CDR.cz - Vybráno z IT

Zařízení FingerReader předčítá nevidomým tištěný text

mit-fingerreader.jpg
Nevidomí se možná brzy dočkají nástroje, který jim ulehčí čtení obyčejného textu.

Lidé se zrakovým postižením mohou běžně číst pouze texty, které jsou napsány Braillovým písmem. Plastické body vyčnívající z materiálu jsou pro nevidomého jediným pomocníkem při vnímání jednotlivých znaků v textu. Tiskárnu na Braillovo písmo si můžete vyrobit dokonce sami z kostek LEGO, jak dokazuje teprve dvanáctiletý chlapec. Není pochyb o tom, že je tento systém velice zdařilý, avšak handicapovaným lidem se do rukou mnohdy nedostává text napsaný přímo v tomto formátu.

Vědci z MIT Media Lab přichází s novým nástrojem jménem FingerReader, který dává nevidomým nebo slabozrakým lidem možnost "přečíst si" standardní tištěný text. Čtenář si zařízení jednoduše připevní na ukazováček a při přejíždění textu se nechává řídit zvukem a vibracemi. FingerReader rozpozná díky vestavěnému fotoaparátu tištěný text o velikosti 12 bodů a převádí jej do zvukové podoby. Přístroj se chová jako čtečka, která předčítá uživateli slova syntetizovaným hlasem. Mluvený projev sice není příliš oslnivý, ale je možné, že časem získá lidštější podobu.

fingerreader.jpg

Zařízení čtenáře naviguje tak, aby se prstem pohyboval po základní dotažnici textu tzv. účaří. Nevidomý dostává jemnou vibrací signál, že se nachází na začátku nebo na konci řádku, a pokud se prstem oddálí od účaří je upozorněn zvukovým signálem. Čím více se od účaří vzdaluje, tím je tón výraznější. Jak si můžete všimnout na ukázkovém videu, text nemusí být nutně vytisknutý pouze na papíře. FingerReader zvládá převádět do mluveného slova také text zobrazený na čtečce elektronických knih.

Roy Shilkrot, jeden z výzkumných pracovníků MIT, kteří se na projektu podílí, uvedl, že se nejedná o finální verzi produktu. FingerReader by do budoucna mohl překládat text například do jiného jazyka. Shilkrot však zatím nedokáže přesně odhadnout, zda se produkt dostane do prodeje a jaká bude jeho pořizovací cena.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zařízení FingerReader předčítá nevidomým tištěný text

Středa, 23 Duben 2014 - 10:15 | Thomas Needle | Dobrej nápad.

Zobrazit diskusi