CDR.cz - Vybráno z IT

Virtuální realitu můžete nyní zažít i na YouTube: Stačí levný headset za 60 Kč

Google Cardboard
Google přidává vedle podpory 360° videa do své mobilní YouTube aplikace také videa interaktivní. Stačí tak levný headset, do kterého zasunete vlastní telefon a můžete vyzkoušet, jaké to je být "uvnitř" videa.

Drahé sety na virtální realitu asi nezaujmou každého, ale pokud chcete technologii budoucnosti vyzkoušet, přímo se nabízí Google Cardboard. Za několik desítek korun může každý majitel chytrého telefonu proměnit své zařízení v headset podporující 360° a interaktivní videa, hry i aplikace ve stylu Oculus VR.

Cardboard

V YouTube aplikaci nově stačí kliknout a přepne do VR

Až doposud jsme mohli s headsety sledovat pouze statická YouTube videa, ale nemohli jsme se uvnitř nich otáčet. Nyní Google přidává tuto funkci do své aplikace YouTube. Při sledování VR videa se zobrazí ikonka, která umožní okamžitě přepnout do režimu virtuální reality (split-screen).

Facebook před několika týdny uvedl 360° videa přímo v prostředí své sociální sítě. Bylo tedy jen otázkou času, než zareaguje YouTube, který sice přehrávat 360° videa uměl, ale neuměl již tzv. VR video.

Nutno dodat, že i levný krabicový virtuální headset ve stylu poskytuje velmi zajímavý zážitek. Nasadíte si headset, koukáte do všech směrů a stran a obraz reaguje, jako byste opravdu stáli na rušné ulici v New Yorku, nebo kdekoliv jinde.

Screenshot 2015 11 06 08 44 17Screenshot 2015 11 06 08 42 49

Pokud byste chtěli virtuální realitu levně vyzkoušet, porozhlédněte se po levných nabídkách Cardboard setu, viz odkaz výše. Jedná se o vyřezané kusy krabice, dvojici čoček a magnet. Po složení stačí dovnitř vložit telefon a levný VR headset je na světě.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Virtuální realitu můžete nyní zažít i na YouTube: Stačí levný headset za 60 Kč

Pátek, 6 Listopad 2015 - 13:20 | Hege01 | Tiez pozeram co to tu splietaju... Cardboard som...
Pátek, 6 Listopad 2015 - 10:20 | BlackRider | VR a 360 sou dve rozdilny veci. Podpora 360 v...

Zobrazit diskusi