CDR.cz - Vybráno z IT

Život na Zemi může pocházet ze středu galaxie

nepřehlédněte
Alma
Radioteleskop Alma v Chile objevil v plynném oblaku Sagitarius B2, nacházejícím se v blízkosti středu naší galaxie, komplexní organické molekuly. Svou stavbou jsou podobné molekulám, které stojí za vznikem života na Zemi.

Astronom Arnaud Belloche z institutu Maxe Plancka objevil v mezihvězdném prostoru díky radioteleskopu Alma zatím nejsložitější organické molekuly s rozvětvenými uhlíkovými vazbami. Jde o isopropyl kyanid (i-C3H7CN). Objev pochází z oblasti vzdálené zhruba 27 000 světelných let od Země. Jedná se o plynný oblak Sagitarius B2, který se nachází v blízkosti středu naší galaxie Mléčné Dráhy.

Alma Zoom

Už dříve v oblasti Sagitarius B2 učinil Arnaud Belloche z Planckova institutu zajímavý objev, když pomocí teleskopu IRAM bylo zjištěno, že v plynném oblaku blízko středu naší galaxie se nachází ethylformiát (C3H6O2). Ethylformiát má charakteristickou rumovou vůni (je jeho složkou) a je i z části zodpovědný za chuť a vůni malin. Takže s velkou nadsázkou můžeme říci, že v oblasti, kde byly objeveny komplexní organické molekuly, to voní po rumu s příchutí malin. :-)

Alma Radioteleskop

Do popředí se tak dostává teorie, že složité organické molekuly, které vedou k možnému formování života, vznikají v mezihvězdném prostoru, ze kterého si nakonec najdou cestu na povrch planet. Kompletní spektrální průzkum plynného oblaku Sagitaria B probíhal v rozmezí vlnových délek 2,7 až 3,6 mm (84 až 111 GHz). Citlivost a prostorové rozlišení bylo desetkrát lepší než u předchozích výzkumů. Bohužel antény radioteleskopu Alma zatím nejsou ještě všechny dostavěné. Jednou by to ale mohla být právě Alma, která ve vesmíru objeví aminokyseliny, které tvoří základ bílkovin.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Život na Zemi může pocházet ze středu galaxie

Pátek, 3 Říjen 2014 - 18:07 | HKMaly | Oni samozrejme nevidi jednotlive molekuly, ale...
Pátek, 3 Říjen 2014 - 16:21 | WIFT | Mně taky fascinuje to „rozlišení“ - hovořit o...
Pátek, 3 Říjen 2014 - 16:04 | Miroslav Jasso | To by klidně mohl nějaký mimozemský vědec objevit...

Zobrazit diskusi