CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci ošálili hmatové smysly, imitují 3D objekty ultrazvukovými vlnami

nepřehlédněte
Scientists Create Invisible 3 D Holograms
Neviditelné 3D objekty ve vzduchu, na které si můžete sáhnout. To je nejnovější bezdotykový projekt vědců z Anglie.

Haptický smyslový systém využívá pro přenos informace hmatové vjemy. Uživatel poznává tvary pomocí sil, vibrací nebo pohybů, které působí na hmatové smysly uživatele. Velký podíl na vývoji haptických technologií si mohou připsat vědci z Bristol University, kteří vymysleli způsob, jak ve vzduchu vytvořit neviditelné trojrozměrné hmatové tvary pomocí cíleného ultrazvuku.

 "Snažíme se o to, abychom umožnili pocit doteku, aniž byste se něčeho dotýkali. Náš hmat je velice dobrý v rozlišování drobných změn vnímání objektu," vysvětluje počítačový odborník z univerzity v Bristolu, profesor Sriram Subramanian.

3 D Holograms

Vědecká práce byla minulý týden otištěna v časopise ACM Transactions on Graphics, kde tým vysvětluje, že projekt funguje na základě vysílání ultrazvukových tlakových vln z tisíců miniaturních reproduktorů. Sledování postavení rukou jednotlivce zajišťuje senzor Leap Motion, díky němuž je hmatový objekt vytvořen přesně na stanovené místo. Lidské ruce pak přicházejí do styku s těmito vlnami, které vyvolávají pocit dotyku skutečných předmětů. Tento jev bychom mohli označit jako tzv. hmatové hologramy ve vzduchu. Technologie omezena pouze pro interakci na rukách a holé kůži, přes látku ji zatím není možné využít.

Vzhledem k tomu, že systém eliminuje potřebu připojení nebo fyzického kontaktu, tým doufá, že by našel uplatnění v muzeích, operačních sálech, spotřební elektronice nebo v automobilovém průmyslu, kde by pomáhal zaneprázdněným řidičům bezdotykově ovládat tlačítka na palubové desce automobilu. Projekt by se hodil rovněž zrakově postiženým.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vědci ošálili hmatové smysly, imitují 3D objekty ultrazvukovými vlnami

Úterý, 16 Prosinec 2014 - 11:32 | rman | Tvl jakoze by si slo nechat ultrazvukem vyhonit?...
Pátek, 12 Prosinec 2014 - 12:20 | Kert | Myslíš celotělový oblek na sexuální hrátky online...
Pátek, 12 Prosinec 2014 - 10:28 | DrStr | A skafandry. Nezapomeňte na skafandry :-)

Zobrazit diskusi