CDR.cz - Vybráno z IT

Mark Zuckerberg ukázal svět ve virtuální realitě! Podobně prý vypadá budoucnost

Jedna realita je ve světě technologií málo. Zakladatel Facebooku na svém profilu představil interaktivní svět za použití headsetu Oculus. Manipulování s věcmi či ping pong bez stolu ukazují virtuální realitu jak si jí mnozí vysnili.

Když před více než rokem největší sociální síť světa zakoupila projekt Oculus Rift, uvažovalo se, jaké s ním bude mít plány. Virtuální realita se od té doby stává čím dál diskutovaným tématem a už to zdaleka není jen Oculus, kdo si brousí zuby na přenášení uživatelů do "jiných světů". Je to ale právě Oculus, kdo má za sebou zdroje a potenciál dostat se s vývojem nejdál.

War Thunder Oculus Rift 2

Jsme blízko! Video mluví za vše

To potvrzuje Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, který na svém profilu na sociální síti ukázal pokroky jaké tým vývojářů dělá. "Nejbláznivější zážitek, jaký jsem s Oculusem zatím zažil, byla hra stolního tenisu ve virtuální realitě. Cítíte se, jako byste tam s kamarádem opravdu byli i přes fakt, že může být vzdálený přes půlku světa. A nejen, že můžete pinkat do míčku, ale změnit můžete třeba účinky gravitace, hrát si s prostředím a simulovat úplně jiné světy," zmiňuje.

Mark dále poukazuje na pokroky v interakci s virtuálními objekty, což demonstruje třeba na hraní her. Podle všeho jsme již blízko tomu, abychom viděli technologii brzy v praxi. Markovo "Blížíme se" na závěr dává světu vědět, že něco podobného rozhodně není hudba vzdálené budoucnosti.

Když se podíváme na nedávné představení 360° videí přímo na Facebooku, pro které je použití headsetu jasná volba, postupně se nám uceluje pohled na budoucnost Oculusu a virtuálních technologií. Hraní, komunikace i konzumování obsahu přímo ze židle s nasazeným headsetem však zní zároveň trošku děsivě.

Microsoft jde na věci jinak

Zatímco Oculus zcela nahrazuje naše okolí a realitu tou virtuální, Microsoft šel s projektem Hololens na věc trochu jinak. Snaží se naší realitu za pomoci hologramů rozšířit o další prvky. Podle prvních ohlasů je pak pocit z takového počinu mnohdy ještě úžasnější, než zcela umělý svět.

Uvidíme, jaká budoucnost nás všechny čeká - zda budeme raději trávit čas ve světě zcela virtuálním, nebo si raději trošku "vylepšíme" realitu kolem nás... 

Zdroje: 

Facebook, vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mark Zuckerberg ukázal svět ve virtuální realitě! Podobně prý vypadá budoucnost

Čtvrtek, 15 Říjen 2015 - 07:59 | DRK | Podobné chujoviny tu byly už na začátku 90. let....

Zobrazit diskusi