CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Není vidět, ale chrání nás: Planetu Zemi obklopuje neviditelný štít

Nevím, co jedí Američani za koblihy, ale ten tvar vypadá jako "torus", pokud nemá kruhový průřez, pak se mu jednoduše může říkat "toroid". Jinak též třeba věnec, nebo duše od kola.
Nic ve zlým, ale přirovnávat tvar k něčemu, co se jí v Americe...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud fakt nevis, jake koblihy jedi Americani, potom tedy http://cs.wikipedia.org/wiki/Donut
Nic ve zlym, ale toto prirovnani se pouziva docela bezne :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Díky osvětě Homera Jay Simpsona a mekáči s Albertem si nedokáži již více představit jiný koblížek, než ten s dírou. :) (Ten pravý český u mě propadl ve chvíli, kdy do něj "přestali" dávat marmeládu.)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kobliha bez marmelády je vdolek. To akorát Pražáci musí mít něco extra :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, je vdolek z celkem jiného testa, nez kobliha, ne? Teda alespoň vdolky, co dělala babicka, s koblihama nemely nic moc spolecneho :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem chtěl napsat to samé, ale radši jsem se kouknul a zase tak velký rozdíl v tom není. Jen vdolky, co jsem míval u babičky já, byly hustší než jsou koblihy :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Největší rozdíl je v technologii přírpavy, vdolky se zpravidla dělají na sucho, zatímco koblihy se smaží ve friťáku. Ale třeba u nás na základce dělali koblihovdolky, malé placky smažené na oleji, s povidly nahoře. Táky tóprý, gut :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Prirovnava se k tomu, co zna vetsina lidi. Kdyz si udelas pruzkum co je toroid, vetsina nevi. Americkou koblihu ale budou znat vsichni.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem uvedl i ty možnosti více ze života.
Asi se málo dívám na televizi. Je mi celkem jasné, co se tím myslí, jenom mi to přijde zbytečně hloupé - v podstatě čtenáři ríkám, že o něm smýšlím, jako o pojídači koblih. :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Článek je zřejmě překladem nějakého amerického článku...proto toto přirovnání :) Oni američani strašně rádi přirovnávají - je to vidět i v jejich filmech, a ne jenom v těch dokumentárních.
Co mě vždycky rozesměje, je v amerických dokumentech přirovnání velikosti, délky, hmotnosti...např. Je dlouhý jako 150 školních autobusů, jako 5 fotbalových hřišť, váží jako 4500 kamionů, atd.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Přitom jsou to nic neříkající bláboly, jednak nikdo neví skutečné rozměry fotbalového hřiště (a kterýho vlastně? normálního, nebo toho jejich na modifikovaný rugby?), autobusu nebo váhu kamionu (prázdnýho, což je pár tun, nebo plnýho, což je klidně 40 tun?).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To bude těma jejich šílenýma jednotkama. Libry, palce, stopy, kopec mil atd atd. Není to vzájemně dělitelné a ani Amík si zřejmě neudělá dobrou představu. Zlátá SI soustava :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si vzpomnel na mnoho let stary Šustrův citát v Cimrmanově hře a též použit v atlase hub od pánů Piláta a Ušáka, v jehož 8. vydání z roku 1970 se na straně 170 píše, že hlavní jed muchomůrky zelené je tak jedovatý, že "množství jedu, které bychom nabrali na špičku nože (o váze 0,5 g), usmrtilo by 100 000 myší, které, seřazeny za sebou, utvořily by řadu 18 km dlouhou, podél níž bychom si vykračovali 4,5 hodiny vojenským krokem" :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak...zajímalo by me, kolik lidi vi, co je to toroid.
Udej pokus: Jsi na ulici, a prvních 10 lidi, které potkáš (at uz je to kdokoliv) se zeptej, co je to Toroid.
Pokud ti 2 z 10 odpovi spravne, koupim ti flasku :-))

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A zkus se jich zeptat, jaký tvar má kobliha :-)
To s dírou uprostřed je překládáno jako kobliha špatně, to už je lepší tomu říkat donut.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Novinář popustil uzdu fantazii... :

Zabijácké elektrony - tak už tu byl žralok zabiják, to je nuda, teď běhá kolem elektron se sekyrkou v ruce a zabíjí všude kolem! Jasně, zmíněné elektrony jsou vysokoenergetické, ale nezabijou vás. Ani by neprošly přes atmosféru.

"Nejlépe jde celou situaci přirovnat k silovým polím štítů vesmírných lodí, které odolávají energetickým zbraním. " - chápu třeba přirovnání k té americké koblize (i když duše kola by byla taky dobrá), ale přirovnávat něco těžko představitelného k něčemu neexistujícímu? Aspoň co jsem se posledně díval, jaksi žádné silové pole vesmírných lodí nemáme. Nemáme ani ty vesmírné lodě, spíš jen jednu stanici na oběžné dráze.

"při přehrávání přes reproduktor" - to jako připojím cinch konektor do plasmosféry a slyším v reproduktoru bílý šum? Nebo co přesně má bílý šum v té plasmosféře? Amplitudy plasmonů? Fáze plasmonů? Tok elektronů? Vágní pojem následovaný vágním pojmem.

Neboli - redakce, proboha! Takový populární výžblebt bez hlavy a paty si strčte někam. A podívejte se, jak se to dá napsat lépe:
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7916
Samozřejmě když se článek postaví na populárně vědeckém článku, který je popsaný na veselém shrnutí pro novináře, a navíc to z angličtiny překládá někdo kdo o fyzice ví prd, tak to asi lépe nedopadne.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Zabijacke elektrony" ... jinak take zvane zareni beta. Zabit muzou, i kdyz o tom, ze by v tak vysokem mnozstvi prosli atmosferou taky pochybuju ...

90% lidi zna americkou koblihu ze Simpsonovych a vesmirne lodi se stity ze Star Treku. Skutecnost neni ani jedno, ale prirovnani je to dobre protoze to spousta lidi zna.

A ano, clanek na oslovy je lepsi, ale ani tady to zase nebylo tak strasne.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím. Autor článku z nějakého neznámého důvodu rád píše o Fyzice a podobných náročných tématech,přičemž o o dané problematice moc neví (dokonce bych řekl,že Fyziku neměl ani na střední, lol)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem se zeptat:
jakou rychlost musí mít elektron, aby byl označen za "ultra rychlý"? V článku jsem to nenašel, přitom je to asi dost podstatná informace.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.