CDR.cz - Vybráno z IT

Velká Británie chce být první, kdo vyřeší zákony pro auta bez řidiče

nepřehlédněte
Tesla Model S
Doprava budoucnosti je na spadnutí. Velká Británie chce být krok napřed a začíná řešit doplnění zákonů pro příchod autonomních vozidel.

Budoucnost hraje do karet samořídícím automobilům, která nepotřebují řidiče. Velká Británie si zřejmě uvědomuje, že vývoj nejde zastavit, a proto si vybírá schůdnější cestu - připravuje nové zákony pro autonomní vozidla, jež mají za pár let brázdit silnice.

Doposud nejpokročilejší technologii tzv. autopilota, který je schopen nahradit v řízení člověka, testuje ve svých vozech společnost Tesla Motors v čele s inovátorem Elonem Muskem. První automobily Tesla s plně automatickým systémem řízení by se dle Muska mohly objevit v provozu v roce 2018. Jak se však ukazuje, systém stále nefunguje stoprocentně. Nedávno totiž autopilot vozu Tesla Model S zavinil smrtelnou dopravní nehodu, když neaktivoval brzdy, protože přehlédl bílý přívěs proti jasnému nebi.

Samozřejmě to není pouze o technologiích, ale také o zákonech v jednotlivých zemích, které lidem umožní jezdit v automobilech bez řidiče. I když Tesla ve své vizi pro rok 2030 prosazuje Dubaj ve Spojených arabských emirátech jako první město, kde by byla zavedena doprava s autonomními vozidly, o prvenství aktuálně usiluje jiný stát.

Google Selfdriving Car

Samořídící auto Google

Britská vláda oficiálně zahájila proces na konzultaci požadavků, které budou potřebné pro různé automatizované systémy. Budou se mimo jiné projednávat návrhy na adekvátní pojištění motoristů, kteří svěří své vozidlo do rukou autopilota, nebo zavedení změn pravidel silničního provozu, což zahrnuje také upravení předpisů pro bezpečné používání automatizovaného systému při parkování na dálku nebo jízdě na dálnici. Podle ministerstva dopravy bude pojištění motorových vozidel i nadále povinné, ale bude rozšířeno i na odpovědnost řidiče za vozidlo.

Uvidíme, zda se Velká Británie skutečně stane první zemí na světě, která začlení uvedenou inovativní technologii v zákonech. Každopádně pro to dělá všechno včetně finanční podpory, neboť v rámci fondu Intelligent Mobility podporuje startupy a místní firmy, které pomohou urychlit výzkum v této oblasti.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velká Británie chce být první, kdo vyřeší zákony pro auta bez řidiče

Úterý, 19 Červenec 2016 - 09:08 | John Douberro | Nekde jsem videl rozliseni, ze autopilot je neco...
Pondělí, 18 Červenec 2016 - 17:50 | Nalim | No nic ve zlem, ale Google ma urcite technicky...

Zobrazit diskusi