CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci pracují na dekodéru myšlenek a slaví první úspěchy! Telepatie na obzoru?

nepřehlédněte
Mozek Dekoder
Vědci vytvořili speciální algoritmus, který dokáže dešifrovat vnitřní hlas člověka. V blízké budoucnosti by tak naše vlastní myšlenky nemusely být zase až tak soukromé.

Pokud čtete text v novinách nebo v nějaké knize, tak slyšíte ve své hlavě svůj vnitřní hlas. Američtí vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley se snaží mozkovou činnost, vztahující se k tomuto hlasu, dekódovat a vytvořit tak lékařskou protézu. Tato protéza by měla umožnit v blízké budoucnosti paralyzovaným lidem (postiženým např. amyotrofickou laterální sklerózou, kdy mozek ztrácí schopnost ovládat většinu svalů, ale pacientovi zůstávají všechny psychické a mentální schopnosti) znovu interpretovat slova.

Samotný algoritmus pro čtení myšlenek vznikl díky epileptochirurgii. Vědci zaznamenávali mozkovou aktivitu u několika lidí, kteří měli do mozku implantované elektrody, kvůli léčbě epilepsie. Na pacientech bylo následně provedeno několik testů. Každý z účastníků experimentu byl požádán, aby přečetl nahlas zadaný text (jednalo se např. o inaugurační projev Kennedyho nebo o zpěvník nejznámějších anglických písniček Humpty Dumpty), pak tento text četl jen ve své hlavě svým vnitřním hlasem, a nakonec byl zticha úplně. Dekodér pak byl využit k vytvoření spektrogramu (viz obr. níže).

 Spektrogram Mozek 

Výsledky testů zatím mají k dokonalosti daleko. Zaznamenaná neurální aktivita se u mluvené řeči a představované řeči pomocí vnitřního hlasu mírně lišila. Bohužel zatím toto řešení lze aplikovat jen na omezenou sadu slov. Podle vědců zatím zaznamenané výsledky stále nejsou dost dobré na to, aby mohli sestrojit výsledné zařízení na dekódovaní myšlenek. Budou muset ještě doladit svůj algoritmus.

Tento projekt samozřejmě není ojedinělý. Řada dalších výzkumných týmů zkoumá přehršel nápadů jak číst v lidské mysli. Například se už vědcům povedlo zrekonstruovat (i když rozmazaně) obrazy zaznamenané mozkovou aktivitou lidí (viz video níže).

Možná se nakonec v blízké budoucnosti dočkáme i ovládání VR helem právě pomocí zařízení pro čtení myšlenek.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vědci pracují na dekodéru myšlenek a slaví první úspěchy! Telepatie na obzoru?

Středa, 5 Listopad 2014 - 02:09 | asta | Súčasťou výcviku tajných agentov (alebo aj...
Úterý, 4 Listopad 2014 - 17:33 | HKMaly | ... mimochodem, kdyz se tak mluvi o "par...
Úterý, 4 Listopad 2014 - 17:32 | HKMaly | Predpokladam, ze zarizeni v soucasnosti vypada...
Úterý, 4 Listopad 2014 - 08:53 | Kubik | Takze prichazi cas cepic ze staniolu?

Zobrazit diskusi