CDR.cz - Vybráno z IT

Zařízení s dual OS zřejmě nebudou, Microsoft i Google je chtějí stáhnout z trhu

Pro některé slibný koncept budoucích počítačů se nyní rozpadá stejně rychle, jako se na začátku roku objevil. ASUS s Intelem zřejmě ukončí práce na Transformer Booku Duet i na ostatních produktech s Androidem a Windows 8.

Když na letošním veletrhu CES představil ASUS (ve spolupráci s Intelem) svůj hybridní počítač Transformer Book Duet, vznikaly dva tábory uživatelů. Jedni je s obrovským nadšením vítali, druzí s nechápajícím výrazem v mžiku odsoudili. Hybrid totiž kombinuje operační systém Android pospolu s plnohodnotnými Windows 8. Mnozí sice tvrdili, že jsou dva systémy na jednom tabletu zbytečnost a sdílené - pouze 4GB úložiště - bude velmi snadné zaplnit, jiní si však zase libovali nad rozsáhlým výběrem spustitelných aplikací nebo rychlým přepínáním mezi systémy, řešeným speciálním hardwarovým tlačítkem.

Transformer Book Duet měl být uveden na trh ve druhé polovině tohoto roku, podle amerického deníku The Wall Street Journal se tak ale nestane. Stažení jeho výroby i následné distribuce totiž požadují tvůrci obou použitých operačních systémů - jak Google, tak i redmondský Microsoft. Hlavním důvodem je podle všeho zachování si majoritního postavení na trhu (v případě Androidu na tom mobilním, u Windows pak na desktopových počítačích nebo noteboocích, kde neustále dominuje) a zřejmě i egocentrická nechuť „spolupracovat“ s vlastním oponentem na jednom stroji.

Verdikt se podle všeho týká také 18" All-in-one počítače ASUS Transformer P1801, který je v prodeji už od loňského roku a v blízké budoucnosti by měl zcela vymizet ze světových obchodů. Poměrně stařičký počítač Transformer Book Trio ale podle všeho na trhu zůstane. Co se týče smluvených (certifikovaných) tabletů a hybridních strojů, nabízeny budou stejně jako do nynějška pouze s daným operačním systémem, ke kterému si šikovný uživatel případně doinstaluje jinou alternativu. Idea dotykových zařízení se dvěma operačními systémy snadno přepínatelnými mezi sebou se tedy s narůstajícím tlakem obou společností postupně vytrácí. 

V případě, že si ASUS nedá říci a Transformer Book s dual OS přesto na trh uvede, tvůrci systémů by mohli jeho prodejní situaci značně zkomplikovat. Google samozřejmě neuzná certifikaci Androidu, což by znamenalo absenci vlastních služeb jako přístup do Google Play nebo GMailu apod., a Microsoft může zavést třeba astronomické licenční poplatky, které by odradily také ostatní výrobce.

Separační tendence jsou v tomto ohledu docela pozoruhodné, protože se nějaký čas zdálo, že počítače s dvojím systémem (nebo dual-bootem) budou právě tím směrem, kam chce Microsoft kvůli širší integraci směřovat.

 

Usnesení se ale netýká všech dotykových zařízení, nýbrž jen hybridních tabletů a počítačů. Na mobilních telefonech možnost dual-bootu naopak oba výrobci vítají, přičemž větší míru náklonosti projevuje samozřejmě Microsoft, jež na mobilním trhu oproti Androidu velmi ztrácí. Po boku tohoto rozšířeného systému by tak mohl získat slušné předpoklady k zaujetí u migrujících uživatelů, kteří by si jinak telefon čistě s Windows Phone nekoupili. Možná se mu to už podaří u chystaného smartphonu od Huawei, který byl v minulém týdnu oznámen marketingovým ředitelem společnosti Shao Yangem. Čtyřjádrový telefon s vestavěným Androidem i Windows Phone 8 prý dorazí už v příštím čtvrtletí na trh. 

Zdroje: 

1, 2, 3

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zařízení s dual OS zřejmě nebudou, Microsoft i Google je chtějí stáhnout z trhu

Pondělí, 17 Březen 2014 - 14:34 | BTJ | Lol, me by zajimalo jak moc ma gugl nebo MS, asus...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 14:24 | Pety | A pak by EU ty dolary poslala na Ukrajinu. :-(
Pondělí, 17 Březen 2014 - 13:43 | Kert | Moc si přeji aby ASUS tyto produkty nechal na...

Zobrazit diskusi