CDR.cz - Vybráno z IT

Wildstar, satirické MMORPG, je po roce zcela zdarma

Wildstar
Počínaje 29. zářím je možné hrát (polo)úspěšné MMORPG Wildstar zcela zdarma, hra mění svůj finanční model. Nejlepší čas hru alespoň zkusit.

Doba pro MMORPG je dnes těžká, model předplatného je válcován králem World of Warcraft, a ostatní pokusy většinou končí přechodem na free-to-play model. Wildstaru se dařilo na svém původním systému setrvat dodnes (tedy přibližně rok), nakonec však také musel ustoupit. 

Doposud bylo možné ve Wildstaru hrát jak ve formě pravidelného předplatného, tak ve formě bezplatné. Ve hře se nacházel předmět zvaný CREDD, při jehož použití se na účet přičetlo 30 dnů herního času. Tento předmět bylo možné zakoupit za skutečné peníze, ale šlo jej také předat jinému hráči výměnou za herní měnu. Platiči a neplatiči si takto vyšli navzájem vstříc a obě strany mohly být spokojeny. Tento model evidentně nezabral dostatečně. Nutno podotknout, že se jedná o stejný princip, který nedávno aplikoval do svého finančního modelu World of Warcraft

Wildstar nese ve světě velmi kladná hodnocení, jak ze stran novinářských tak i uživatelských recenzí. Mnoha hráčům sedne zdejší PvP a PvE mnohem více, než ve World of Warcraft. Pokud jste tedy nikdy neměli chuť toto (či některé jiné) MMORPG vyzkoušet, možná vás právě Wildstar překvapí.

Ve hře, jakožto F2P, se nově pochopitelně vyskytují mikrotransakce, které se vztahují na sociální interakci, služby a kosmetické doplňky. Stávající předplatitelé budou převedeni do tzv. Signature statusu, který jim propůjčí výrazné bonusy, nikoliv však výrazně zvýhodňující oproti neplatícím hráčům. Většinou se jedná jen o otravné časové zátarasy. Obsahově se hra nemění ani pro jeden tábor hráčů. Status je platný do vyčerpání původního předplatného a lze jej obnovovat stále dokola. 

Wildstar 03Wildstar 02

Jedna z největších nevýhod neplatících hráčů spočívá v limitaci na dvě herní postavy, kdežto platící hráči mají možnost jich hrát současně až dvanáct. Tato brzda nicméně ovlivní především hardcore hráče, nikoliv casual vrstvu. 

Wildstar se vyznačuje specifickým humorem a stylizací, kteréžto nejlépe demonstruje nový trailer hlásající přechod na nový model: 

Poslední roky žánr MMORPG celkově strádá, respektive doznává výrazných změn. Dříve nebylo neobvyklé nasadit do her předplatitelský model. S přibývajícím množstvím her v tomto odvětví se však málokteré hře povede zaplnit otevřený svět dostatkem pravidelně platících hráčů. A malá komunita je v tomto případě nejen demotivující, ale i podrývající celý smysl MMO her. 

Nedávno zvolil přechod na bezplatný model i Guild Wars 2, ke kterému hráči potřebovali pouze iniciální platbu, nikoliv předplatné. Tehdy se jednalo ovšem spíš o zpropagování nového datadisku Heart of Thorns, který vychází 23. října. Bezplatný model byl Wildstaru nasazen v úterý a spustil velkou vlnu zájmu. Byla by velká škoda si hru za těchto podmínek alespoň nevyzkoušet. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Wildstar, satirické MMORPG, je po roce zcela zdarma

Žádné komentáře.