CDR.cz - Vybráno z IT

YouTube slaví sedmé narozeniny, tak všechno nejlepší

Youtube logo
Internetový videoportál YouTube, který vám jistě nemusím zdlouhavě představovat, oslavil včera své sedmé narozeniny. I když není úplně jasné, jak se všechno tenkrát přesně událo (výkladů a historek je nespočet), jisté je, že historie dnes celosvětově nejúspěšnějšího videoportálu se začala psát od roku 2005.

Na začátku to byla vize tří bývalých zaměstnanců společnosti PayPal, kteří se rozhodli vytvořit webovou platformu, na které by mohli ostatní sdílet svá oblíbená videa. Úplně prvním videem, které se v obsahu nově vznikajícího portálu objevilo, byl záznam ze zoologické zahrady v San Diegu.

To je ono - úplně první YouTube video

Úspěch na sebe nedal dlouho čekat; o rok později portál YouTube kupuje společnost Google za neuvěřitelných 1,6 miliardy dolarů. Tato nevídaná investice se ale Googlu vyplatila, dnes patří web k nejobsáhlejšímu a největšímu portálu s uživatelskými videi v celosvětovém měřítku vůbec.

Oficiální video k sedmiletému výročí

Z uveřejněných statistik si můžeme přečíst zajímavá čísla – nárůst nového obsahu se neustále zvětšuje. YouTube uvádí, že dnes přibude každou sekundu více než jedna hodina videa, což za každou minutu přinese okolo 72 hodin nového videoobsahu. Každý den zhlédnou uživatelé napříč celým světem okolo 4 miliardy videí. V České republice navštěvuje YouTube okolo ¾ internetové populace.

Dle všeho zřejmě nejsledovanější české video (přes 16 miliónů zhlédnutí) - nevypovídá to něco o naší společnosti? :-)

A jakým směrem se ubírá portál teď? Díky velkému zájmu veřejnosti se původní myšlenky "pouhého" sdílení videí mezi přáteli stalo takříkajíc podřadnou záležitostí. YouTube se dnes spíše stává platformou pro uživatelskou sebepropagaci a nástrojem pro vydělávání peněz právě i pro samotné uživatele (nejen Google). Díky partnerským programům umožňuje YouTube vložení reklamního kódu (Google AdSense) přímo do videa a nabízí tak tvůrcům nový přísun financí. Samozřejmě za předpokladu, že je právě o jejich obsah zájem. 

To samozřejmě není vše. Poslední dobou se i YouTube dost zaobírá myšlenkou real-time streamování, které se již několikrát vyzkoušelo na různých hudebních akcích a koncertech. Také na letošním CES 2012 Google prezentoval svůj nový projekt Google TV, která samozřejmě s přímým propojením na YouTube počítá. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku YouTube slaví sedmé narozeniny, tak všechno nejlepší

Neděle, 27 Květen 2012 - 23:49 | Xspy | a co potom to "rotlačí tě s kamarády" :...
Čtvrtek, 24 Květen 2012 - 14:28 | WIFT | U nás text skladby "Mňam mňam Bobík"...

Zobrazit diskusi