CDR.cz - Vybráno z IT

Vývoj Ubuntu for Android je dokončen, posun však stojí na úpravách v Androidu

Ubuntu for Android
Pokud se mluví o mobilních zařízeních a společnosti Canonical, vždy je řeč o jednom: Ubuntu Touch. Vzpomínáte však na první zmínky o snaze dostat Ubuntu do smartphonů? Když nebudeme počítat Ubuntu Mobile z roku 2009, jedna s cest měla vézt skrze Android.

Velké odpočítávání, plány a naděje. Leden minulého roku odkryl na oficiálních stránkách Canonical mobilní projekt nesoucí progresivní název Ubuntu for Android. Stručně si připomeňme hlavní myšlenku: mělo jít o nástavbu Androidu, která poběží současně vedle něj, bude sdílet stejné jádro a disponovat přístupem pro čtení i zápis do telefonu (správa kontaktů, emailů, videí i aplikací). Zároveň rozšíří kompatibilitu o ARM Ubuntu aplikace. Samotné prostředí mobilního Ubuntu se mělo vždy automaticky spustit po připojení k většímu zobrazovadlu – nejlépe skrze rozhraní HDMI. 

Více k tomuto tématu:

Jak se však rychle projekt objevil, tak se i rychle schoval. Respektive veškerou pozornost na sebe strhl druhý a zřejmě i po všech stránkách perspektivnější projekt Ubuntu Touch, zcela od základu vytvořený vlastní mobilní systém bez závislosti na Androidu. Jelikož stránky projektu Ubuntu for Android nejevily už velkou řadu měsíců žádnou aktivitu, prošťouchly trochu situaci zahraniční redakce.

Ubuntu OS and Android (perex)

„Stále věříme, že projekt Ubuntu for Android je skvělý koncept a že by jej spotřebitelé určitě uvítali. Vývoj Ubuntu v rámci Ubuntu for Android je z naší strany kompletní. Je však potřeba, aby i nadále pokračoval, což vyžaduje vstup partnera s cílem provést nezbytné změny na straně Androidu. V současné době nevedeme aktivně konkrétní hovory s partnery v tomto směru, jsme však otevření takovému jednání. Veškeré své vlastní aktivity zaměřujeme směrem k vývoji Ubuntu Touch..."

Jak je z oficiálního vyjádření Canonical odvoditelné, projekt i přes tvrzení o dokončení zamrzl a jeho budoucnost není příliš světlá. Rozhodnutí Canonicalu je však logické, není důvod aktivně vyhledávat partnery pro alternativní projekt, když se veškeré snažení soustředí na dokončení a rozvoj Ubuntu Touch. Ono to celé není jen o vychytání mušek ve spolupráci s Androidem. Plně funkční projekt by v dalším kole musel podstoupit řadu jednání s výrobci mobilních telefonů, kteří by se postarali skrze své přístroje o jeho aktivní šíření. A to je samozřejmě další čas a peníze, které Canonical aktuálně do Ubuntu for Android neinvestuje.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vývoj Ubuntu for Android je dokončen, posun však stojí na úpravách v Androidu

Žádné komentáře.