CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vysvětlení: Proč na levných minipočítačích s Windows nenajdeme 8 GB RAM?

"Tím pádem zapadají do kategorie tabletů a nárok na levnější licenci je jasný. Přeci jen - platit za "

To je článek na pokračování nebo co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musíte vhodit minci, pak se bude pokračovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"All-in-one počítače musí mít pro změnu displeje menší jak 17 palců."

Od kdy je ≥ symbol pro menší než? Snad větší nebo rovno. Buď si upravte obrázek nebo interpretaci v textu. Ostatně pouze u tabletů musí být displej menší než 9". Jinak jsou všechny údaje menší/větší nebo rovno. Takže by se hodilo mluvit o maximálních nebo minimálních parametrech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se budu opakovat, ale MS mě štve opravdu čím dál tím víc ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No a co s tím budete dělat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše - Nekupovat, dokud si výrobci nenamelou ...Však první atomy mívaly později 160GB HDD a cenově ještě ušly . Dneska tu jsou atomové hybridy tabletů a opět ...2GB a 32GB flash storage jako základ ....omg pod Win 10 a ceny kolem 8K .
Prostě parametry mimo realitu , hlavně jak musí být přítomen Windows :/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Muzes si tam dat Tucnaka, otazka je kdo to koupi.

Musi tam byt ale desktop OS, ne telefonni aby to bylo pouzitelne jako pocitac. Takze zadny Android.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč vám vadí, že na levná zařízení MS dodává levná Windows.

Vždyť si to nemusíte kupovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

protoze je to nelegalni, nebo prinejlepsim na hrane zakona. zkuste si na obchod vyvesit cenik ze pro urcitou skupinu obyvatel mate vyssi ceny a uvidite jak s vami zametou

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Coz je samozrejme spatne a je potreba podporovat kazdeho, kdo se presto neboji a udela to.
Ale predevsim myslim, ze to prirovnani nesedi.
Spise to sedi k situaci, kdy jdu do obchodu, koupim si pracku a oni mi k ni zdarma pridaji praci prasek. Pokud bych si pracku nekoupil, musel bych si ten praci prasek koupit za penize. A udelaji to jen u pracek, ktere jsou drazsi nez 10 tisic.
To je srovnatelna situace a osobne nevidim na tom nic, ale fakt vubec nic spatneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

porad mam asi podivny nazor, ze "pravni stat" je docela dobre usporadani a zakony by bud meli dodrzovat vsichni bez vyjimky, neby by se mely zrusit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaky zakon konkretne je porusen?

Pokud je podezreni na poruseni zakona, neni nic jednodussiho nez podat trestni oznameni, dokonce je to obcanska povinnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trestni oznameni se nepodava pri poruseni zakona, ale pri podezreni na spachani trestniho cinu. Co je a co neni trestni cin bys mohl vedet, kdyz uz to chces vyuzivat. Ponevaz zneuzivani institutu na podavani trestniho oznameni je naopak ale .. no vzdyt vis ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potom se lidi jako jses ty obvykle ptam, jestli by napriklad udali za valky souseda, co ukryval zida- zakon na to byl, udat jsi ho musel, zakony se musi dodrzovat, bez vyjimky...
Jinak samozrejme cca 99,9999999999999% zakonu by bylo potreba zrusit. S tim naprosty souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za valky bych jako "bily zid" byl v koncentraku taky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aneb jak odpovedet a neodpovedet zaroven :-)

Povim to tak - osobne se necitim tak, ze bynade mnou mely moc nejake zakony. Samozrejme v realu to tak je a proto bohuzel casto musim delat rozdily mezi tim, jak citim danou vec a jak se zachovam. Jsem tedy ve stejne pozici, jako byli otroci, co se proste otroky necitili, ale co uz mohli delat - museli otrocit.
Ale obecne se co nejvice snazim ridit svedomim a moralkou a nikoliv zakony. V podstate se zakony snazi zcela ignorovat a pokud mi nejaky zakon narizuje delat neco, co jde proti moji moralce, snazim se se tim zakonem neridit. Jak rikam, ne vzdy to jde, no...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale přeci máme demokracii. Nemusíte dodržovat vůbec žádný zákon. Máte na výběr.
A) dodržovat zákony a nikdo nebude prudit (teoreticky)
B) nedodržovat zákony a riskovat absolutní vypruzení
Ale pořád máte možnost si vybrat jestli zákony dodržovat budete a nebo nikoliv. Dokonce i v té nejhorší diktatuře máte na výběr. Tuto možnost (záměrně neříkám právo) Vám nemůže nikdo vzít. Ale pak ty následky .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Principialne je to pravda (na stejne urovni jako "voda je mokra", stejne objevna informace).
Ale jak s tim souvisi demokracie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vlastně nijak :-) Ale možná tedy tak, že v demokracii stejně jako v diktatuře nemusíte dodržovat zákony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim jak souvisi zpusob rizeni zeme a vyberu "vlady" s tim, jestli musim ci nemusim dodrzovat zakony ?:-O
Vis vubec, co to znamena demokracie a ceho se to slovo tyka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souvisí to tak že jak demokracie tak diktatura nenašla nástroj který občana donutí dodržovat zákony. Takže ano - věta: "žijeme v demokracii takže nemusíme dodržovat zákony" smysl dává. Samozřejmě jsou tu postihy pokud občan zlobí, ale to nic nemění na faktu, že jestli tyto postihy občan je ochoten akceptovat - pak dodržovat zákony nemusí. Uznávám, že tuto logiku třeba někdo nepochopíš :-)

Ano vím (demos kratos - pokud se dobře ze školy pamatuji) vláda lidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha..no, potom ale na svete neexistuje zadne zrizeni, ktere obcana donuti dodrzovat zakony, pokud on nebude chtit...takze to mi prijde takove recneni o nicem, priznam se...nevede to k zadnemu zaveru :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netušil jsem, že levné počítače jsou určitá skupina obyvatel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows může být plus v duál bootu u čínských computer sticků u kterých se alespoň nějaká nouzová funkce dá očekávat . Ale kupovat PC či tablet na práci , tak z takových zázraků vykvetete dřív než začne os reagovat ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale chtěl bych :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je jediné řešení a to, aby zakročila EU a nařídila, že každý počítač musí být možné zakoupit bez licence OS případně plnou cenu musí prodávající vrátit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slovy klasika: Di do vole prdele...
K cemu by to jako bylo dobre? K tomu, aby nesla koupit levna zarizeni jako dnes a povinne musela byt drazsi?? A komu tim prospejes, co??
Tvl..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle by žádná EU neměla být potřeba. Chápu tvou nasranost z toho, že někdo požaduje, aby velká autorita dalším otravným nařízením něco zkorigovala. Dle mého názoru by výrobci měli být zcela samozřejmě schopni nabízet hardware bez vnucované licence sami.

Ale bohužel to v praxi vypadá tak, že dodavatel softwaru výrobce hardwaru vydírá. Resp. vyvíjí na něj nějaký více, či méně silný nátlak. Počínaje slevou, bude-li prodávat zařízení jen s jejich softwarem.

Takže, jak z toho ven? Zákazník chce svobodu volby. Výrobce hardwaru chce, aby mu žádné nařízení do prodeje nekecalo. Výrobce softwaru taky a zároveň se ze všech sil snaží eliminovat konkurenci, což se mu daří.

Rozumím tomu, že zákazníků, kteří nechtějí vnucovaný software není dost a výrobci jsou v lecčems často velmi zabednění (viz clickpady ... prý už jsou zas na ústupu, blbá móda přejde, přijde jiná, možná ještě blbější).

Upřímně - osobně by mi stačilo, kdyby mi život nekomplikovalo UEFI a kdybych alespoň mohl nežádoucí OS bez potíží smazat a nahradit čímkoli se mi zlíbí (opravdu čímkoli, ne jen vybranými Linux distry, které mají UEFI zavaděč). Placení za licenci je už jen taková "drobná" nepříjemnost.

Máš lepší řešení než další nařízení? Sem s ním.

Co můžu dělat já, jako koncový zákazník? Nekupovat, když skoro není na výběr? Demonstrovat? Nasadit letákovou kampaň a alegorické vozy? Blbě kecat v diskuzi? Všecko k prdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud na něco není dost zakazniku, tak se to asi nebude prodavat, no ... Ber to tak: Ty chces neco, co skoro nikdo jiny nechce. A protoze to chces TY, tak hodlas zakonem naridit tomu prodejci, aby ti to prodal, I kdyz on nechce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodejce chce. Microsoft nechce. Tohle je ve skutecnosti o ochrane malych prodejcu proti velke korporaci, podobne jako kdyz jsou maly zemedelci chraneni proti velkym retezcum.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...kdyby to nechteli KONCOVI zakaznici, tak si Microsoft muze chtit co chce, proste by to nikdo nekupoval.
Z nejakeho duvodu vsak koncovi zakaznici tohle reseni preferuji. Chces jim tedy vnutit povinne reseni jine?
Pokud by zakaznici preferovali jine reseni, tak uz by se davno to jine reseni chytlo.
MS neni jediny velky hrac na trhu
Pokud vim, tak se prodavaji I jina zarizeni, ktera windows nemaji a prodavaji se dobre. Tak v cem je teda problem?
Jako ze ty bys rad presne tohle jedno konkretni zarizeni, ktera ma na sobe windows a na just ho chces bez windows a jak ti to prodejce neproda, tak bys mu to naridil?? Takze si nemuzes koupit nejake uplne jine zarizeni, ty proste potrebujes jenom a pouze tohle jedno, chapu to spravne ?:-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem je problém, přijdu do krámu řeknu: "Chci tohle bez Windows" Prodavač řekne, cajk tady to máš a 15-120 USD dle typu dolu. Na dokladu bude bez Windows a je to. Prostě něco v duchu jako že znevýhodněná strana může odstoupit od smlouvy. Prostě udělat to pohodlné pro spotřebitele a zároveň zachovat právo volby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme pokud to nejaky prodejce chce takto delat, tak at to tak dela...Pokud to jiny prodejce chce delat jinak, at si to dela jak uzna za vhodne.

Rozhodne je absolutni prasactvi to tomu prodejci jakkoliv zakonem omezovat ci prikazovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když nechce prodejce platit daně, tak je platit nemusí a je blbost mu to nařizovat zákonem?
Když má výrobce/tvůrce agresivní obchodní praktiky, bylo by vhodné kdyby existoval funkční mechanizmus jak vrátit zákazníkovi právo volby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze komukoliv narizovat platit dane je absolutni zlo.

Zakaznik ma VZDY pravo volby. Napriklad od toho vyrobce si nic nekoupit a koupit si neco UPLNE jineho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodává se to, co lidi kupují. Počítač bez OS je sedmadevadesáti lidem ze sta k ničemu. Tak prosté to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze prekvapive, Windows nejsou jediny OS, bez ohledu na to co microsoft a BSA tvrdi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek nemá pravdu. Číňan to dělá, protože to je levný a protože intel ty procesory uměle omezuje, aby mu nelezli do zelí dražších.
Normálně jsem koupil "wintel pc 2gb ram" a uvnitř běžel windows 10, který byl "genuine". Regulérně s aktivátorem ve službách, komplet odpojenej od statistik, vypnutý updaty atd. Pochybuju, že z toho ms viděl halíř. A nedělám si iluze, většina bude stejná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A da se ten wintel 2gb prosim nejak rozumne pouzivat? Myslim napr jako jednoduchej browser a jako prehravac online videa a online tv k televizi? Premejslim ze presne neco takovyho zkusim, ale trochu mne odrazuje kombinace "atom cpu, 2giga a win10"..
A mate prosim jeste verzi s atom Z3735Z nebo uz s Z8300?
Diiik moc v.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Specificky jsem kupoval verzi s z8300. Naprosto mě překvapilo (v dobrém) jak je to bez problému použitelný, youtube a chrome mi v tom chodilo v pohodě. Nějaký gumový odezvy jsem neviděl a to jsem zvyklej na diametrálně odlišnej stroj.
Já to mám na specifický použití. Běžící stroj mi v nečinosti žere 0,8W s wifi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.