CDR.cz - Vybráno z IT

Windows XP ještě nejdou do důchodu, jako OS je má každý čtvrtý uživatel

Světe div se, Windows XP jsou i po tolika letech stále jedním z velmi oblíbených operačních systémů. Podle posledních statistik jedna čtvrtina všech uživatelů stále používá staré dobré XP!

Nejnovější údaje ze serveru NetApplications prezentují jednoznačné dominantní postavení operačních systémů Windows (pro nikoho asi žádná novinka). Microsoft si ukousl z koláče 90,9 % majoritního podílu. Úplně vzadu za Microsoftem se krčí MAC OS X 10.9 se svými 4,15 % a hned za ním je Linux (bohužel bez bližšího specifika linuxové distribuce), který používá pouze 1,62 % uživatelů.

Když se blíže podíváme na OS Microsoftu, tak první místo patří Windows 7 s velmi lehce nadpoloviční většinou 50,06 %. Co se týká Windows 8, tak je zarážející, že i když jsou Windows 8.1 zdarma (tedy upgrade z Windows 8 na Windows 8.1), tak se Microsoftu nijak zvlášť nedaří přesvědčit uživatele Windows 8, aby definitivně přešli na Windows 8.1. Windows 8.1 má tržní podíl 6,35 %, jen o chlup více než samotný Windows 8 se svými 6,29 %. Takže předpokládáme, že tito uživatelé upgrade z 8 na 8.1 buď neumí nebo neví, že vůbec něco takového existuje. Windows Vista upadá, má jí jen 2,9 % uživatelů.

Samostatnou kapitolou je Windows XP, které má stále přes 25,27 % uživatelů. Špatnou zprávou pro tyto lidi je to, že Windows XP už není podporovanou platformou ze strany Microsoftu. Windows XP bude hojně zastoupeným OS například v Číně. Tamní uživatelé asi budou mít velmi malou motivaci přejít na jiný OS (podle Balmera je 9 z 10 čínských XP pirátských, kolem 84 % čínských uživatelů používá Windows XP a více než 50 % těchto uživatelů ještě i Internet Explorer 6).

A jakou že mají tyto procenta z Net Applications vlastně informační hodnotu? Graf byl poskládán z údajů 160 miliónů unikátních měsíčních návštěvníků na 40 000 webových stránkách.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows XP ještě nejdou do důchodu, jako OS je má každý čtvrtý uživatel

Žádné komentáře.