CDR.cz - Vybráno z IT

Vojákův život zachránil iPhone 5S, protože měl kovové tělo

nepřehlédněte
I takové věcí se dějí kolem nás. Apple se netají tím, že rád používá k propagaci svých výrobků příběhy, protože ty lidi mají rádi a slyší na ně. Občas to však balancuje na hranici nevkusu…

Apple je ukázkovou společností, která se neštítí použít (zneužít) do propagační kampaně snad všeho, co se jen znatelně nabídne jako možnost vyzdvihnout kvalitu svých výrobků a zároveň si tak trochu kopnout do odvěkých rivalů.

Na internetu se v uplynulých hodinách objevila zpráva, která vypráví příběh amerického vojáka nasazeného do divokého východu, pouští a skal afgánských. Ústřední postavou dějství je seržant Shaun Frank a samozřejmě jeho iPhone 5S. Nutno podotknout, že iPhone nemá žádné certifikace a ani nepodstupuje testy, zdali vydrží výbuch sebevražedného atentátníka. Jak ale správně teď asi tušíte, přesně k tomuto incidentu došlo.

Seržant Shaun Frank neměl zrovna šťastný den, i když ve výsledku měl samozřejmě štěstí plný pytel. Jen pár metrů od něj se nečekaně odpálil dospívající sebevražedných atentátník. Kuličková ložiska a střepiny z výbušniny měly jednoznačný cíl, vojáka usmrtit či alespoň co nejvíce zranit. To ovšem atentátník netušil, co má náš seržant u sebe.

Zahraniční média doslovně píší, že iPhone absorboval některé částečky výbušniny a odklonil tak nebezpečné šrapnely. Nadále zpráva dodává, že to je především zásluhou kovového těla iPhone 5S, jiný celoplastový telefon by ten den znamenal pro vojáka jasnou smrt – byl by prošpikován dírami. (Není náhodou iPhone 5C také plastový?) To je síla, co?!

Příběh zde samozřejmě nekončí. Voják i přes neuvěřitelné štěstí, které za tím samozřejmě stojí, byl přeci jen zraněn a na čas převezen do rodného Utahu. O příběhu se dozvěděl samozřejmě Apple a nabídl vojákovi výměnu jeho „starého hrdiny“ za zbrusu nový kousek. Seržant si však nový nevzal, a to i přes to, že jeho starý iPhone je neopravitelný a hlavně nepoužitelný. Má pro něj určitou symboliku – jeho memento.

Dnes je voják zpátky v Afganistánu a o celé záležitosti mlčí. I Apple byl zpočátku zdrženlivý, po třech měsících od události se však rozhodl najednou konat a sám od sebe odeslal vojákovi nový model iPhone, a to dříve, než si jej stačil seržant koupit za své peníze.

S příběhem se posléze Apple vytasil na veřejnosti jako ukázkou svého uznání onoho hrdinství, které si zasloužilo ocenění v podobě jejich zbrusu nového Apple iPhone 5S. Kdyby však šlo o vlastenectví, tak Apple neměl tak dlouho otálet s odesláním nového modelu, když se onen incident odehrál před více než třemi měsíci. Pokud pomineme tragikomičnost vůbec celého příběhu, ve výsledku je snad všem jasné, že jde jen o duté gesto a zneužití příběhu v marketingový prospěch. Má to Apple vůbec zapotřebí?! Asi ano...

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vojákův život zachránil iPhone 5S, protože měl kovové tělo

Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 15:00 | He He | i plastove mobily zachranuji zivoty :) http://www...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 09:58 | DRK | No pokud by se ten voják skutečně namíchl, tak...

Zobrazit diskusi