CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Ve Velké Británii odstartuje nové protipirátské opatření mířící na p2p sítě

SHARE or DIE :D a jeste me dostava ze DDL warezu se to netyka aha, za ten se vlastne plati kdyz chcete stahovat bez omezeni, torrent je vlastne spatnej kdyz je zdarma a stahovani je user friendly...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"bude nabidnuta legalni alternativa"

Mohlo by to snad znamenat, ze nebude-li legalni alternativa k dispozici, ze zadny email neprijde a ze je teda v tom pripade torrent OK a uz nebude stihan?

Zajima me to, protoze si pamatuju dobu, kdy jsem mel stahnuto minimalne 300 PC her (vetsinu jsem nikdy nehral ale proc si to nestahnout) a neco z toho jsem si i zadarmiko zahral. Alternativou tehdy bylo se dopravit do jedineho obchodu s PC hrama (myslim JRC nebo tak nejak) v CR do Prahy a poridit CD se hrou. Na to jsem se mohl z vysoka vybodnout a tak jedinne warez.
Dneska mam nainstalovany Steam, UPlay a Origin a hry si na techto platformach normalne kupuju a nenapadlo by me, ze bych mel nekde pokoutne po torrentech neco stahovat.
Takze vubec nemam nic proti tomu, kdyby neco takoveho vzniklo i pro filmy a serialy. Bohuzel v CR u veci ktere stahuji z netu zadnou placenou alternativu nemam, nic takoveho neexistuje.

(Ano, vyjimkou je HBO Go, ovsem technicke problemy tohoto online streamingu jsou pomerne znacne. Vim o cem mluvim, nebot rodice si HBO Go plati a driv volali, ze jim to nejde. Dnes uz jsou zvykli a kdyz to nebezi, tak pockaji do druheho dne nez se to zase zprovozni. Otec uz i nekolikrat volal na podporu. Navic o stream sam moc zajem nemam, nebot se na filmy koukam hlavne na chalupe, kde zase nemam internet, respektive tam mam mobilni pripojeni s FUP 100MB, takze se nic streamovat neda. Takze pokud by i v CR nam stahovacum posilali poskytovatele odkaz na alternativni zdroj legalniho ziskani H264.MKV, tak bych to uvital a stejne jako dnes uz platim za PC hry, platil bych i za video obsah, nemam s tim problem.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No predevsim se to tyka uple jine zeme, nez je ta nase, takze ty otazky jsou tak nejak zbytecne :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ale nedivil bych se, kdyby tohle chteli po Anglii zkouset i jinde treba i u nas. Pritom neverim, ze v Anglii to je jine nez u nas, takze nerozumim tomu, proc tvurci a producenti obsahu jednoduse nepouziji stejny model, ktery byl uspesne pouzit u PC her. A proc se s takovymato nesmyslnyma kampaneme vubec prichazeji.

Jasny, ze v Anglii maji Netflix a asi i Amazon Video, ale porad to neni stazeni MKV a rekl bych, ze nejaky skotsky chalupar nekde na vysocine taky moc internet mit nebude, takze stream neni moc dobre reseni pro tyto situace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za me osobne je takovato "osveta" fajn.
Pokud nekdo dela neco, co nepovazuji za moralne spravne, tak mu proste reknu, ze si myslim, ze to neni moralne spravne a aby se nad tim zamyslel. Ostatne, ja sam tohle delam i tady. Jiste, ruzni lide maji ruzne nazory, coz ale na druhou stranu znamena, ze se urcite nekdo zamysli a trebas nejak zmeni sve chovani. Dobrovolne. Coz mi prijde fajn.
Ostatne, tady v CR je napriklad takova BSA povazovana za absolutniho Satana a vrchol vseho zla - no jiz radu let jeji kampane probihaji v duchu "dejte si pozor na to a to" - napriklad posledni kampam, ktere jsem se ucastnil, byla v duchu "dejte si pozor, kde kupujete licence, na ruznych aukcnich portalech je sice koupite za par kacek, ale spousta z nich jsou nejake kradene licence a fakt nejsou legalni".
Bez nejakeho vyhrozovani, ciste informovani.
Jak rikam - za me dobry, ja jsem zastance tohoto pristupu k veci. Upozornit, informovat. Kdo chce, ten se nad tim zamysli, kdo nechce, stejne ho nikdo nedonuti ani nasilim...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jednou jsem si koupil dyvko a tam na me vyskocila reklama BSA, ze krast filmy se nema. Sakra ale ja si ho koupil a jsem obvinen z kradeze? Radeji jsem si priste stahl ripnutej film z netu, tam to pirati odstranili a zadny obvineni z kradeze na nikoho nevyskakuje. Jako sorry ale BSA je povazovana za Satana zcela opravnene.

Pozor, pozor, na aukcnich portalech muzete koupit kradenou licenci. Je to technicky spravne, ale mimodek to vychytrale podsouva zajemcum o licenci, ze vsechny levne licence jsou kradene. Pritom se tam prodava spousta legalnich licenci, ktere byly treba dodany s pocitacem, na ktery byl instalovan linux, byly zaplacene a majitel, ktery licenci nepotreboval, ji se slevou prodava. Co je na tom spatneho? Nic, jenze to uz BSA v kampani nezminuje. Jasne, ze Microsoft by nejradeji, kdyby se nevyuzite licence neprodavali a lidi tak museli kupovat jen ty drahe primo od nej. Ale bohuzel, soud uz rozhodl, ze je to zcela legalni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mi ukazes DVd, na kterem bude "reklama BSA", tak ho od tebe jsem ochotny koupit za docela velke penize - byla by to fakt rarita, zadne takove DVD totiz neexistuje. Doporucuji si neplest hodinky a holinky...
To, jestli beres informaci "dejte si pozor, kde nakupujete licence" jako ze se ti neco podsouva, tak te samozrejme nepresvedcim, ze to je blbost. Osobne by me rozhodne nic takoveho, jako naznacujes, ani nenapadlo. Jinak pokud nekdo prodava napriklad na Aukru desitky / stovky licenci a to opakovane, tak se jedna o licence, ktere od nekoho nakoupil ve velkem a to jsou velmi casto ruzni "hackeri", kteri skutecne ty licence "kradou", z napriklad jeste funkcnich a bezicich pocitacu. Opravdu nevidim nic spatneho na tom upozornit lidi, ze kdyz si koupej licenci na win10 za 2 stovky (napriklad), tak ta cena je tak podezrele nizka, ze je velke riziko.
Protoze to tak je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Desitky nebo i nizke stovky muze klidne byt firma ktera provadi obnovu hardware a licence nepotrebuje protoze linux nebo multilicence. A vzhledem k tomu, ze win10 jsou zdarma - samozrejme OEM, ale to nemusi IT v linux firme vedet nebo rozlisovat - tak 200kc zni jako celkem dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak nikdo nerika, ze jsou pochybne vsechny ty nabizene licence.
Vsichni cikani taky nekradou - mnozi z nich jsou uplne v pohode.
No kdyz pujdes vecer po ulici a blizi se k tobe skupinka 10 cikanu, zacnes byt opatrnejsi? Pravdepodobne ano...Nejak se "zabezpecis", nejak se "pripravis na mozny problem".
A mozna se nic nestane a nedostanes se s nima do konfliktu.
Tohle je to same. Clovek by mel byt proste opatrny...
Btw takova firma, o ktere mluvis, typicky nebude davit na Aukro ty licence po 2 stovkach, protoze takove veci proste nedela. Oni ty stare veci proste poslou na likvidaci a vubec je nezajima, ze by se to jeste nejak dalo zpenezit. Kolikrat do takove firmy clovek prijde a nabidne jim, ze od nich ty stare PC odkoupi a oni reknou ze ne, ze mu je neprodaji, protoze to v ucetnictvi maji vyrazene a proste to jde na likvidaci..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ukažte mi ty žebrající zástupy vývojářů a majitelů úspěšných děl . Ukažte mi jak potřebují moji pomoc... Hrát na citya morálku může jen ten , kdo opravdu nabízí svoje díla za lidovou cenu a o zákazníka se stará.
A pokud mu jde jen o maximalizaci zisku a něco jako reklamace nepřijímá (protože audiovizuální dílo ) ? .....
Ne spolupráce ISP (kteří sami chtějí šetřit na "neomezeném připojení" s nedostatečnou infrastrukturou ) , lapačů duchů typu MarkMonitor , natvrdlých dravých firem typu Microsoft & BSA se státní správou je zahrávání si s elektronickou totalitou . A všichni víme , že totalita není ku prospěchu nikoho vyjma několika osob na vrcholku pyramidy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutecnosti snaha o maximalizaci zisku je motor, ktery zene "lidstvo" vpred. Ostatne, ty sam se neustale snazis "maximalizovat svuj zisk", at uz to znamena cokoliv.
Maximalizace zisku je vec pozitivni - samozrejme se k nemu da dojit nemoralni cestou (viz napriklad stahovani si veci, ktere maji byt placene, ale samozrejme I to, pokud nekdo nekomu neuzna opravnenou reklamaci na strane druhe).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, jsem si vedom toho, ze to, ze si stahnu zadarmo MKVecko neni omluva za to, ze mi ho nikdo nechce prodat. Na druhou stranu, kdyby nebyly piratsky stahovane PC hry, myslis, ze by pokrok dnes dosel k vecem jako Steam, Origin apodobne? Producenti PC her proste museli reagovat na to, ze jim dyvka nikdo nechce kupovat a radsi to lide stahuji zadara a dokazali zareagovat zcela spravne a piratstvi PC her se vyznamnym zpusobem snizilo. Ja proste nejsem schopen pochopit ten odmitavy postoj filmoveho prumyslu, kdyz cestu uz jim proslapali jini.???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze jelikoz se na filmy doma nedivam v podstate vubec, tak tohle neresim a nevim, co se kde da ci neda koupit.
Obecne chapu, ze nekomu prijde, ze nabidka je omezenejsi, nez by byt mohla. Nerikam nic,casto i jine firmy neumi prodat sve zbozi, I kdyz by se primo nabizely uzasne cesty, jak toho dosahnout. Ale jak rikam, neumim to posoudit, filmy nestahuju/neshanim, pac se na ne doma nedivam, hudbu nekupuji a stahuji pouze takovou, kde to autorum nevadi (beznou "komercni hudbu, ve smyslu toho, co se hraje v radiich, v podstate nepousloucham ze 100%)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda po většinu existence lidstava bylo normální o znalost se podělit. Snaha o maximalizaci zisku žene lidstvo tak maximálně k monopolu a zastavení pokroku (navíc zisk není ani náhodou jen peníze)... Odměna musí být vždy vyvážená a nějakým způsobem omezená. I patenty jsou max na 20 let právě z tohoto důvodu.
"Autorskými právy" zavádíme do ekonomiky právě monopol sami. Pokud bychom chtěli aby tohle fungovalo museli bychom zrušit monopol pro jedno vydavatelství a umožnit soutěžit o vydání čehokoli všem s tím že by třeba autorovi automaticku náleželo nějaké procento z ceny. Pak by mohla fungovat konkurence šla dolů cena a většina by neměla důvod něco pirátit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A právě o to vyvážení jde, patenty 20let, "díla" ještě 50 let po smrti? Takový nenápadný vzkaz dětem - "Vykašlete se na školu, "umělci" se mají líp a ještě mají zajištěná vnoučata..." Dokud nebude umělce tlačit určitá existenční potřeba, bude "uměni" směřovat tam kam jej teď vedou, a není to pěkné místo. Osobně si myslím, že 20 let je možná v dnešní době až příliš (jedna generace).
Když se podívám, co způsobilo, že se kupuje daleko více her legálně, myslím si, že je to stagnace cenových modelů (cena novinky před 10ti lety, je přibližně stejná, jen příjmy vzrostly a tím se novinka stává dostupnější).
Jen na jeden model odmítám přistoupit a to je "předplatné" štve mne to mnohem víc, že se objevilo v okamžiku, kdy jsem si chtěl splnit dávný sen a koupit si Photoshop - jiná možnost není a tak asi skončím u Darktable + nějaký editor. (nestáhnu si warez, asi už jsem si na legální sw zvyknul)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby 50, ještě 70...ale ani to by nevadilo pokud by platilo že po zveřejnění vydat to dílo může kdo chce jen autorovi odvede nějaký desátek. Problém je v tom monopolu a představě že si tak dlouho někdo bude určovat co se s tím smí a co ne, což je samo o sobě u virtuální věci neproveditelné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

neni nahodou jeste rozdil v tom, ze za drzeni patentu platis a cim dyl ho drzis tim vic ?
a autori si platit nemusi ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I to je pravda. Za patent zaplatis nekrestanske penize (a navíc není to automaticky něco jako celosvětový patent ale máme české patenty, evropský, americký atd.) Pro ty patenty navíc platí v různých zemích různá pravidla a neplatí automaticky 20 let ale po pár letech se musí zacálovat znova a prodloužit platnost. Docela trvá než ti u nás patent uznají a musíš si zaplatit průzkum jestli už něco takového není a případné opravy zacálovat znova. To naopak jakoukoliv čmáranici či video chrání AZ automaticky a ještě je tu organizace co si vylobovala kšeft z odírání lidí z datových médií, tiskáren atd...
Mimochodem jak chtějí blokovat p2p vždyť i torrent se používá na normální šíření updatů třeba u her. kominikaci lze šifrovat atd...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

este dobre, ze chcu odist z unie... nech si tam robia, co chcu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tak oni chtějí vychovávat piráty? A co prodejce/majitele práv ty vychovávat nechtějí? Pokud vím tak nenažranost taky zrovna není morální vlastnost...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Get It Right from a Genuine Site" nezafungovalo možná proto, že nenabídli možnosti. Když šel člověk hledat hru, měli mu dát na výběr z několika katalogů, které tuto hru nabízí, když šel hledat film, tak výběr videoték, kde by si jej mohl koupit, u hudby totéž. V Anglii by tu určitě fungovat mohlo. U nás samozřejmě ne, protože to, co se pirátí nejvíce, samozřejmě legální cestou sehnat nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vubec nejake videoteky jsou. Vsude same streamovani pres proprietarni SW prospikovane spyware ... me by se libilo, kdyz uz je nekdo tak chytry, ze vidi ze jsem neco stahnul, kdyby v tom mailu rovnou napsal "Vsimli jsme si, ze jste stahnul X, vite o tom, ze je to film od (napr) 20th century fox a ze za nej chteji Y liber? Meli by jste zaplatit na (odkaz na platebni formular https://www.foxmovies.com/get-legal?movie_id=1234)" ... IMHO by na tom nejake penize nasbirali, pritom by jim to dalo prakticky stejne prace ... a kdyz by to melo uspech, alespon by videli co maji prodavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když sdílím něco, co se nedá legálně pořídit, taky budu varován?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.