CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft chystá novou službu. Dočkáme se her v cloudu?

Cloudove Hrani Prichazi
Společnost Microsoft vyvíjí novou cloudovou službu pro streamování her a dalších aplikací. V blízké budoucnosti by tak mohl hráč hrát jednu a tu samou hru na PC, konzoli a mobilu bez použití emulátoru.

Microsoft pracuje na technologii pro streamování her z cloudu už nějakou dobu. V září 2013 ukázal Microsoft technologické demo cloudového hraní. Šlo o smartphone Lumii 520 s OS Windows Phone, na kterém běžela hra Halo 4. Nešlo samozřejmě o žádný mobilní port, ale hra byla streamována přímo z cloudu. Co se tedy od té doby dělo dál? Po tomto technologickém demonstrátoru vyčlenil Microsoft nový tým na projekt s kódovým označením Arcadia.

Halo 4 Mobil

Nová cloudová služba by měla být v prvé řadě zaměřena na streamování her. Konzoli Xbox One totiž stále chybí zpětná kompatibilita s hrami určenými pro starší herní konzole Xbox 360 a původní Xbox. Společnost Sony sice u PS4 taky postrádá zpětnou kompatibilitu se staršími konzolemi, ale řeší jí pomocí cloudové služby Playstation Now, která se momentálně nachází v beta testovací fázi. Sony tak je v otázce zpětné kompatibility napřed před Microsoftem (aktuálně pro účely betatestu je v knihovně PS Now dostupných více než 150 her). Uvidíme, za jak dlouho MS Sony dožene. Arcadia by mimo jiné měla kromě videoher umožnit streamovat přístup k dalšímu softwaru Microsoftu (Office, instalace Windows atd.).

Hry z Playstation Now jde zatím hrát jen na PS4, PS3, PS Vita a PS TV. Výhledově by se tato služba měla objevit i na televizorech značky BRAVIA. Tedy vše s logem SONY. Microsoft zatím oficiálně neoznámil, kde všude se jeho cloudová platforma Arcadie objeví. Kdyby ale Microsoft prosazoval podobnou strategii jako jeho rival SONY, tak počítejte s konzolemi Xbox One + Xbox 360 a OS Windows (PC, tablety a mobily). Hry původně určené pro Xbox by šly hrát na Windows a opačně hry určené pro Windows zase na Xboxu.

Co Microsoft hlavně vyzdvihuje je to, že hry získají konečně stabilní framerate, ať už se jedná o jakékoliv zařízení na kterém právě hrajete (viz video níže). 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft chystá novou službu. Dočkáme se her v cloudu?

Pátek, 19 Prosinec 2014 - 19:51 | Anonym | HW je jejich problem a to pripojeni zase...
Pátek, 19 Prosinec 2014 - 18:12 | HKMaly | Coz nic nemeni na tom, ze takove cloudove hrani...
Pátek, 19 Prosinec 2014 - 14:20 | Anonym | to ze tam maj napsano server je spise aby to...
Pátek, 19 Prosinec 2014 - 13:02 | Miroslav Jasso | Tak jasně, když bude mít každý hráč dedikovaný...
Pátek, 19 Prosinec 2014 - 11:19 | Anonym | majitele Shieldu maji tuto, respektive podobnou...

Zobrazit diskusi