CDR.cz - Vybráno z IT

Barevný 3D tisk pro jakoukoliv tiskárnu? Chytrý zlepšovák Palette to vyřešil

Hedmosaic
3D tisk je nepochybně zajímavá technologie, ale proč většina předmětů vypadá nudně a jednobarevně? Tvůrci zařízení Palette chtějí naučit vícebarevnému 3D tisku každou běžnou 3D tiskárnu. Jak toho dosáhnou?

O sílící popularitě 3D tisku asi netřeba polemizovat. Vytváření reálných objektů na základě počítačových modelů je jednou z opěvovaných technologií, kterým podle všeho patří budoucnost. Na trh se dostává čím dál více levných tiskáren, vylepšovaný tiskový materiál s různými vlastnostmi (dřevo, plasty, vodivé, magnetické...), ale pokud sledujete trh s tiskárnami, téměř žádná nenabízí barevný 3D tisk. 

Palette Prdukt

Vyřešit lze tento "problém" výměnou struny v průběhu tisku, ale ne všechny tiskárny umí předem nadefinovat kde zastavit a kdy tavnou strunu vyměnit za jinou s jinou barvou. Tiskárny s vícero tiskovými hlavami jsou o poznání dražší a málokomu by se jejich pořízení vyplatilo.

Komunita kolem 3D tisku však nespí a připravila si pro nás zajímavý zlepšovák. Zařízení s názvem Palette funguje na jednoduchém principu, ale o to hezčí celá myšlenka je. Umožní vám vzít až čtveřici různých strun naráz, nadefinovat v příslušném modelovacím softwaru jaké barvy na jaké části použít a poté vše začne. 

Unitř krabičky je mechanismus, který dle předdefinovaných údajů bere stuny v potřebném množství, míchá jejich části a spojuje je. Výstup má pak podobu běžné tavné struny, která je však "pruhovaná" - jednotlivé úseky mají různou barvu dle toho, kde se právě hlava nachází. Máte-li tedy objekt s modrým základem, červeným středem a zeleným vrškem, bude struna nějakou chvíli ze zařízení do tiskárny vycházet modrá, červená a poté zelená. To vše bez přerušení a viditelných svárů.

Palette Barevny 3 Dtisk

Palette funguje s jakoukoliv tiskárnou, která využívá 1,75mm materiál a podporuje .gcode či .x3g. Model "Super early bird", tedy jeden z prvních modelů co firma vyrobí můžete mít už za 599 dolarů (kolem 15 000 Kč). Běžný produkční kousek by měl vyjít na 849 dolarů, tedy kolem 21 000 Kč. Zařízení tedy není nejlevnější, ale posouvá 3D tisk na novou úroveň.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Barevný 3D tisk pro jakoukoliv tiskárnu? Chytrý zlepšovák Palette to vyřešil

Pátek, 24 Duben 2015 - 22:21 | DRK | No v tom případě mají taky problém s minimální...
Pátek, 24 Duben 2015 - 20:45 | eotri | Řídící program by měl s "přechodnými barvami...
Čtvrtek, 23 Duben 2015 - 11:01 | DRK | To si nejsem jistý jak tohle může být přesné a...

Zobrazit diskusi