CDR.cz - Vybráno z IT

Obohaťte Raspberry Pi o kvalitní zvukové vstupy a výstupy pomocí Wolfson karty

Právě v těchto dnech slaví Raspberry Pi, malý jednodeskový počítač, překonanou další významnou prodejní metu, celosvětově více než 2,5 milionu kusů. I když v samotném základu zvukový výstup Malina nabízí, Wolfson karta nabídne v tomto ohledu mnohem víc.

Minipočítače se líbí. Do popředí zájmu se začaly hojně dostávat právě díky skvělému přijetí Raspberry Pi, malé počítačové destičce osazenou ARM procesorem, slotem pro SD kartu, HDMI výstupem či dvojící USB portů (zjednodušeně napsáno). Právě skrze rozhraní USB si mohl majitel Maliny připojit nějaké své „lepší“ digitální audio, protože Raspberry Pi jako takové disponuje pouze 3,5mm výstupem pro sluchátka. (Šikovnější uživatelé mohli ještě použít GPIO konektory.)

Jeden z předních výrobců Raspberry, Element14, se rozhodl jít na to trochu jinak a vytvořil vlastní rozšiřující zvukovou kartu Wolfson, která je sama o sobě takovým malým počítačem. Raspberry Pi však díky ní dostává podporu pro kvalitní zvukové přehrávání a nahrávání.

Wolfson Audio Card stojí 33 USD (cca 780 CZK), což je jen o pár jednotek dolarů méně než samotný model B Raspberry Pi. Zvuková karta je kompatibilní pouze se druhou revizí Raspberry, protože k propojení vyžaduje P5 piny, které první generace nemá.

Vlastní Wolfson procesor podporuje hi-res audio až do 24-bit/192 kHz, které lze přehrávat přes přímé připojení k zesilovači přes 3,5mm linkový výstup, nebo alternativně přes digitální S/PDIF. Nahrávání záznamu je limitováno na vstupu na 6 analogových nego digitálních mikrofonů, připojení pak je možno realizovat skrze 3,5mm mikrofonní jack, linku či opět digitální S/PDIF vstup, nebo lze využít přítomných MEMS mikrofonů (vestavěné), které jistě ocení uživatelé například při VoIP telefonii či jako nástroj hlasového ovládání. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Obohaťte Raspberry Pi o kvalitní zvukové vstupy a výstupy pomocí Wolfson karty

Úterý, 3 Červen 2014 - 09:35 | Gath G | "Wolfson karta"? "Wolfson procesor...
Úterý, 18 Březen 2014 - 18:32 | Duck Daffy | Zde najdete schema zapojení: http://www.element14...

Zobrazit diskusi