CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Ve vývoji je 5kW "laserová puška", která bude řezat kontaminovaný materiál

> Například 150mm trubku z nerez oceli o tloušťce stěny 1,5 mm je schopen
>rozřezat za méně než 30 sekund.

Nie je tam nejaky preklep?

Ja som robil riadnie na 2,2 kW CO2 plynovy laser s vlnovou dlzkou 10,6 mikrometra a ten rezal 2 mm ocel rychlostou 30 mm/s, teda tu rurku by prerezal za 5 sekund.

Viem, ze vlanpova dlzaka ma na rychlost rezania vplyv, ale nechce sa mi verit, ze az taky velky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ze by 150mm byl prumer te trubky? Takze vypocet by mel pi*150/30, ne?
Navic ten CO2 by zrejme musel rezat kolem dokola, kdezto tohle prorizne tu trubku zrejme "napric" - tedy minimalne 2x1,5 mm zaraz (priznavam se, ze narychlo neumim spocitat maximum "hloubky" na zacatku a konci rezu :( ).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ať to řežou čímkoliv, pokud to bude kontaminovaný materiál, pak mají problém s odletujícími částicemi, které samozřejmě svou kontaminaci neztrácí. Ideální by bylo to krájet, např. nějakými hydraulickými nůžkami, ale je otázkou jaká musí být nejmenší velikost daného nástroje...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to prijde divne, proc ten bordel rozfoukavaji. Jsem myslel, ze to by mohla byt vyhoda oproti klasicke flexe. Takhle je to na rozdil od velke flexy pomalejsi, milionkrat drazsi, neohrabanejsi a brutalne nebezpecnejsi ....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

On si málokdo uvědomuje, co se při řezání LASERem vlastně děje. Soustředěný paprsek světla má takovou energii, že taví, pálí a odpařuje daný materiál. Ten se nikam nemůže jen tak ztratit (zákon zachování hmoty a energie) a tak k tomu, že se kov z velké části taví a z velmi malé až zanedbatelné odpařuje. No jo, jenže kam se poděje ten roztavený kov? Musí nějak pryč a to v podobě malých rozžhavených kousků (jen nevím, jestli odletuje sám nebo jej odfukují). No a u FLEXy se děje něco podobného. Ta sice odebírá materiál mechanicky, ale díky tomu, že se to vše během řezání zahřeje až k bod tání kovu, lítají pak taky malé roztavené kousky...

Moc by mě zajímalo jak (by) se k takovému způsobu likvidace vyjádřili různé kontrolní orgány v oblasti Jaderné bezpečnosti. Dneska se hlídá každý ozářený gram a tady to stříká po dílně jak zběsilé a k tomu si lítá navíc ona zmíněná část ozářeného a následně řezáním vypařeného kovu ve vzduchu. Přeji příjemný a hluboký nádech.....
Je jasné, že to stejně budou dělat buď roboti nebo lidi v "atombordelu" a to vše v uzavřeném a kontrolovaném prostředí, takže se nikdo nenadýchá a případné malé kousky zůstanou v daném prostoru, ale beru to čitě teoreticky.

Jak již jsem psal. Jediným způsobem, který nemá zbytky je stříhání nebo ještě také trhání a podobně (Pomíjím křehký materiál, který by se mohl danou činností tříštit, a který v našem případě nepřipadá v úvahu.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom videu rikaji, ze tam vhani vzduch pod silnym tlakem. Ono to i dava smysl, laser by to proste jenom v tom miste zahral, roztavil, ale zustalo by to tam, takze by vlastne nic nerezal .... ale jak rikam, kdyz kolem sebe fouka ten mikrobordel, tak mi unika ta vyhoda:) Teda krom toho, ze je to cool a clovek by se s tim umel na pul hodiny zabavit:o)
Jinak verim, ze takovahle cipyna bude stat vic nez kotouce do flexy na rozrezani cele atomove elektrarny:o) Nehledne na pomalost, spotrebu a tu ukrutne vysokou miru nebezpecnosti ....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to tam kontaminovane cele a ty nuzky tam nezvladnes dostat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na prostoru. Opravdu nevím jestli by se tam hydraulické nůžky vešli.

V každém případě vše co přijde do styku s ozářeným materiálem se také stává ozářeným. Ať už na to použijí cokoliv, bude se to nakonec muset zlikvidovat zalitím do sklo-betonu a v kontejnerech určených pro převoz radioaktivního odpadu uskladnit ve skladišti jaderného odpadu. To je důvod, proč to potřebují celé rozebrat na menší kousky. Aby to mohli uskladnit.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No neviem.. preco pouzivaju prave Nd YAG impulzny laser, ktory sa sice da prevadzkovat aj v kontinualnom rezime (ale urcite nie 5 kW), CO2 laser je tiez v infracervenom pasme (Nd YAG ma tusim ciaru 1064 nm, ak si dobre pamatam, CO2 okolo 10 um) a pouziva sa desiatky rokov na rezanie v priemysle (uz v 70. rokoch sa rezali platy kompozitov a ocele na stihacky F16 CO2 laserom).. a ucinnost CO2 lasera je slusna, okolo 10-15%, pochybujem, ze Nd YAG ma taku vysoku.

Co je na tom take uzasne - pod pojmom laserova puska si predstavujem nieco autonomne, nie pripojene hrubym kablom k velkej skrini elektroniky za rohom!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bez kabla je to zatial len v scifi .Ako by asi tak mohli dostat 5kW zdroj+kompresor priamo do "pusky" ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Reseni je jasny: peroxidovej parni generator a turbina. :-D
A 5kW je uplne o nicem. V rozmerech 30x30cm dokaze tohle zarizeni pohanet tunovy torpedo nebo precerpat za letu veskery palivo rakety V-2. Jen by asi byl trochu problem, ze zivotnost je v jednotkach minut a vznikaj kubiky ziravy horky pary s peroxidem ;-). No taky by mohli vynechat turbinu a na rezani pouzivat rovnou tu paru. Energie by na to bylo vic nez dost.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.