CDR.cz - Vybráno z IT

Levný a kvalitní hliník s Intelem: Obstál tablet Acer Iconia A1-830? [IT Výlet]

nepřehlédněte
dron-zaber.jpg
Jako jedni z prvních jsme dostali do rukou nový hliníkový tablet Iconia A1-830 od Aceru. 7,9" zařízení potěší výbavou a nabídne úsporný dvoujádrový procesor nové generace. Hlavním tahákem je však především nízká cenovka. Jaké jsou naše první dojmy?

Stovky vojáků se v bitevním poli řežou hlava nehlava, kolem vysokou rychlostí sviští plastové kuličky a redaktory CDR.cz nenapadlo nic lepšího, než s sebou vzít haldu elektroniky. 6. ročník airsoftové akce Borderwar MILSIM se pro nás nesl vedle bojových akcí v duchu testování žhavých technologických novinek uprostřed lesů. 

phantom-dron.jpg

Protože jsme s sebou měli dvě nové kvadrokoptéry Phantom od DJI, využili jsme i zabudované funkce pro bezdrátový přenos obrazu. Malá krabička připnutelná k ovladači funguje tak, že vytvoří lokální WiFi, přes kterou se s Android či iOS zařízením díky speciální aplikaci dostanete ke streamovanému videu. Stream má sice nižší kvalitu, ale dosah kolem 1 km je úctyhodný. Kvalitnější záznam je zachytáván na vestavěnou micro SD kartu v zařízení. Právě při přenosu přišla na novou Iconii řada.

acer-iconia-a1-830-01.jpg

7,9" hliníkový tablet se zdál být jako "zobrazovadlo" pro streamované video z RC modelů ideální volbou, nutná totiž nebyla větší odolnost ani vodotěsnost. Po uchycení k radiovému ovladači se velikost zařízení ukázala být naprosto dostačující a bohatě postačila k ovládání vestavěné kamery kvadrokoptéry.

acer-iconia-a1-830-06.jpgacer-iconia-a1-830-11.jpg

Acer Iconia A1-830 patří do kategorie levných Android tabletů s cenovkou kolem 4 000 Kč. Za tento peníz se výrobce rozhodl nabídnou kvalitní hliníkovou konstrukci, 7,9" displej a úsporné SoC od Intelu se slušným výkonem. Specifikace na první pohled nevypadá špatně, nalezneme zde zmíněný dvoujádrový Intel Atom Z2560 na nové architektuře Clover Trail+ s maximální frekvencí 1,6 GHz, 1 GB RAM a vestavěné 16GB úložiště s možností rozšíření pomocí microSD karet. Jako operační systém byl použit Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean bez zbytečné nadstavby, což chválíme.

acer-iconia-a1-830-14.jpg

Největší slabinou hliníkového zařízení s rozměry 8,2 × 138,4 × 203 mm a nízkou hmotností (380 gramů) je na první pohled displej. Ten má velikost 7,9 palců a rozlišení poměrně nízkých 1024 × 768 obrazových bodů. Samozřejmě nechybí WiFi, Bluetooth, GPS, micro USB konektor pro nabíjení a data a standardní 3,5 audio. Potěší pak naopak dvojice fotoaparátů s rozlišením 8 Mpx u zadního a 5 Mpx u předního.

Výkon s úsporným Intelem a výdrž a baterii

Nevíme, zda to bylo chladem, který uprostřed lesů po ránu nastal, ale baterie Iconie měla problémy s výdrží. Baterie po nočním prochladnutí velmi rychle ubývala i při běžných činnostech, jako je WiFi připojení a přehrávání videa v nízké kvalitě. Za normálních podmínek to bylo s výdrží lepší, ale i tak jsme se nedostali na výrobcem slibovaných 7,5 hodiny, ale spíše na nějakých 5. Inu, na levný tablet je to i tak poměrně dobré, ale šlo by to lépe.

acer-iconia-a1-830-02.jpgacer-iconia-a1-830-17.jpg

Výsledné skóre 18 834 v benchmarku AnTuTu patří spíše do střední třídy, kde jsou hlavními konkurenty zařízení ve stylu Nexus 7 apod. Srovnávat jej s dražšími konkurenty ve stylu iPad Mini není relevantní, i když minimálně zpracováním by Iconia spolehlivě obstála.

Se sluníčkem si displej nerozumí

Displej byl nakonec asi největší slabinou zařízení. Rozlišení 1024 × 768 pixelů je z dnešního pohledu na 7,9" panel slabý průměr, ale většině uživatelů by měl postačit. Horší je to s viditelností na přímém slunci, kdy se z tabletu stane spíše designové zrcátko. S trochou snahy sice lze rozpoznat objekty na obrazovce, ale i na nejvyšší jas je to nepříjemné. Pro létání s kvadrokoptérou a pohyb venku tedy tablet doporučit nelze.

acer-iconia-a1-830-09.jpgacer-iconia-a1-830-08.jpg

Hliníkový tablet za pár korun

S přihlédnutím k nízké ceně se však jedná o nevšedně kvalitně zpracované zařízení, co se týče vnější "slupky", které neurazí svými parametry a na sledování filmů či domácí prohlížení internetu bohatě postačí. Zařízení se v ČR začne pravděpodobně prodávat do léta tohoto roku za cenu kolem 4 000 Kč.


Projekt IT Výlet vznikl ve spolupráci se společnosti Intel Corporation

intel-logo.png

Partneři projektu:

intel-logo-small.pngaira-logo.png
Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Levný a kvalitní hliník s Intelem: Obstál tablet Acer Iconia A1-830? [IT Výlet]

Pátek, 2 Květen 2014 - 21:24 | Zog Zogothowics | Co vám na to dává doktor?
Čtvrtek, 1 Květen 2014 - 11:27 | maruširi | Když vedle toho položím 8 palcový LG G Pad, který...
Čtvrtek, 1 Květen 2014 - 00:28 | BTJ | Jednak tohle je 2jadrovy clovertrail, ktery je uz...
Středa, 30 Duben 2014 - 14:54 | mixal 11 | "Neuveritelne" ako vykonovo drtia...

Zobrazit diskusi