CDR.cz - Vybráno z IT

Vrtulník DARPY s robotickými nohami přistane skoro všude

Darpa Helicopter
Komicky vypadající dron s robotickými nohami představuje nový prototyp skládacího podvozku, který by mohly v budoucnosti používat klasické helikoptéry.

Helikoptéry mají na rozdíl od klasických letadel výhodu v možnosti vzletu a přistání na prostorově omezených plochách. Výzkumná agentura DARPA představila nový projekt vrtulníku s robotickým podvozkem, díky němuž může stroj přistát dokonce i na nerovném terénu.

Nový inovativní experiment se zapříčinil ke vzniku bezpilotního vrtulníku s robotickými nohami, jenž byl zkonstruován na technické vysoké škole Georgia Institute of Technology a zafinancován organizací DARPA. Technologie pohyblivého podvozku byla demonstrována na droní helikoptéře, která tak trochu připomíná přerostlý hmyz. Adaptivní systém se skládá ze čtyř robotických ramen s klouby, které jsou schopny se ohýbat v závislosti na členitosti terénu. Podvozek se za letu automaticky složí do kompaktního tvaru vedle trupu helikoptéry, aby tolik nepřekážel.

Darpa Helicopter Robot

Hladké přistání je zajištěno senzory pro monitorování terénu v reálném čase, které jsou umístěny na každé "robotické noze". Vrtulník při přistávání neustále udržuje vodorovnou pozici, zatímco se podvozek upravuje do adekvátní polohy v závislosti na přistávací ploše. Díky tomu helikoptéra nemá problém přistát na šikmém, skalnatém nebo pohybujícím se povrchu, kde je maximální úhel naklonění 20 stupňů.

Jen si představte, jak by se ulehčila práce pilotů, kdyby se nová technologie začala používat v běžném životě. Průkopnický podvozek údajně ani není o moc těžší než standardní ližiny, takže by mohl najít uplatnění jak v civilním, tak i vojenském sektoru.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vrtulník DARPY s robotickými nohami přistane skoro všude

Pátek, 18 Září 2015 - 17:45 | Anonym | proto mivaji lopatky rotoru na konci jinou barvu...
Pátek, 18 Září 2015 - 10:14 | Jan Machacek | Ano a pri tom pristani do svahu se rotorem...
Čtvrtek, 17 Září 2015 - 09:17 | Vebloud | Jistěže bude radši volit rovnou plochu, ale...
Čtvrtek, 17 Září 2015 - 08:13 | John Douberro | Pristane i na sikmem povrchu, ok. Ale kdo zaruci...

Zobrazit diskusi