CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Z bezpilotního raketoplánu XS-1 se má stát hypersonický nosič družic

Vize je to pěkná, ale ke konečné ceně jsem skeptický. Vemte si, jak dopadají armádní letecké zakázky v USA. Původně schválený rozpočet se násobně překračuje. Tady to sice není armádní zakázka, ale účastnit se toho budou stejné firmy a scénář je prakticky podobný. Takže bych se nedivil, kdyby ve výsledku ta cena vycházela zcela jinak. A rozhodně bych se divil, pokud by to opravdu stihli v předem vyhrazeném čase.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Taky si řikám, že cena je nějak podezřele nízká. 800 milionů dolarů je částka, kterou bychom si mohli dovolit i my při postavení 50 km dálnice za průměrné evropské místo české ceny :).

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Zhruba za takovéhle peníze vyvinuli ve SpaceX všechny Falcony dohromady nebo tak nějak. Ale pravda, rakety už stavíme desítky let, zatímco hypersonická letadla se nám už desítky let nějak nedaří, takže to zjevně bude složitější (a nákladnější) úkol.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"tady to sice není armádní zakázka" - omyl. DARPA je vojenská státní firma, takže to je armádní zakázka.

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA – Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů, do roku 1972 jen ARPA)
http://en.wikipedia.org/wiki/DARPA
"...responsible for the development of new technologies for use by the military"

...

Shodně je třeba připomenout, že i NASA je vládní agentura a veskrze vojenská. Nenechte se zmást PR - součásti balistického nosiče a rakety s kosmonautem jsou na 99% stejné. Jen to nenese hlavici, ale člověka - ale zkouší se na tom technologie pro vojáky.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

DARPA je vojenska, NASA ale nikoli, jsou to civilove, vesmes vedci, pozor na to. Vesina raket NASA se od balistickych nosicu podstatne lisi - jsou vyrazne vetsi, napr. Saturn V :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

pokud bude raketoplan komplet znovupouzitelny, tedy nebude odhazovat nadrz na vodik jako to bylo u puvodnich SS, tak ta cena asi mozna je, alespon radove. jsem vemi zvedav jak na to odpovi spacex a jejich recyklovatelne rakety, ktere by meli byt znovupouzitelne uz pristi rok a ktere dokazou v konfiguraci falcon 9 heavy vynes do kosmu o mnoho tezsi naklad, otazka za jakou cenu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

nadrz na vodik nebyla moc draha. nejdrazsi na starych raketoplanech byla kontrola pred dalsim letem, ktera trvala spoustu mesicu a defacto znamenala rozborku vsech motoru (motor - nejdrazsi cast). z toho duvodu byly na vyneseni druzice levnejsi treba ruske rakety, kde se nic znova nepouzivalo (ale zase nemohli delat vsechny typy misi).

samozrejme znovupouzit vse je ideal, a pokud spaceX zvladne zachranu dilu z more driv nez to sul rozezere, pak klobouk dolu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Kolega asi mínil systém s automatickým návratem přistáním nosné části. Do moře to nechávají padat teď při testech, ale nakonec by to mělo přistávat na zem. Jstli se nepletu. Grasshoper tuším říkají.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Grashoper je jen pokusná raketa, na které si to zkouší, ale reálně to budou používat na prvním stupni Falcon 9 a Falcon Heavy. Zajímavé je, že se s tím chtějí vracet do místa startu, což zní celkem brutálně, protože v době oddělení míří raketa směrem nad moře pryč od tohoto místa a už má rychlost cca 2km/s.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

grasshopper projekt byl ukoncen, nyni maji puvodni grashopper 2, neboli F9R, coz je prave ten prvni stupen rakety falcon 9 a funguje to dobre, uz probehlo par uspesnych letu do vysky myslim 1km nebo tak neco. Myslim ze nyni spacex prohlasil, ze postavi namorni plosinu, kam se pokusi pristat. Ono totiz pristat na pevninu je problem, protoze rakety obvykle leti smerem nad more, kde jaksi zadna pevnina neni :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by efektivnější poptávat přímo dopravu, než dopravní prostředek? Tedy vyhlásit například soutěž na 100 letů s nákladem 1,5 tuny během 2 let s poměrnou platbou po každém úspěšném letu?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by to efektivnější, ale nebyla by nad tím kontrola.
Vojáci neradi, když závisí na civilech. A o to tady jde - mít prostředky, jak se dostat na orbitu. Dnes závisí na ruských motorech a v důsledku sankcí proti Rusku mají útrum a další nedostanou....

http://www.youtube.com/watch?v=MZnYr94aa9E

http://www.blisty.cz/art/73262.html
"Po odstavení raketoplánů v roce 2011 jsou USA zcela závislé na ruských raketách (...) Jedině s jejich pomocí se mohou dostat na ISS. (...) jeho země po roce 2020, na nějž je plánováno vyřazení ISS, odepře Američanům přístup na stanici. (...) Za dopravu jednoho astronauta na ISS platí USA Rusku 71 milionů dolarů a Pentagon výhradně závisí na ruských raketách RD-180. Zatím má Pentagon zásoby na dva roky, ale pokud bude Roskosmos prodávat motory podle nových omezení zakazujících vojenské využití, budou tyto rakety nepoužitelné."

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upřesnění, to dává smysl.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Já sice vojáky nesnáším (každý, kdo je natolik poslušný, že jde vraždit když se mu to nařídí, by měl být zabit i s rodinou, aby se taková deformace osobnosti nešířila v genofondu dále, je to nebezpečné, viz. všechny války co kdy byly), ale tady dokážu ty důvody objektivně pochopit:

- civilní firma může zkrachovat
- civilní zaměstnanci nejsou spolehliví, resp. nelze je zavřít na doživotí (dát trest smrti) za vynesení tajemství komukoliv, koho označíme ze nepřitele
- civilní firma může např. vstoupit do stávky a když my máme rozehranou přípravu na válku a potřebujeme nahoru ten nový, spešl satelit, tak co s tím...?!
- civilní zaměstnance nelze honit jak zdutou kozu tím, že se např. vyhlásí válka a zavedou "válečné normy práce"...
- civilní zaměstnanci odpovídají jen svému zaměstnavateli, nesalutují a někteří mohou mít dokonce protimilitaristické smýšlení a to je pro naduté "já jsem magor a kdo je víc" vojáky nepřijatelné

(když jsem u odvodu nějakému majorovi co to tam vedl v klidu ale důrazně řekl, že je zelený mozek a že takoví jako je on by se měli střílet, tak se mu to ale vůbec nelíbilo, vypadal že mně sežere zaživa a hnal i mé rodiče na vojenskou správu :)))) ...dovolili si mně odvést totiž i přesto, že mi ještě v dané době nebylo 18, tak jsem to pojal jako protest proti těmhle nebezpečným magorům... )

Stačí sledovat, s jakou drzostí obhajují naši žoldáci své spolupodílení se na okupaci Afghánistánu jako "boj na nás" ...

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

co máte proti vojákům?
V posledních tisíciletích se po světě využívá pojem "stát" a ten z definice musí mít nějakou represivní moc ke zvládnutí svých občanů a jako ochranu před jinými státy.

Vaše nenávist vůči vojákům je neopodstatněná. Pro většinu z nich je to jenom práce (i když jsou tam vyjímky, to nepopírám). Měl by jste nenávidět celou myšlenku státu, ne nějaké lidi, co konají svou práci. Ale bohužel pro nedokonalou lidskou mysl je mnohem snažší nenáviděť někoho s obličejem než nějaký abstraktní pojem. Ano, tímto říkám, že si ventilujete svůj hněv nesprávným směrem.

"každý, kdo je natolik poslušný, že jde vraždit když se mu to nařídí"
- to je jenom překroucení pravdy. Když ublížíte někomu, kdo míří zbraní na vaši rodinu, tak to nemůže být vražda, vždy to bude jenom sebeobrana.

Shrnu to: To,že vám jednou bylo špatně ze shnilého jablka, ještě neznamená, že všechny jablka jsou zlo ;-)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestli opravdu chcete změnu, tak by jste měl snažit změnit celý systém. Ale to ne,že? Sedět na zadku a nenávidět lidi, co za to nemůžou, je přece jenom pohodlnější.......

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

a Afganistán netahejte do diskuze, když tomu vůbec nerozumíte.
Lidé mnohem chytřejší než vy ví, že kdyby se najednou stáhla veškerá podpora ze země, tak to povede jenom k chaosu.

Afganistán nikdy nebyl silný stát a to málo co měli, se během jejich války totálně zničilo. A obnovení na rozumnou úroveň není nikdy lehké. Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak k malému dítěti. Nevezmete jej a nehodíte z útesu do moře a doufáte, že se tím nějak naučí plavat. Musíte s ním postupně krok po kroku vše projít. A to se děje s Afganistánem, pomalinku se snižuje počet vojáků v zemi a pomalu se nechává jejich vládě více a více prostoru.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tím nechci říct, že obhajuju to, co udělali Amíci. Nikdo není nadšen z Američanů ve své vlastní zemi, ale co by jste preferoval? Talibán, který vás zastřelí, když nespolupracujete, nebo Američany, kteří vás "jenom" zavřou, když děláte bordel?!!

Opravdu jste tak bezohledný, že by jste stáhl veškeré jednotky z Afganistánu, i když víte, že tím v zemi zavládne zmatek?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

RD-180 je raketový motor a ne raketa (američané je používají na svých Atlas V raketách).
Zatím to ale nevypadá, že by došlo k omezení dodávek těchto motorů. Bylo by ale zajímavé sledovat, kdyby to tak skutečně dopadlo, co by američané dělali - nemají totiž nic, co by se ruským LOX/RP1 motorům dokázalo vyrovnat. V tomto ohledu jsou skutečně tak 40 let pozadu a nejspíš by to skončilo klonem, co by AJ vyrobilo.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

omyl, dodavky uz byly primo zakazany a to primo putinem, zadne dalsi RD-180 uz USA od ruska nedostane. http://www.huffingtonpost.com/marco-caceres/russia-sticks-it-to-us-ba_b_...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

je to sranda sledovat ten politický fotbal.

ale stejně je to celé k ničemu, tyhle embarga budou trvat jenom tak dlouho, dokud bude trvat krize na Ukraině... a tomu bych nedával víc jak půl roku (do té doby se tam všichni pozabíjejí a ostatní budou tlačit na příměří)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"nemají totiž nic, co by se ruským LOX/RP1 motorům dokázalo vyrovnat"

V jakém ohledu? Raketové motory mají spoustu různých parametrů. "40 let" je nepochybně docela silná hyperbola.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.