CDR.cz - Vybráno z IT

Výkonové srovnání: Galaxy S3 a Galaxy S3 Neo

nepřehlédněte
P 1050312
Okolo specifikací "nového" modelu Samsung Galaxy S3 Neo poletuje řada nepřesných informací a zmatečných zpráv. Z jedné strany zaznívá, jak je rychlejší oproti staršímu modelu, z druhé zase že má LTE a jiný procesor, než se uvádí atd. Tak jsme si jej půjčili...

Na základě mého článku před dvěma dny a příspěvků v diskusi jsem si obratem sehnal na rychlý test onen zmoudřelý a omlazený Galaxy S3 s přívlastkem Neo (GT-I9301l). Jelikož mám stále k dispozici a možnému porovnání svůj předchozí telefon Galaxy S3 (GT-I9300), benchmarkové srovnání byla jasná volba. Je skutečně Neo rychlejší, jak tvrdí nejeden server?

graph-1

Je zajímavé, že v tiskové zprávě, kterou jsme před pár dny dostali a ze které jsme následně vycházeli, se o změně čipu vůbec nehovoří. Jedinou zdůrazněnou změnou je navýšení RAM o 512 MB a přítomnost Androidu 4.4. Galaxy S3 Neo ve své základní výbavě však nabízí procesor od Qualcommu, konkrétně Snapdragon 400. Grafické jádro tak reprezentuje Adreno 305. (A LTE skutečně nemá.) Vše potvrzujeme!

P 1050314

Jak si můžete na grafu výše povšimnout, Galaxy S3 Neo skutečně o pár stovek v našem testu AnTuTu nad starším Galaxy S3 vítězí. Na druhou stranu graf níže je detailním výpisem jednotlivých měřících disciplín, ze kterých jasně vyplývá, že ten malý výsledný rozdíl z horního grafu je jen díky 3D akceleraci grafického jádra Adreno. V ostatních disciplínách Neo lehce zaostává, nebo se dá hovořit o plichtě.

graph-2

Tímto (snad do této chvíle unikátním) srovnáním vám chceme nabídnout jasná fakta a objasnění některých zmatečných informací. Na jednu stranu je to již možná trochu zbytečné, protože jak pozorujeme, s nástupem Neo do prodeje se Galaxy S3 (2012) u řady velkých prodejců stáhla z nabídky. Galaxy S3 Neo je tak skutečně zamýšlen jako znovuoživitel prodeje Samsungů v rámci smartphoní série s úhlopříčkou 4,8". Současní majitelé Galaxy S3 dle nás důvod k předchodu nemají žádný, ostatní nechť se rozhodnou sami na základě svých preferencí v dané cenové kategorii. My stále trváme na tom, že si pod slovy inovace - zmoudření - omlazení představujeme něco trochu jiného. Neo je zkrátka jen marketingový výrobek, který má za úkol prodloužit životnost úspěšného modelu z roku 2012. A v této podobě jej bereme!

Poděkování

Za zapůjčení Galaxy S3 Neo pro účely testování děkujeme Alza.cz:

Alza

gt-i9301l
Samsung Galaxy S3 Neo
 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výkonové srovnání: Galaxy S3 a Galaxy S3 Neo

Neděle, 3 Srpen 2014 - 07:58 | Pepík Jan | Prosím pěkně, prodávala se jistě za 15 tisíc, ale...
Pátek, 1 Srpen 2014 - 14:53 | xvasek | Dobrý, ještě by to chtělo zhodnotit zahřívání a...

Zobrazit diskusi