CDR.cz - Vybráno z IT

Vyrábíme přenosnou konzoli z minipočítače Raspberry Pi: Skládání komponent a hraní her (díl 2.)

3D_model_raspberry_konzole
Vytvořit vlastní herní konzoli není ničím nereálným. Po výběru komponent a základní montáži se konečně podíváme, jak vše složit dohromady. Skládání bude spojeno s tvorbou šasi na 3D tiskárně a dojde i na nějaké to hraní.

Každý by měl mít koníček a ideálně dělat spoustu věcí, co jej baví. Kutil Ben Heck z USA si vybudoval pověst zručného moddera a co víc, za své "hraní" v dílně jej i platí. Ideální kombinace pro Bena, dobrá zpráva pro nás, neboť se díky jeho aktivitám na svět dostala už řada nevšedních projektů.

3D_model_raspberry_pi_case_komponenty3

Jedním z nich je i tvorba přenosné konzole s populárním minipočítačem Raspberry Pi uvnitř, kterou jsme si představili v úvodním článku. Řekli jsme si v něm jaké komponenty vybrat, kolik nás přibližně budou stát a došlo i na zeštíhlovací kůru minipočítače, kdy byly odpájeny přebytečné konektory.

Psali jsme o Raspberry Pi:

3D_model_raspberry

Nyní nadešel čas uklidit vybrané komponenty do vlastnoručně vyrobeného šasi. Nejjednodušší a nejlíbivější cestou je tvorba jednoduchého 3D modelu a následný tisk na 3D tiskárně, což zabere kolem 2 hodin podle typu tiskárny. Problém s modelem v některém z modelovacích nástrojů dostupných zdarma asi nebude (zmiňován je freeware Autodesk 123D), ale bohužel málokdo z nás má zařízení pro 3D tisk materiálu doma. Jako alternativu prý není problém sáhnout po ručním nářadí a case si vyřezat. Pomocníkem v takovém případě může být např. papírová šablona 1:1 vytisklá na běžné stolní tiskárně.

3D_model_raspberry_pi

Když může Apple lepit komponenty dohromady, proč bychom nemohli my!

Po výrobě přední a zadní části krytu je čas začít s montáží komponent. Před tím je ještě dobré ujistit se, že celý komplet stále funguje, neboť provádět úpravy v rozebraném stavu je přeci jen mnohem lehčí. Pokud je vše OK, můžeme začít s montáží a úchytem jednotlivých komponent.

3D_model_raspberry_pi_2

Nečekejte nic světoborného, nějaký ten šroubek a pro pružné uchycení je šikovným materiálem i lepidlo z tavné pistole. Jak zazní ve videu: „Když může Apple lepit komponenty dohromady, proč bych nemohl já!“

3D_model_raspberry_pi_case_komponenty2

Nechybí ani zmínka potvrzující náš komentář z minulého dílu, že lepší a levnější volbou pro přenosnou konzoli by bylo Raspberry Pi verze A, kterému chybí LAN rozhraní a má nižší spotřebu (u konzole bylo stejně odpájeno). Nicméně nic nebrání použití modelu B s vyšší operační pamětí, na němž staví i konzole v článku. Pro ochranu komponent při nabíjení použil Ben konektor, který po zapojení rozpojí napájení komponent konzole a ta se tak automaticky vypne.

3D_model_raspberry_pi_case_komponenty3D_model_raspberry_pi_case_komponenty4

Díky zachování rozhraní HDMI a připojené bezdrátové klávesnici je výsledná hračka šikovným zařízením i pro připojení k monitoru. Může tedy sloužit nejen jako herní konzole, ale jako přenosné multimediální centrum se schopností přehrávat Full HD videa a linuxovou distribucí uvnitř. Co na výsledek říkáte vy?

Předchozí díly Ben Heck Show na CDR: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyrábíme přenosnou konzoli z minipočítače Raspberry Pi: Skládání komponent a hraní her (díl 2.)

Žádné komentáře.