CDR.cz - Vybráno z IT

Valve zruší Greenlight, k umístění titulu na Steam bude třeba zaplatit zálohu

Steam 1
Steam v poslední době prochází obdobím změn. Další proměnou bude odstranění služby Greenlight, kterou nahradí Steam Direct. Ten vnáší do procesu přidávání titulů na platformu mnoho změn, které vyvolali v komunitě mnoho vášnivých debat.

Steam Greenlight byl mnohým, ale jen málokdo by ho označil za projekt, jehož úmysl se setkal se zamýšleným cílem. Na platformu dostal kvalitní tituly, které by se bez něj možná nikdy neprosadily a na druhou stranu ji zahltil "šmejdy", mezi kterými bylo snadné se ztratit jak pro poctivé vývojáře, tak pro zákazníka.

Ať už jste ale měli na Greenlight jakýkoliv názor, zamávejte mu sbohem, protože se s námi loučí. Nový proces má být mnohem formálnější, ale hlavně finančně nákladnější. Vývojáři nyní musí před umístěním hry na Steam vyplnit několik digitálních dokumentů týkajících se ověření osoby nebo společnosti nebo i daní.

Greenlight Browse Logo

Dále bude nutné zaplatit zálohu, kterou tvůrci dostanou zpět, pokud by se jejich hra prodávala. Jak vysoká je záloha, ani kolik prodaných kopií bude třeba k jejímu navrácení, není známa. Valve prý už diskutovalo s několika společnostmi a vývojáři a suma, která by podle nich byla ideální, se pohybovala od sta až k pěti tisícům dolarů.

Reakce na tuto změnu jsou smíšené. Někteří tento krok vítají jako dlouho očekávanou regulaci obsahu na Steamu, druzí ji vidí jako likvidaci nezávislých vývojářů.

O změně se Valve více rozepsalo ve svém blog postu. Na jeho konci zmiňuje, že toto je pouhý začátek. Co změna přinese v praxi, se dozvíme až někdy v létě tohoto roku, kdy dojde k výměně stráží.

Tagy: 
Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Valve zruší Greenlight, k umístění titulu na Steam bude třeba zaplatit zálohu

Úterý, 14 Únor 2017 - 14:35 | japkoslav | No hlavně že má Steam milion bezplatných Kurátorů...

Zobrazit diskusi