yorku mají chytré odpadkové koše s Wi-Fi

Čtvrtek, 23 Červenec 2015 - 15:02 | HKMaly | Podle toho jak moc to zmacknes. Ono mozna kdyby...
Čtvrtek, 23 Červenec 2015 - 07:59 | John Douberro | ja mel za to, ze plastovy odpad se jeste...
Středa, 22 Červenec 2015 - 19:22 | JVc | To ze se Praze rika Cesky New York uz jsem si...
Středa, 22 Červenec 2015 - 14:51 | HKMaly | Takze ... v zime se bezdomovci budou shlukovat u...

Zobrazit diskusi