CDR.cz - Vybráno z IT

Zastavte kyborgy! Soukromí ve světě s Google Glass nebude existovat, kritizují aktivisté

Big-Brother-Is-Watching-You
Google Glass a další zařízení s funkcí rozšířené reality nás prý mohou přivést do světa, kde soukromí neexistuje. Je oprávněné se bát?

Mnohým z nás se při myšlence neustálého sledování ze všech stran vybaví utopie George Orwella s názvem 1984. Velký bratr neustále sledující své ovečky se může v tuto chvíli zdát jako něco nereálného, ale možná je podobná situace blíže, než si myslíme. Pokud se zamyslíme nad tím, kolik informací získává a analyzuje Facebook, Google, ale také třeba mobilní operátoři apod., jen těžko se ubráníme pocitu, že soukromí je dnes pro mnohé vzácností.

Sergej Brin a Google Glass

O projektu brýlí sázejících na prvky rozšířené reality jsme vás informovali již mnohokrát, viz odkazy níže. Google v těchto dnech rozesílá vybraným šťastlivcům první kusy, což nezůstalo bez odezvy. Skupina s názvem „Stop the Cyborgs“ považuje projekt Glass za "soukromí ohrožující" a chce jasně definovat, kde a za jakých podmínek jej budeme mít možnost využívat.

Psali jsme o Google Glass:

Mimo webových stránek skupina vytvořila také plakáty, na kterých informuje případné nositele digitálních brýlí, že jsou v dané lokalitě zakázané, nebo je nutné vypnout funkci nahrávání. Kampaň přichází v době, kdy dochází k všestranné debatě o tom, jak podobná zařízení a gadgety mění naší společnost.

zastavte_kyborgy

Nevoláme po úplném zákazu,“ upozornil jeden z tvůrců kampaně s přezdívkou Jack novinářům z BBC prostřednictvím anonymní mailové služby Hushmail. „Raději bychom, aby si lidé zvolili fyzické a sociální limity pro využívání technologií, ne jen následovali jejich směr vývoje,“ napsal v mailu.

cropped-googleglasses

V Londýně začala kampaň Stop The Cyborgs na konci února, přičemž skupina do finálního uvedení Google Glass na trh nečeká žádný velký humbuk. Přesto si prý plakáty varující před využíváním brýlí do této chvíle stáhlo několik tisíc lidí. Z "úžasné nové technologie" se prý může v budoucnu stát jedna z těch nejvíce kontroverzních, jaké jsme mohli poznat.

google-glasses

Aby vše neznělo jako nesmyslné řeči aktivistů, je nutné se podívat na jeden výše zmíněný cíl kampaně. Tím je především cíl jasně určit, kam až mohou podobné projekty zasahovat a vymyslet jednoduchou cestu, jak uživatele upozornit na fakt, že jsou nahráváni. Upřímně, vždyť už v tuto chvíli jsme denně pod dohledem desítek až stovek kamer a málokdy o tom víme.

Je důležité pro společnost a demokracii, aby mohli lidé komunikovat bez obav, že budou sledováni, nebo se vše co řekli dostane na veřejnost. Nejsme proti technologiím, jen chceme lidem ukázat, že technologie sice mění svět kolem nás, ale my tyto změny můžeme kontrolovat.

google_glass_ui_leak_hero

Google na situaci reagoval vyjádřením, kde říká: „Hodně přemýšlíme nad návrhem produktu Glass, neboť nové technologie vždy vyvolávají ve společnosti spoustu otázek. Google Explorer Program dává nám všem šanci podílet se na vývoji této technologie, všech jejich funkcí a společenských norem.“

appleglass_vtip_joke

V tuto chvíli některé státy USA hledají cestu, jak nastavit omezení pro zařízení stavějící na rozšířené realitě. Západní Virginie připravuje zákon, který zakáže užívání zařízení s rozšířenou realitou při řízení vozidel. Zrovna zde se ale dle našeho názoru nejedná o příliš vhodné omezení, protože právě řízení je jedna z činností, kde by mohla technologie v mnohém pomáhat.

Co si o rizicích spojených s využíváním podobných technologií myslíte vy, máme se čeho bát, nebo je to v dnešním světě plném kamer a mobilních zařízení zbytečné?

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zastavte kyborgy! Soukromí ve světě s Google Glass nebude existovat, kritizují aktivisté

Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 17:54 | pimprlak koloman | Samozrejme.. najlepsie je urazit a po novom uz aj...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 14:15 | Damel | Soukromí na veřejnosti je oxymóron. Pokud toto...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 09:40 | pimprlak koloman | Takze ak sa niekomu nepaci toto odoprene pravo na...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 09:34 | pimprlak koloman | Nedokazeme to zachovat pokial sa bude cim dalej...
Pátek, 29 Březen 2013 - 14:24 | Kulicka | Nejprve k nahravaci funkci GG - kolik ze budou...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 15:57 | HKMaly | Jak, zachovat? O soukromi te stejne pripravi...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 14:16 | sumix | Moje řeč.
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 10:46 | zx cygnus | O důvod víc se bránit a poslední zbytky soukromí...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 10:45 | zx cygnus | Problém není ani tak v tom, že mne někdo uvidí...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 05:00 | RedMaX | +1

Zobrazit diskusi