CDR.cz - Vybráno z IT

Bude rok 2014 patřit dlaždicím? Windows Phone 8.1 je za rohem, s výrobou prý počítá i Samsung se Sony

notification-center-640x424
Microsoft se poučil a nová verze operačního systému pro mobilní zařízení bude zpětně kompatibilní. S WP to tedy myslí vážně a finančně podpořit hodlá výrobce jako je Samsung a Sony, aby do svého portfolia dlaždicový systém zařadili. Na jaká zařízení se můžeme těšit?

V minulém roce se mobilní platformě Microsoftu dařilo a v prodejích nových smartphonů si získala třetí pozici. Vzrůstajícího potenciálu si všímají i vývojáři a do oficiálního marketu přibývá spousta populárních aplikací, které jsme dříve našli pouze na Androidu či iOS. Nechybí tak již např. Instagram, prohlížeč Maxthon a spousta dalších.

maxthon_01

Konkurence je veliká a dalšímu rozšíření by pomohlo, kdyby chytré telefony s WP začali vyrábět i ostatní výrobci. Jak se zdá, Microsoft to dobře ví a potichu spolupráci s dalšími výrobci odstartoval. Probíhající partnerství se Samsungem potvrdilo hned několik zdrojů a spekuluje se i o japonském Sony.

Samsung SM-W750V

Samsung svůj Windows Phone smartphone sice oficiálně nepotvrdil, ale v dokumentu Bluetooth SIG na stránkách výrobce bylo možné nalézt odkaz na zařízení SM-W750V. Model by měl měl spadat řady ATIV a výbavou patřit k tomu lepšímu na trhu.

samsung

Těšit se podle všeho můžeme na FullHD displej, LTE konektivitu a nejnovější verzi operačního systému Windows Phone. Bohužel zatím další informace nevíme, ale spekuluje se o tom, že se bude jednat o obdobu Galaxy S4 s Windows Phone. To by nebylo vůbec špatné, co myslíte?

Sony VAIO Windows Phone

Sony se dlouhou dobu výrobě WP zařízení bránilo, ale finanční dotace od Microsoftu byla větším lákadlem a navíc se nepochybně stane vítanou vzpruhou. Podle dostupných informací v průběhu roku dorazí na trh minimálně jeden dobře vybavený smartphone vyšší třídy právě s Windows Phone.

vaio_WP

Microsoft to bude mít drahé

Microsoft hodlá další růst své platformy finančně podpořit a připravil si k tomuto účelu 2,5 miliardy dolarů (kolem 50 miliard Kč). 1,2 miliardy dolarů by podle Eldara Murtazina, jenž má podobné informace vždy mezi prvními, mělo připadnout Samsungu, 500 milionů dolarů Sony, 600 dostane Huawei a 200 milionů dolarů připadne ostatním partnerům. Samsung si tak opět pěkně namastí kapsu, vždyť i dnes patří většina zisků z prodejů Android zařízení právě jihokorejskému výrobci a nyní bude dostávat největší dotaci na prodej Windows Phone. Pravdou na druhou stranu je, že patentové poplatky z prodeje Android zařízení platí naopak Samsung Microsoftu.

Nokia-Lumia-Windows-Phone-8-update

Aktualizovat z Windows Phone 8 na 8.1 půjde

Situace z Windows Phone 7.x, kdy nebylo možné přejít na Windows Phone 8, se podle slov zástupců společnosti Microsoft nebude opakovat. Mluví se o tom sice déle, na druhou stranu je dobré mít vše hezky potvrzené. Majitelé stávajících Windows Phone 8 zařízení se dočkají možnosti upgradu, jedinou otázkou zůstává, zda úplně všichni. Jisté to určitě mají přinejmenším majitelé Lumií a dále majitelé zařízení s 1GB RAM.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bude rok 2014 patřit dlaždicím? Windows Phone 8.1 je za rohem, s výrobou prý počítá i Samsung se Sony

Neděle, 19 Leden 2014 - 23:08 | chdpctkkt | Ak samsung da do placu niwco hw podobne k s4, s...
Sobota, 18 Leden 2014 - 22:51 | Destructor | Člověče, co to blábolíš. Jaké že má Sony HW...
Sobota, 18 Leden 2014 - 05:48 | Lukas Koko | Ak som to spravne pochopil autor tvrdi, ze...
Pátek, 17 Leden 2014 - 14:39 | RedMaX | Saozrejme je otazka, jak moc to Microsoftu pomuze...
Pátek, 17 Leden 2014 - 12:07 | BTJ | No, ze pude upgradovat se psalo na dev kanalu uz...

Zobrazit diskusi