CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci už jsou schopni implantovat falešné vzpomínky

Falesne Vzpominky
Francouzští neurologové úspěšně implantovali spící myši falešné vzpomínky. Podle vědců skýtá manipulace s myslí ohromný potenciál. Kdy bude na řadě člověk?

Vědcům z francouzského Národního výzkumného centra (CNRS) se podařilo pomocí elektrické stimulace “naprogramovat“ podvědomí živého tvora. V rámci experimentu byly několika laboratorním myším do mozku implantovány dvojice elektrod. Jedna elektroda byla zavedena do oblasti předního mozku, který je spojen se systémem odměny a druhá elektroda pak byla zavedena do oblasti hipokampu, který je zodpovědný za paměť (hraje důležitou úlohu v prostorové navigaci). 

Po úspěšné implantaci elektrod nechali vědci myši volně prozkoumávat okolí, přičemž všechna jejich mozková aktivita v té době byla pečlivě zaznamenávána. Takže vědci přesně věděli, které buňky jsou zodpovědné za vzpomínky ke konkrétnímu místu (Pokud se laboratorní myš nacházela na určitém místě, tak měla aktivní specifické shluky buněk v oblasti hipokampu. Když se přesunula na jiné místo, tak se tato oblast buněk deaktivovala a senzory zaznamenaly aktivitu zase u jiných shluků buněk v hipokampu.)

 Mys Ovladani

Poté byly myši uspány a během hodiny spánku vědci manipulovali s jejich podvědomím. Pomocí elektrické stimulace podstrčili myši falešnou vzpomínku. Určité místo, které myš navštívila asociovali s velmi silnou náklonností k tomuto místu. Myš si pak po probuzení bláhově myslela, že ji na tomto místě čeká nějaká odměna.

 Aktivita Mozku Neurony

Výzkum se zatím omezuje jen na zvířata. Jak je ale daleko cesta k testům na lidech? Například výzkumná agentura DARPA v ovlivňování mysli vidí velký potenciál. Doufá, že díky speciálnímu bezdrátovému headsetu, který by korigoval určitá centra v mozku by mohla ulevit tisícům amerických vojáků, kteří trpí posttraumatickým stresovým syndromem, těžkými depresemi a úzkostnými stavy.

Tagy: 
Zdroje: 

1 , 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vědci už jsou schopni implantovat falešné vzpomínky

Středa, 18 Březen 2015 - 01:45 | Daniel de Sade | Aneb Dollhouse v praxi. Osobně těmto věcem moc...
Úterý, 17 Březen 2015 - 21:22 | R-M-X | A našli si pěknou omluvu na financování podobných...
Úterý, 17 Březen 2015 - 21:18 | R-M-X | A oni maj mozky, když na každou věc mají...
Úterý, 17 Březen 2015 - 17:32 | HKMaly | No nevim, ja bych se nedivil kdyby prisli na to,...
Úterý, 17 Březen 2015 - 17:29 | XY | Nechat si vymýt mozek takovým způsobem to už je...

Zobrazit diskusi