CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Windows 10 zamíří na Lumie s WP8, nové telefony s Windows Phone 7 se uzavřou

Já bych tomu neříkal "unvierzální" a "unifikovaný", vždyť to je všechno jenom pro Windows. Pod pojmem "univerzální" bych si v dnešní době představoval něco trochu jiného - třeba jako kivy. Tam je jeden kód pro Windows, Linux, MacOs, iOS a android, liší se jenom postup buildu. Pohříchu zrovna pro WP kivy nejede (což není ani tak problém MS, jako spíš kivy), nicméně pokud MS chce používat slovo "univerzální", doporučil bych jim věnovat nějaké úsilí do podobných projektů a ne tím způsobem, že to nechají napsat toho blba Icazu a budou tak milosrdní, že ho za to nezažalují.

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

I java se ukazala jako slepa a odstrasujici vetev ....... pomala a nenazrana az beda .... natoz interpretovy python .... tos nemohl myslet vazne ne?
Jinak co mnozi nepochopili s windows 10 je to, ze bude unifikovano RT API mezi WP a windows, nic vic ..... photoshop si proste na telefonu nezahrajes:o)

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co ti vadí na Pythonu, po výkonové stránce existují mnohem větší zvěrstva - jako třeba věci napsané na základě HTML a JavaScriptu, kterých je - přiznejme si to - na smartphonech většina. Proto mají ty smartphony taky čtyři jádra na 2GHz a furt je to zdechlé, přitom stejné nebo rychlejší reakce měl při stejných úkolech (například zadání eventu do kalendáře) starý dobrý Palm na 8MHz Motorole Dragonball. Kdyby byl i ten zdechlý Python hlavním jazykem pro dnešní aplikace, tak nám stačí 100MHz Cortex A5 (mimo přehrávání videa a audia). Nehledě na možnost Python překládat a neinterpretovat.

A co se týká Javy - JVM se spouští dlouho a používaná GUI jsou horší, než to HTML / JavaScript, ale java samotná je proti kompilovanému C pomalejší jenom o cca 20%, což je při úrovni toho jazyka víc než odpovídající.

Lidi dnes vůbec trpí hroznou "výkonovou slepotou", která pramení z toho, že se píšou toolkity v toolkitech jiných toolkitů, založených na toolkitu k nějakému jinému toolkitu, který běří ve virtuální instanci nějakého toolkitu. Pak má ta .net instalačka 400MB, protože zahrnuje všechen ten balast a "Hello word" aplikace má po buildu 300 souborů, 10MB instalátor a v paměti zabere půl GB. (A .net jsem vybral jenom proto, že je nevětší, ale android SDK je úplně stejná ludra.)

A pak přijde BTJ a napíše, že "java [...] je pomalá a nenažraná až běda". Jenomže to není java, co je pomalé. Java je naopak velmi schopný jazyk, který umí pobrat relativně i low-level úkoly a s nějakým menším odstupem se srovnávat klidně s nativním kódem. Bohužel ale jak je to udělané dnes (všude, nejen java), je opravdu tak tristní, že napsat aplikaci v Pythonu už bude za chvilku výkonově lepší, než smrdlat ji v C++ s využitím nějaké fantastické novodobé knihovny.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle se tu rozebiralo nedavno a tusim, ze jsme se vsichni shodli na tom, ze nezname dobrou a rychlou javovou aplikaci:o)
Muzes mit i7, 16GB ram, pul terove SSDcko na SATA3 a javova aplikace se stejne pousit minimalne 10 vterin ..... cili dobu, co mi na 486ce bootovaly windows 3.11 for workgroups (codename Snowball mimochodem:) nebo asi 3x dyl nez mi dnes bootujou W8.1 .......
Je to zrudnost, je to hnuj, ale java jako takova, kdyz se meri nejaky RAW vykon tak je samozrejme s C# nebo C++ samozrejme srovnatelna ..... v necem jsou ty virtualni masiny i daleko rychlejsi nez C++, ale to proste nemeni nic na faktu, ze je to ZDECHLEEEEEEEEEEEEEEEEE ...... nevim cim to je, nevim proc tomcat startuje pul hodiny, proc je pak tak silene zdechly, fakt nevim, mozna nejaky java guru zna nejake tajne nastaveni, ale ja ho proste neznam a pro me je JAVA odpad ..... a android aplikace a dokonce i systemovy launcher (to je fakt tragedie!!!) je v jave a je to proste zdechle, skarede, zalagovane, nehodne meho pohledu:o)
.NET aplikaci pustim a nabehne a jede, s "JAVA syndromem" jsem se tam jeste nesetkal ..... velikost .net instalacky te samozrejme nemusi zajimat, ta je irelevantni a kde mas tech 300 souboru? To jako myslis ruznych symbol fajlu, manifestu a dalsiho bordelu, co vyprodukuje visual studio? A? Co jako? Ve finale je to malicka binarka, co v pameti nezabere skoro nic (proc myslis, ze WP telefony jsou vetsinou s 512MB ram a staci to a "javove" androidy uz atakujou 4GB ram - coz je mimochodem vic nez ma vetsina desktopu na tehle planete ..... to je to skutecne smutne a alarmujici, ze jde jen o mobilni kvazisystem). Instalacka kolik ma to nevim, ale tak nejak bych pocital, ze kdyz to das zkompilovat kompatibilne s XP, tak si bude s sebou tahnout i runtime toho instalatoru .... btw, windows installer je vlastne takovy operacni system v operacnim systemu:)

Jinak v pythonu semtam taky neco delam ..... teda vyhradne pro linux ..... nez napsat if v obskurnosti jako je bash (to se snad ani neda nazvat skriptovaci jazyk, kdyz to ma syntakticke neduhy prvniho pascalu z roku raz dva .....) a hledat nelogicke prepinace [TEST]u, tak to radsi napisu v pythonu:o)

+1
-49
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba Minecraft? Ten startuje i reaguje docela svižně, žádné lagy. Taky systém, který prodáváme, má spoustu věcí v javě a jsou rychlé. Důležité je, že JVM jede pořád (nestartuje se s každým požadavkem) a pak už to jde. Taky tu "zdechlost" javy nemám rád (Eclipse jako exemplární příklad), ale to opravdu není problém toho jazyka samotného. Pomalé startování JVM naopak problémem (implemtace) jazyka bezesporu je, o tom žádná.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Sak rikam, me nezajima proc je to pomale, ale ze je to proste pomale (co presne je pomale a jak je java uvnitr rychla je pro me jako uzivatele nepodstatne, kdyz se to tezko pouziva).

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Som zvedavy ci HTC 8S dostane vobec niekedy aspon 8.1 update :)

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

dostal, v rámci developer preview je již dostupný.
Dlouhou dobu jsem se DP bránil kvůli zániku záruky na telefon, ale Samsungy stejně neopravují, protože oxidace ...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

DP je celkem mile, ze je jedno, ze tvuj vyrobce je totalni kokot a je taky mile, ze MS uvolnil tuhle moznost vicemene pro vsechny ...... ale zas musim rict, ze memu telefonu to moc neprospelo, treba fotak se startuje dlouho jak cyp. Ale mozna je to tim, ze mam furt telefon z 99% plny a pri novem updatu odinstalovavam a na SD presunuju fakt jenom nez to povoli update a jenom to nejzbytecnejsi, protoze mam spatnou SD kartu a kazdou chvili se kontroluje a z niceho nic to cele vytuhne (a to se u L720 fakt blbe vytahuje baterka:o) a nejde precist ani v pocitaci, po chvili to zas jde .... no, rypl bych si, ze je to kartou puvodne dodavanou k HTC androidu, ale na tele ma zas paradoxne logo samsungu, nevim, jak to tam ti cinani sekaji:o)

Jinak s tou zarukou to pisou nekde v podminkach DP (a pri kazdem jeho updatu), ale nerekl bych zrovna, ze by tim mela byt dotcena zaruka na mobil .....

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

To uzamceni pekne smrdi. Proc by si nekdo na svem zaplacenem telefonu nemohl poustet vlastni aplikace? Protoze to nejaky dikator zakazal? Nebo snad budou vracet penize? Chapu, ze to jiz nechteji podporovat, ale cilene poskozovat cizi mejetek je fakt sila.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si koupí systém tak závislý na majiteli platformy jako je WP, musí počítat, že ne všechna rozhodnutí budou v jeho prospěch.

Koho nevarovala závislost samotná, ten si nic jiného nezaslouží. Je to jako s těmi důchodci co jezdí na předváděcí akce. Varují je příbuzní, varují je v televizi i na internetu, ale stejně se vždy najde někdo, kdo do toho jde a pak se diví. Jejich problém.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

A ktery system neni? To se musime vratit do jeskyni a zivit lovem mamutu?

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze android, ten neni zavisly na nicem, tos nevedel? To takhle kazdy mesic vratis do tovarniho nastaveni i svuj 5 let stary android telefon a kdyz zakazes internet, tak se z toho da i volat, jako fakt nekecam!:o)
Kdezto wony ty windowsy, oni tam maji jakysi ten cosi, ze letos na konci roku to uz muzes vyhodit ..... pry ..... sice to nikde nepsali nebo neco, ale zas v diskuzich na CDR to nekoho ze srandy napadlo, tak to musi byt pravda ne?:o))))
Majitele WP7 to samozrejme nezajima, protoze se jich to nijak nedotkne, uz davno vi, ze proste WP8 a vys nedostanou (ale furt dostavali dilci updaty - ne jak u konkurence) .... stejne jako to vi majitele 3 roky stareho iphonu 4 ..... nebo majitele nejnovejsich androidu:o) Tihle zkratka novy system uz nikdy nedostanou. Zato treba majitele dva roky starych WP8 telefonu jsou nejstastnejsi, protoze vi, ze dostanou jeste minimalne jeden funglnovy system a vi, ze maji jeste minimalne na dva, tri roky (nejspis dyl) vystarano o podporu ... ale kdyz je clovek zvykly nemyslet dopredu, ma telefon na pul roku jako spotrebak/dyzajnofku a nezajima ho bezpecnost, stabilita nebo kvalita, tak je asi happy i s nejakym tim lacinym androidem ..... lidi, co nikdy nedrzeli iphone nebo WP v ruce, no .....

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže majitelé WP dostanou za dva roky update, který jim dodá funkce, které už skoro doženou ty dva roky staré androidy. :-) (Nehledě na to, že aktualizace vycházejí prakticky jenom na Lumie, ostatní WP telefony jsou na tom stejně, jako ten android - občas někdo něco vydá.)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja nevim, jake funkce ti tam chybi? Nemyslis nemoznost rootu spojenou vyhradne vzdy s automatickou instalaci botnetu? Diky, ale tyto funkce nepotrebuju ..... nebo myslis zvysovani HW naroku, aby to nejak jelo? 3GB ram, 8 jadrovy CPU atd? ...... taky nechcu:o)

MS ma zjevne ten system napsany o nekolik radu lip (celkem pochopitelne, android je takova prvotina jako DOS, nez se dostane do verze 6.22, bude jeste chvili trvat:o), protoze umoznuje centralni aktualizace ...... to, ze vyrobci maji moznost instalace vlastnich aplikaci a tim aktualizace de facto zbytecne a umele zdrzovat je rekneme smutne, ale co se da delat, pokud na nejake customizaci vyrobce trval? Clovek ma moznost bud developer preview nebo aspon zkusenost, ze si od daneho vyrobce uz nikdy nekoupi ani ..... rekneme lednicku:o) MS taky muze u novych licenci ze dne na den rict, ze vyrobci maji povinnost zpristupnit update maximalne do dvou mesicu nebo neco takoveho .... zjevne v tom technicky problem, jak u androidu, neni.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Ponauceni pro priste: windows nekupovat. Je jedno, jake jine vyhody to muze mit: kdyz se clovek nemuze spolehnout ani na to, ze to bude fungovat tak jako v dobe kdy si to koupil, tak je to k nicemu. I kdyby z windows telefonu padaly zlate mince, koupit si jeden takovy je sazka do loterie protoze nez ho doma rozbalite muzou to vypnout.

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Mluví se o windows phone 7 - cast techto telefonu dostala upgrade na windows 8 a modely co nedostaly jsou jiz pomerne stare ...

Je to stejny argument jako pozadovat aby aktualni ios 8 bezel na iphone 3GS

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Žádný wp7 telefon nedostal update na wp8.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Jejich konečná jsou WP 7.8

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Wow, vis o nejakem jinem systemu, ktery by mel tak dlouhou podporu? Android netreba ani zminovat, neni treba si nic nikde hledat, tam neni podpora absolutne zadna, to asi vsichni vime (ikdyz tak nejak se psalo, ze aspon samsung ma nejakou "jakoze"=v ramci limitu android platformy, podporu 18 mesicu, ale myslim, ze to jednou uz zarezal u nejakeho predrazeneho *note drive) .... takze ve hre zustava apple a ten to ma udajne 3 generace nazpet, cili 3 roky ..... takze 4lete WP7 jsou na tom z konkurence zdaleka nejlip ......
Takze si dovolim zkorigovat tvoji prvni vetu, protoze spravne to ma byt "Ponauceni pro priste: kupovat jedine windows."

Mimochodem i s tim ostatnim jsi uplne mimo ..... nic se samozrejme nevypina, na to si prisel hlavou? To je asi jako by ses podivoval, ze si dneska nic z gugl storu nestahnes pro hovnodroid v2.2:o))) Na ten uz ti 4 roky neprisel ani zadny update ...... natoz aby sis jeste neco noveho pustil nebo jeste nekdo neco noveho vytvarel OMFG:o)

Me se fakt libi, ze tu bude nad androidem onanovat clovek, ktery vycita, ze 4 roky stare WP7 nejdou updatovat na nove WP8, pritom si v obchode koupi nejnovejsi super predrazeny kram s rok starym androidem, kde se mu o novem muze tak leda zdat ve vlhkych snech a je asi 90% sance, ze nejenomze nedostane novejsi verzi, ale ani zadny bezpecnostni update:o)))) To je to same jak kdyz lidi placou, ze na 15 let starem srotu, kde jim nejak bezely XPcka, ze uz dnes nenainstalujou novy system a budou brecet jak o zivot, ze si budou muset koupit 20x rychlejsi novy pocitac za 5 tisic a aby si spravili naladu z toho, jak jsou ty windows blbe, tak si bezi koupit do prvniho obchodu na splatky nejaky nejnovejsi kram s androidem, kde je zcela realna sance, ze existujou aplikace, ktere si ani nikdy nespusti ...... to me skutecne dokaze pobavit a zahrat u srdicka:o)

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, ale kde máš aktualizace mimo Lumie? Není to náhodou tak, že buď nevyjdou vůbec, nebo mají přes rok zpoždění? Nebylo by pak víc fér srovnávat Lumie vs Nexus jako "firemní" zařízení?

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Tak zjevne ale vyrobcum nic nebrani aktualizace vydat, kdyz odemkle developer telefony muzou nejnovejsi aktualizace mit. Treba u androidu to zjevne neni ani zdaleka tak jednoduche, protoze je treba to nejak kompletne predelat a vydat novy FW pro kazdy telefon zvlast. A jak rikam, je od MS sympaticke, ze zcela legalne a zadarmo muze uplne kazdy (trochu vice IT znaly) odemknout svuj telefon a mit to nejnovejsi, co existuje, kdyz je vyrobce tupec a praktikuje tzv. "android" taktiku a to, ze proste nebude vydavat aktualizace v domeni, ze si zakaznik koupi novy mobil ..... a idealne znovu od nich:o)

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Takže si to zrekapitulujme - trochu víc IT znalý si to odemkne a nahraje poslední verzi a na koho se výrobce vyprdne, ten nedostane nic. Tak a schválně o kterém systému se bavím v předchozí větě. :-)

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Ono odemknout pres oficialni aplikaci a rootovat a zasvinit si telefon botnetem, riskovat stovky nebezpecnych aplikaci a navic jeste bricknuti, to jsou dve docela rozdilne veci:o) To nemluvim o tahani pochybnych romek s jeste pochybnym puvodem a stabilitou, ruzne tuneni, nefungovani pulky veci a podobne ..... ver mi, pred par lety jsem presne tam byl a ten diskomfort a ztraceny cas, mi nikdo nevrati ...... chci veci, co proste fungujou ....

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Kdo mluvi o podpore? A kdo mluvi o androidu? Nic vam do toho neni, ale osobne mam dumbphone a funguje porad stejne jako kdyz jsem ho koupil.

A informaci ze se bude neco vypinat mam z clanku.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli jsi správně pochopil, co se v článku píše. Ale přijde mi, jako bys chtěl na deset let starém PC spustit Zaklínače trojku v plné palbě a řval "Proč mi to sakra nejde, zas mě nějaká píp omezuje v mých právech! Pověste je vejš!"....

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Aha, no ja mel zatim za to, ze kazdy telefon s WP je zamceny ...... od vyroby, prave proto je to jen tak mimochodem nejbezpecnejsi mobilni system. O odemceni muze pozadat pouze registrovany developer. Ten ktery bude chtit, si muze telefon odemknout na dalsi dva roky a da se zcela opravnene ocekavat, ze novych developeru pro WP7, po novem roce uz moc nebude ..... no, rekneme to v cislech: nebude zadny. Neni zadny uz tak minimalne rok:o)
A tak nejak bych cekal, ze prave po tech dvou letech bude WP7 na radove desitkach zarizeni, takze MS proste zverejni klic a bude si moct kazdy telefon odemknout ....... teda, kdyby to nekdo jeste v te dobe chtel, coz dost pochybuju ......
Cili tahle bezvyznamna zminka v clanku, ktera rozpoutala nesmyslnou diskuzi, vlastne nic neznamena ...... vlastni aplikace samozrejme developerum pujdou jeste dalsi dva roky .... no a ty, co si nechali zvalidovat, tak pujdou naveky ..... a po dvou letech, kdo vi ... bud zverejni klic (coz predpokladam) nebo daji stavajicim vyvojarum permanentni certifikat, ale jak rikam, dostkne se to maximalne desitek lidi, nejspis ani to ne .... IMHO naprosto bezvyznamna informace .......

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

To máš všude, tuhle povrchnost - média vypiskují, že Zeman mluvil s kazašským presidentem plynulou ruštinou (asi je problém, že ani jeden z nich neumí dost dobře svahilsky), ale že se tam na fleku podepsaly kontrakty za deset miliard ročně, to už nikdo nenapíše, to by smrdělo chválou a to se přece nesmí.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.