CDR.cz - Vybráno z IT

VLC player pro Modern UI Windows 8 dorazil na Store, zatím je ve fázi beta

nepřehlédněte
VLC logo popcorn
Populární přehrávač médií VLC pomalu ale jistě dostává svým slibům, které na sebe uvázal u komunity kickstarterovým závazkem. Je to neuvěřitelné, ale je tomu více než rok, kdy se skrze crowdfunding upsal k pracím na verzi pro dotykové rozhraní Modern UI Style.

Uživatelé Windows 8 by již na oficiálním Windows Store měli nalézt k dispozici první betaverzi VLC, samozřejmě zcela bezplatně ke stažení. Jak uvádí v popisku samotní autoři, jedná se o „experimentální podobu“ programu a není tak zaručena stabilita, což ostatně dokládají i první uživatelské ohlasy, které nejsou v tomto ohledu úplně příznivé. Nejvíce se objevují reporty o padání aplikace na zařízeních s Intel Atom (Bay Trail) procesorech. Na našem testovaném Intel Core i3 a i5 (Ivy Bridge) jsme problém tohoto rázu nezaznamenali.

VLC pro Windows 8 Modern UI podporuje většinu známých audio a video formátů, a to včetně OGG, FLAC a MKV aj. Aplikace podporuje také řadu navigačních gest, podporuje jednoduché zobrazování titulků a přehrává zvuk na pozadí (i když není aplikace spuštěná navrchu).

Naše první rychlé testy a hlavně dojmy jsou veskrze poměrně pozitivní, síťové streamování funguje bezproblémově. Trošku pomalejší je však načítání položek do knihovny médií a indexování sdílených jednotek, chybí i jakákoliv možnost nastavení a individuálního přizpůsobení aplikace. Každopádně znovu podotýkáme, že se jedná o první zkušební verzi. Pro běžné přehrávání tak zcela preferujeme stabilní desktopovou variantu, kterou si mohou nainstalovat nejen uživatelé Windows, ale také Linuxu. VLC je k dispozici taktéž pro další platformy: OS X, Android a iOS.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VLC player pro Modern UI Windows 8 dorazil na Store, zatím je ve fázi beta

Žádné komentáře.