CDR.cz - Vybráno z IT

Zahoďte klávesnice - Google Docs umožňuje psaní a ovládání hlasem, i česky!

Google Docs
Přeříkáte své myšlenky a po chvíli máte bez doteku klávesnice vše zapsané v dokumentu. Google přidává funkci rozpoznávání hlasu do kancelářského balíku Google Docs. Rozumí i českému jazyku a funguje překvapivě dobře. Má však jedno „ale“...

Z mobilních zařízení je už člověk na nejrůznější přepisování mluvené řeči na text zvyklý. I když je málokdy rozpoznávání češtiny použitelné, třeba právě Google delší dobu potvrzuje, že si s naší mateřštinou poradí. Nyní se rozhodl tuto funkci zpřístupnit všem i na běžných počítačích, kde obliba podobného ovládání doposud příliš nepanovala.

Jak na hlasové rozpoznávání v Google Docs?

Pokud jste uživatelem kancelářského balíku společnosti Google, jistě jste si již všimli našeptávací nabídky, která na novinku v podobě hlasového ovládání upozorňuje. Po jejím potvrzení se v levé části obrazovky objeví nová plovoucí ikona s vyobrazením mikrofonu a volbou jazyka. Na výběr je valná většina nejpoužívanějších světových jazyků v čele s angličtinou, včetně češtiny.

Google Drive

Přestože hlasové rozpoznávání jako takové je k dispozici již od září minulého roku, chybělo zde hlasové ovládání. Pokud totiž uživatel chtěl provádět vkládání a mazání, musel sáhnout po myši s klávesnicí. Tomu je nyní konec.

V nové verzi stačí - zatím pouze v angličtině -, aby uživatel využil hlasových příkazů typu „New paragraph“ (Nový odstavec) „Question mark“ (otazník) apod. Kompletní seznam naleznete na stránkách nápovědy Google.

Google Drive 4

Novinka pomůže všem, kdo se při psaní nechtějí dotýkat klávesnice, nebo pak především uživatelům s tělesným postižením. Ti tak dostanou do ruky nástroj, který jim zdarma umožní psát i dlouhé texty. Na videu níže můžete spatřit, jak celý proces funguje. 

Co jsme zatím měli možnost vyzkoušet, hlasové rozpoznávání českého jazyka samozřejmě funguje, ale hlasové příkazy pro editaci dokumentu již nikoliv. Této funkce se v budoucnu dočkáme, ale do té doby bude při psaní/diktování nezbytná alespoň myš v ruce. A co víc, aby funkce fungovala, je nutné sáhnout po prohlížeči Google Chrome.

Doufejme, že Google brzy doplní hlasové příkazy i do ostatních jazykových mutací. Mělo by se jednat o maličkost, která především lidem s postižením může zdarma výrazně usnadnit život.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zahoďte klávesnice - Google Docs umožňuje psaní a ovládání hlasem, i česky!

Úterý, 1 Březen 2016 - 17:58 | BTJ | Hadam, ze je to licencovany newton dictate ........
Úterý, 1 Březen 2016 - 07:04 | Jan Novák | Něco podobného už obsahoval OS/2 Warp a následně...
Pondělí, 29 Únor 2016 - 14:48 | Stream Line | Hezky vás to poslouchá!!! :D
Pondělí, 29 Únor 2016 - 14:47 | WIFT | Copak tabulku, ale s tímhle se budou psát články...
Pondělí, 29 Únor 2016 - 12:06 | Stream Line | By mě zajímalo, jak bych vyplňoval tabulku ve...

Zobrazit diskusi